Zdravo šareno zimsko varivo za male i velike



Napomena:
pokušajte za zdravlje svoje djece koristiti samo svježe namirnice. Naravno da uvijek možete i malo zgriješiti, ukoliko nemate puno vremena za kuhanje te npr. namakanje graha.

Kako se dobra maneštra dugo kuha, bolje je skuhati veću količinu. Potrebno za lonac od oko 5 litara:

250 špeka, sitno narezanog na kockice
2 luka
češnjak (2-3 režnja)
1 koromač
2 velike mrkve (narezati na kockice)
pušlek (vezica) peršinovog lista
250 g sirovog graha koji je namakan nekoliko sati ili preko noći
ILI
500 g već skuhanog graha (iz konzerve)
500 g kukuruza (sirovog, smrznutog ili iz konzerve)
1 šalica ječma
1 rajčica
3-4 lista lovora
šaka špinata
3-4 krumpira

Po želji:
Ribani tvrdi sir ili parmezan



Savjet:
Ako želite gušću maneštru, uzmite i više krumpira, te ga kuhanog zgnječite i vratite u maneštru.

Priprema:

1. U vodu stavite kuhati grah i kost od pršuta ili špek te list lovora i uzavrijte. Znatno smanjite vatru i nakon pola sata (za to vrijeme samo redom pripremate ostale sastojke) dodajte kukuruz i kuhajte na laganoj vatri još pola sata.
2. Dodajte mrkvu, krumpir i rajčicu narezanu na kockice, luk, češnjak, ječam i kuhajte još pola sata. Dodajte koromač i sitno narezan peršinov list te kuhajte dalje. Krumpir i mrkva bi sad trebali biti gotovi pa pred sam kraj dodajte i špinat, prokuhajte koju minutu te poslužite. Tko želi očuvati vitamine iz povrća, neka kuhanje mrkve, rajčice, koromača, peršina i špinata ograniči na što kraće odnosno prema osobnom ukusu.
3. Poslužite po želji uz komad kruha (iako nije potrebno), a tko želi može maneštru poput minestrone posuti parmezanom ili tvrdim ovčjim sirom.





Preuzeto sa stranice:kuharicazadjecu.blog.hr



Recepte osmislila, pripremila i fotografirala:


novinarka/fotografkinja Helena Kralj, autorica knjige "Tatina kuharica" i autorica bloga Marina kuharica za velike i male