recept za juhu od gljiva

Okrijepite se toplom domaćom juhicom od gljiva

Nedavno smo pisali o gljivama kao posebnoj namirnici biljnog porijekla koja sadrži veće količine vitamina D neophodnog i nadoknadivog samo iz hrane kad stignu hladni i tmurni zimski dani. Skuhajte ovu domaću juhicu od gljiva, okrijepite se i ojačajte imunitet...

Gljive poput naše kože imaju sposobnost proizvodnje vitamina D kad se osunčaju. Ako imate prilike, gljive prije kuhanja izložite sunčevim zrakama i tako ih učinite još hranjivijima. A za krepku juhicu bit će vam potrebno:

Sastojci:

  • 800 g miješanih gljiva
  • 200 g luka
  • 100 g dimljene svinjske potrbušine (ili slanine)
  • 1,5 l povrtnog temeljca
  • sol i papar
  • 200 g vrhnja

Priprema

1.Gljive obrišite i narežite na komadiće. Luk oljuštite i nasjeckajte. Potrbušinu narežite na kockice. Ulje zagrijte u velikom loncu i u njemu popržite meso dok ne postane hrskavo. Dodajte luk i pirjajte dok ne postane staklast. Dodajte gljive i dobro ih popržite. Izvadite dio gljiva na stranu za ukrašavanje na kraju.

2.Reducirajte tekućinu koju su pustile gljive. Dodajte juhu, lagano posolite i popaprite te poklopite. Krčkajte oko 30 minuta na srednjoj vatri. Na kraju umiješajte vrhnje, kratko zakuhajte pa izmiksajte štapnim mikserom. Po potrebi začinite solju i paprom.

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi:

Pročitajte i:

recept za gustu juhu od batata i đumbira

Danas za ručak imamo gustu juhu od batata i đumbira

Kad je vani hladno najradije kuhamo nešto na žlicu što će nas zagrijati i zasititi.…

recept za juhu od špinata i kokosovog mlijeka

Prekrasna juhica od špinata i kokosovog mlijeka

Kad želite djeci ponuditi nešto na žlicu, a lagano, odlučite se za ovu juhicu od…

japanska juha ramen

Lagana juha za uskrsni detoks - večera po uzoru na japansku juhu ramen

Možda ste kao i mi pretjerali s uskrsnim delicijama i sada, iako gladni, za večeru…

recept za juhu od spinata s kokosovim mlijekom i lososom

Juha od špinata s kokosovim mlijekom i lososom

Ova juha od špinata jedan je od naših omiljenih recepata za proljeće. Kokos joj daje…