Gljive poput naše kože imaju sposobnost proizvodnje vitamina D kad se osunčaju. Ako imate prilike, gljive prije kuhanja izložite sunčevim zrakama i tako ih učinite još hranjivijima. A za krepku juhicu bit će vam potrebno:
Sastojci:
- 800 g miješanih gljiva
- 200 g luka
- 100 g dimljene svinjske potrbušine (ili slanine)
- 1,5 l povrtnog temeljca
- sol i papar
- 200 g vrhnja
Priprema
1.Gljive obrišite i narežite na komadiće. Luk oljuštite i nasjeckajte. Potrbušinu narežite na kockice. Ulje zagrijte u velikom loncu i u njemu popržite meso dok ne postane hrskavo. Dodajte luk i pirjajte dok ne postane staklast. Dodajte gljive i dobro ih popržite. Izvadite dio gljiva na stranu za ukrašavanje na kraju.
2.Reducirajte tekućinu koju su pustile gljive. Dodajte juhu, lagano posolite i popaprite te poklopite. Krčkajte oko 30 minuta na srednjoj vatri. Na kraju umiješajte vrhnje, kratko zakuhajte pa izmiksajte štapnim mikserom. Po potrebi začinite solju i paprom.
Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia
Roditelji, oprez: Ovo je 6 opasnih stvari u kući s kojima se bebe vole igrati
Dijete stalno plače u vrtiću, neće jesti ni spavati: Savjet stručnjakinje zabrinutoj mami
Zašto beba još nema kosu: Ćelavost beba ne mora značiti problem, ali kada se zabrinuti?
Tihi refluks kod beba: Kako prepoznati simptome i pomoći djetetu?
Mogu li majke upropastiti svoje sinove? Slavni psiholog Carl Jung otkrio fatalnu pogrešku u odgoju dječaka