Želite li ovo ukusno jelo pripremiti za djecu izbacite đumbir, chili i papar



Sastojci:
tikva od oko 1 kg, narezana na kockice
1-2 šalice kuhanog slanutka
400 ml kokosovog mlijeka iz konzerve
šalica i pol do dvije juhe (skuhati pokoju mrkvu i peršin)
2 luka
2 limete ili limuna
ulje

Začini:
2-3 žlice paste za tajlandski žuti curry ili sa strane pripremiti ove začine i dobro ih pomiješati: 1 režanj zdrobljenog češnjaka, po pola žličice mljevenog korijandera (od sjemenki), suhog chilija prema ukusu, 1 zličicu curry praha (odnosno garam masaala odnosno po navrh noža tumerica, kumina, soli i papra), naribanu koricu limuna i oko 1 cm naribanog đumbira. Đumbir, chilli i papar izbacite ako jelo spremate i za djecu.



2-3 limunove trave (lemon grass)
1-2 grančice svježeg korijandera
1 žlicica sjemenki gorušice
ulje



Priprema:
1. Na lagano zagrijanom ulju polako pržite luk kojem ste dodali pastu za tajlandski curry i sve navedene začine. Uz miješanje pržite oko 2-3 minute pa dodajte tikvu i pomiješajte je sa začinima i lukom.
2. Dodajte juhu i kokosovo mlijeko te lagano zakuhajte. Nakon desetak minuta dodajte i slanutak i kuhajte još 10 minuta dok tikva/ bundeva ne postane potpuno meka. U ovom je stanju curry moguće zamrznuti.
3. Za posluživanje iscijedite sok limete ili limuna i pomiješajte s currijem. Pospite obilno narezanim lišćem korijandera i poslužite uz rižu, bijeli kruh ili indijski kruh naan.



Ovo jelo može biti vegansko i vegetarijansko, ako kuhate po danom receptu. Prigodno je i za oboljele od celijakije jer slanutak ne sadrži gluten.




Preuzeto sa stranice:kuharicazadjecu.blog.hr



Recepte osmislila, pripremila i fotografirala:


novinarka/fotografkinja Helena Kralj, autorica knjige "Tatina kuharica" i autorica bloga Marina kuharica za velike i male