Punjene tikvice

Tikvice punjene sirom, rajčicom, lukom i svježim začinskim biljem

Sastojci

4 okrugle tikvice (zucchini)
250 g brocciu sira (ili Ricotte ili slicnog)
2 rajčice
1 jaje
1 luk
maslinovo ulje
svježe začinske biljke poput peršina, metvice, timjana ili mladog luka (ne sve odjednom)
sol
papar
tvrdi naribani sir za posipanje


Priprema

1. Tikvice stavite kuhati u lonac uzavrele vode 3-5 minuta i potom ih izvadite van. Tko želi, ovaj dio može i preskočiti, ali u tom slučaju će se tikvice puno dulje peći u pećnici. U istu vodu na pola minute do minutu ubacite rajčice koje ste zarezali kod stabljike na 4 dijela, kako bi se kozica lakše skinula. Na sitno narežitei rajčicu i luk.
2. Zagrijtei pećnicu na 180-200°C. Tikvicama odrežite gornji dio (ili ako su uske i dugoljaste – prepoloviti ih po duljini). Izdubite dio sa sjemenkama te dobro usitnite i stavite u posudu u koju se odmah može dodati sir, jaje te svježe začinske biljke.
3. Na ulju prepržite sitno narezani luk, dodajte narezane rajčice i nakon minutu-dvije sve dodajte u posudu sa sirom. Dobro promiješajte, začinite te smjesom napunite izdubljene tikvice. Pospite tvrdim sirom i pecite oko 45 minuta do sat vremena. Po želji pecite s ‘poklopcem’ od tikvice koji se pred kraj skine kako bi se sastojci dobro zapekli.

Preuzeto sa stranice: kuharicazadjecu.blog.hr

Recepte osmislila, pripremila i fotografirala:

novinarka/fotografkinja Helena Kralj, autorica knjige “Tatina kuharica” i autorica bloga Marina kuharica za velike i male

Preporučujemo

Pročitajte i:

grickalica od slanutka

Ove grickalice od slanutka imaju okus kokica, a pucaju od nutrijenata

Volite se ušuškati s klincima pred neki dobar crtić ili film i činite to onaj…

recept za njoke s bundevom i parmezanom

Ovo je odlična alternativa 'pužićima' bez ičega - Njoki s bundevom i parmezanom

Imate li malene izbirljivce koji se često oduševljavaju kuhanim pužićima ili makaronima bez ičega (i…

A danas za doručak ili večeru imamo muffin s jajima i slaninom

Želite li impresionirati goste ili samo vašim ukućanima ujutro za doručak ili pak za večeru,…

recept za one pot pasta s povrcem i kokosovim mlijekom

Jeste li već čuli za One pot pasta? U loncu odjednom kuhate tjesteninu s povrćem u kokosovom mlijeku

Kad kažemo 'One pot pasta' ili u prijevodu 'Tjestenina i sve ostalo odjednom i u…