Popečci od tikvica

Bez obzira na to da li volite tikvice ili ne, ove popečke ćete obožavati. Sad u sezoni tikvica u mojoj su se kuhinji često našli na meniju i svi ih volimo, pa čak i ja koja do nedavno nisam bila obožavatelj tikvica. Možete ih poslužiti kao fini prilog uz neko mesno ili povrtno glavno jelo ili kao popodnevni snack ili možete malo prizalogajiti uz film pa umjesto nezdravih grickalica napraviti ove popečke i uživati u večeri i dobrom društvu.

Prikladni su čak i za užinu na poslu ili za ponijeti sa sobom na piknik ili izlet u prirodu jer su jednako fini za prigricnuti i kad su svježe pripremljeni, vrući ali i kad malo odstoje pa čak i hladni. Pospremili smo i nešto naribanih tikvica u škrinju i opremili se za zimu tako da će i zimi biti popečaka i drugih specijaliteta od tikvica.

Sastojci:

* 300 g tikvica

* 50 g sira (ja sam stavila Edamac)

* začini: sol, papar

* 100 g glatkog brašna

* 2 jaja

* kiselo vrhnje (i malo soli – kao prilog uz popečke)

* ulje (za prženje popečaka)

* mlijeko (prema potrebi)

Priprema:

Tikvice operite, ogulite i naribajte.

Sir također naribajte na trakice.

U zdjelu stavite naribane tikvice i sir te dodajte jaja, brašno, sol i papar.

Brašna stavite oko 100 grama i sve zajedno pomiješajte dobro da dobijete kompaktnu smjesu.

Prema potrebi, ako je smjesa prerijetka dodajte još brašna a ako je smjesa pregusta možete dodati malo mlijeka da razrijedite smjesu.

Tako pripremljenu smjesu ostavite da odstoji nekih 10 minuta.

Nakon što smjesa odstoji, možete početi s prženjem popečaka.

U veću tavicu ulijte ulje i stavite na vatru da se zagrije.

Popečke pržite u vrućem ulju i oblikujte ih žlicom pa jedan po jedan stavljajte na ulje i pecite, turu po turu dok ne potrošite svu smjesu. Meni je odjednom stalo u tavicu po 5 do 7 popečaka.

Kod pečenja, preokrećite popečke da se ravnomjerno ispeku s obje strane i peku se svega koju minutu tj. sve dok ne porumene.

Pečene popečke vadite na papir da uklonite višak masnoće.

Poslužite ih kao glavno jelo, prilog uz neko jelo ili kao popodnevni snack.

Možete ih poslužiti tople ili hladne, kako vam odgovara, i to uz kiselo vrhnje koje samo stavite u posudicu i malo posolite pa kad jedete popečke žlicom stavite malo vrhnja na popečak i to je to.

Ako radite popečke za ručak i napravite si previše smjese, možete dio ostaviti za kasnije i posudu prekriti prozirnom folijom, staviti smjesu u hladnjak, pa ostatak ispeči za večeru ili čak i idući dan.

Dobar tek!

Preuzeto sa stranice: http://happinessishomemade95.blogspot.com/

Recepte osmislila, pripremila i fotografirala: autorica bloga Happiness is homemade Emina Bistrović

Preporučujemo

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

Božićni kolačići u zadnji tren

Ako ih već niste ispekli, krajnje je vrijeme…

Promocija knjige Bebe vole papati

Knjiga Bebe vole papati bit će predstavljena u…

Tortice od jagoda

Male voćne tortice jednostavno su neodoljive i vrlo…

Rižoto s piletinom i povrćem

Ovo jelo se brzo priprema, vole ga djeca…

Pročitajte i:

Popečci od oslića s umakom od jogurta

Malo drugačija priprema oslića zgodan je način da obogatite domaći jelovnik

Kroketi s prokulicama koje će voljeti i klinci

Nadamo se da će, zahvaljujući ovom zanimljivom receptu, i oni koji ne vole ovo povrće…

Lazanje sa špinatom i lososom

Jedne zanimljive lazanje za one koji žele smanjiti unos mesa ili isprobati nešto drugačije

Integralne špagete bolognese sa seitanom

Tko kaže da špageti bolognese ne mogu biti vegetarijanski? Evo jednog takvog primjera u kojem…