Ovaj put dijelim s vama originalni recept iz mamine riznice recepata, a vi, prema želji, možete još malo eksperimentirati i u kremu umiješati i neko voće po želji koje se dobro nadopunjuje sa sirom. Uz pitu se može poslužiti i tučeno slatko vrhnje prema želji, a ako želite da pita bude još kremastija, poduplajte sastojke za kremu da vam taj sloj bude bogatiji.

Sastojci za tijesto:

  • 30 dag brašna
  • 13 dag maslaca
  • 3 žutanjka
  • 1/2 praška za pecivo
  • 10 dag šećera
  • 1 dl kiselog vrhnja

Priprema:

Maslac neka odstoji neko vrijeme na sobnoj temperaturi pa ga izvadite ranije iz hladnjaka.

Žutanjke odvojite od bjelanjaka pa bjelanjke ostavite sa strane jer će vam trebati za pripremu punjenja, a žutanjke ubacite u posudu u kojoj ćete mijesiti tijesto. Žutanjcima dodajte i ostale sastojke i zamijesite tijesto. Tijesto podijelite u dva dijela (za dva mlinca).

Pravokutni kalup namastite ili obložite papirom za pečenje.

Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte prvu polovicu tijesta pa razvaljani mlinac prebacite u pripremljeni kalup. Prema potrebi ga još malo utisnite u kalup.

Zatim razvaljajte i drugi dio tijesta pa pripremite punjenje od sira na koje ćete staviti drugi mlinac kad punjenje bude gotovo i u kalupu.

Punjenje:

  • 60 dag sira
  • 15 dag šećera
  • 2 žlice brašna
  • 3 bjelanjka

Bjelanjke izradite u čvrsti snijeg.

Snijegu dodajte ostale sastojke: sir i šećer.

Sve zajedno izmiksajte da se sastojci lijepo povežu.

Na kraju dodajte i brašno pa samo lagano promiješajte žlicom i nadjev je gotov.

Ulijte nadjev od sira u kalup, na pripremljeni mlinac i ravnomjerno ga rasporedite.

Zatim na nadjev prebacite i drugi mlinac koji ste već razvaljali i to je to.

Pitu stavite u pećnicu zagrijanu na 180°C i pecite nekih pola sata no provjeravajte s vremena na vrijeme kako pita napreduje jer pećnice se razlikuju po jačini pečenja. Provjerite i čačkalicom da li je pita gotova (gotova je ako se ništa ne hvata za čačkalicu) a kad je gotova znat ćete i po boji koju će poprimiti tijesto koje će se lagano zarumenjeti.

Gotovu pitu izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi pa kasnije narežite na kocke, posipajte lagano šećerom u prahu i poslužite.

Tekst i foto: Emina Bistrović, http://happinessishomemade95.blogspot.com