istarska_menstra_503906191

Istarska Maneštra

Zdravo šareno zimsko varivo za male i velike

Napomena:
pokušajte za zdravlje svoje djece koristiti samo svježe namirnice. Naravno da uvijek možete i malo zgriješiti, ukoliko nemate puno vremena za kuhanje te npr. namakanje graha.

Kako se dobra maneštra dugo kuha, bolje je skuhati veću količinu. Potrebno za lonac od oko 5 litara:

250 špeka, sitno narezanog na kockice
2 luka
češnjak (2-3 režnja)
1 koromač
2 velike mrkve (narezati na kockice)
pušlek (vezica) peršinovog lista
250 g sirovog graha koji je namakan nekoliko sati ili preko noći
ILI
500 g već skuhanog graha (iz konzerve)
500 g kukuruza (sirovog, smrznutog ili iz konzerve)
1 šalica ječma
1 rajčica
3-4 lista lovora
šaka špinata
3-4 krumpira

Po želji:
Ribani tvrdi sir ili parmezan

Savjet:
Ako želite gušću maneštru, uzmite i više krumpira, te ga kuhanog zgnječite i vratite u maneštru.

Priprema:

1. U vodu stavite kuhati grah i kost od pršuta ili špek te list lovora i uzavrijte. Znatno smanjite vatru i nakon pola sata (za to vrijeme samo redom pripremate ostale sastojke) dodajte kukuruz i kuhajte na laganoj vatri još pola sata.
2. Dodajte mrkvu, krumpir i rajčicu narezanu na kockice, luk, češnjak, ječam i kuhajte još pola sata. Dodajte koromač i sitno narezan peršinov list te kuhajte dalje. Krumpir i mrkva bi sad trebali biti gotovi pa pred sam kraj dodajte i špinat, prokuhajte koju minutu te poslužite. Tko želi očuvati vitamine iz povrća, neka kuhanje mrkve, rajčice, koromača, peršina i špinata ograniči na što kraće odnosno prema osobnom ukusu.
3. Poslužite po želji uz komad kruha (iako nije potrebno), a tko želi može maneštru poput minestrone posuti parmezanom ili tvrdim ovčjim sirom.

Preuzeto sa stranice: kuharicazadjecu.blog.hr

Recepte osmislila, pripremila i fotografirala:

novinarka/fotografkinja Helena Kralj, autorica knjige “Tatina kuharica” i autorica bloga Marina kuharica za velike i male

Komentari

Pročitajte i:

, Image: 110816721, License: Rights-managed, Restrictions: NOT AVAILABLE FOR EDITORIAL USE IN CZECH REPUBLIC, SLOVAKIA, GERMANY, HUNGARY, POLAND, RUSSIAN FEDERATION., Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Imagefood BM

Larisina juha od povrća

U ovo jesensko vrijeme čestih virozica, povrtna juhica s pilećim temeljcem lijepo će pristajati na…

, Image: 129161816, License: Royalty-free, Restrictions: Not available for license and invoicing to customers located in Italy., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Corbis

Varivo od leće s kobasicom

Prijedlog za ukusan i zdrav obrok. Leća je bogata mineralima, vitaminima, folnom kiselinom i drugim…

, Image: 4004069, License: Rights-managed, Restrictions: Not available for license and invoicing to customers located in Belgium.
Not available for license and invoicing to customers located in France.
Not available for license and invoicing to customers located in Italy., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Corbis

Narančasta juha od bundeve

Bundeva je bogata hranjivim tvarima, a budući da sadrži samo 19 kalorija na 100 g, vrlo…

Corn Chowder

Šareno proljetno varivo

Sastojci: 1 manja glavica luka 50 g narančaste leće 50 g zelene leće 2-3 krumpira…