Slatke knedle

Fine knedlice sa svježim kravljim sirom

Sastojci
250 g svježeg sira, propasirati (protisnuti kroz sito)
100 g griza
3 žumanca
3 bjelanca

 

preljev:

 

60 g maslaca omekšalog na sobnoj temperaturi
po potrebi malo kiselog vrhnja

Za posip:
60 g maslaca i oko šaka krušnih mrvica
mljeveni lješnjaci

 

Priprema
1. Omekšali maslac pjenasto miješajte sa žumancima, grizom i malo soli. Ostavite oko pola sata da odstoji kako bi griz ‘popio’ tekućinu.
2. Bjelanca istucite u snijeg te dodajte pažljivo u već pripremljenu smjesu. Tijesto ne smije biti premekano, ali niti pretvrdo i okruglice se moraju lako oblikovati, a tijesto ne lijepiti za prste. Ako se lijepi, dodajte jos griza. Također je poželjno napraviti probu odnosno u loncu uzavreti vodu (u koju ste dodali zlićicu soli), smanjiti temperaturu na srednju vatru, te ubaciti jednu okruglicu da se skuha. Ako je okruglica pretvrda, treba kao i u sličnim slučajevima dodati malo kiselog vrhnja. Kuhanje traje oko 12 minuta i to na srednje jakoj vatri kako se okruglice ne bi raspadale.
3. Gotove okruglice izvadite iz vode i stavite u posudu s otopljenim maslacem. Lagano uvaljajte, pospite prezlama i šećerom, eventualno dodajte marmelade ili slatkog od šljiva i poslužite. Predlažem da isprobate i varijantu da okruglice dobro popržite na maslacu i, umjesto prezlama, pospete mljevenim lješnjacima.

 

 

Preuzeto sa stranice: kuharicazadjecu.blog.hr

 

 

Recepte osmislila, pripremila i fotografirala:

 

novinarka/fotografkinja Helena Kralj, autorica knjige “Tatina kuharica” i autorica bloga Marina kuharica za velike i male

Preporučujemo

Pročitajte i:

Speculaas keksi bez 'problematičnih' sastojaka

Počinje nova sezona pečenja blagdanskih keksića! Omiljeni keksi puni mirisnih začina u ovom su izdanju…

Jesenski kolač

Sastojci za tijesto: 42 g svježeg kvasca 100 g šećera u prahu 500 g glatkog…

Kolač od marelica s bobičastim voćem i mrvicama

Sastojci za tijesto: 200 g rastopljenog maslaca 200 g smeđeg šećera 220 g glatkog brašna…

Sladoled od banane i indijskih oraščića

Ponudite klincima prirodnu inačicu sladoleda u kojoj će uživati baš kao i vi