Ova poznata poslastica može se pripremiti i sa sirom za one koji manje vole orah



Sastojci:

2 šalice šećera
1,5 šalica svježeg soka od naranče (limuna ili limete)
1,5 žličice mljevenog kardamoma
250-400 g svježeg sira
1 žličica mljevenog cimeta
250 g maslaca ili 150 g maslaca i 100 ml suncokretovog ulja
16 listova tijesta (yufka), kupovnog ili onog koje ste sami razvukli

Za posipanje:
pistacije, lagano popžene u tavi bez ulja i nasjeckane
cvjetovi svježe lavande
kokos naribani

Napomena:

Svježi sir se naravno može zamijeniti klasičnim punjenjem od oraha, pistacija ili badema ili mješavinom svih triju zajedno. Bit će vam potrebno oko 2-3 šalice.
Sirup se može pripremiti i s ružinom vodicom umjesto soka.





Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 160°C. Maslac s uljem na laganoj vatri rastopite. Premažite posudu maslacem i na dno položite prvi sloj tijesta, premažite mješavinom maslaca i ulja, poklopite novim slojem tijesta i tako nastavite sve dok se ne potroši polovica tijesta. Tijesto prebacujte preko rubova posude i kasnije višak odrežite.

Svaki sloj tijesta obavezno premažite


2. Oko 6-8 žlica šećera pomiješajte s cimetom i dodajte siru ili orasima ako ih koristite. Dobro promiješajte i smjesom premažite 8. sloj tijesta te smjesu pokrijte tijestom i nastaviti postupak kao što je prethodno opisano. List tijesta, premazivanje maslacem pa ponovno list tijesta itd.


3. Kad su svi sastojci upotrijebljeni i gornji sloj premazan maslacem, tijesto prerežite oštrim nožem kao na slici na rombove ili kvadrate ili kao tortu počevši od sredine posude.


4. Stavite peći u zagrijanu pećnicu na oko sat vremena.

5. Za to vrijeme pripremite sirup. Šećeru dodajte malo vode, ne više od 1 čaše, te rastopite na srednje jakoj vatri uz stalno miješanje. Kad je šećer rastopljen, dodajte sok od naranče (limuna ili limete) i kuhajte petnaestak minuta kako bi se sirup malo zgusnuo. Ostavite sa strane da se malo ohladi.

6. Pečenu baklavu još jednom razrežite i još vruću prelijte sirupom te ostavite par minuta u vrućoj, ali otvorenoj pećnici. Pospite sjeckanim pistacijama i poslužite uz kavu ili čaj od metvice.





Preuzeto sa stranice:kuharicazadjecu.blog.hr



Recepte osmislila, pripremila i fotografirala:


novinarka/fotografkinja Helena Kralj, autorica knjige "Tatina kuharica" i autorica bloga Marina kuharica za velike i male