Happy cupcake keksi

Ukrašavanje keksića royal icingom je nešto najljepše i najkreativnije što se može raditi u kuhinji. To je umjetnost u punom smislu te riječi. Svaki se keks može oblikovati i personalizirano ukrasiti, bezbroj je mogućnosti i mašta je uistinu najbolji prijatelj kad je u pitanju ukrašavanje finih keksića

Nije ni nužno da to bude ukrašavanje royal icingom no royal je i više nego pogodan za ovakve pothvate. S njim se može napraviti što se zamisli. Samo treba vremena, strpljenja, malo kreativnosti, puno ideja i dobre volje.

Probajte napraviti barem pokoji keksić i onda ga darujte voljenoj osobi. Osim što ćete na taj način nekoga obradovati pokazati ćete toj osobi i koliko vam je stalo. Ljubav je uvijek išla i uvijek će ići kroz želudac. A izrada ovakvih keksića je i više nego prikladan način da nekome pokažete što osjećate.

Ovi keksići zovu se happy cupcake keksićima jer su baš takvi: veseli, šareni i neki doslovno “nasmijani”. Među veselim keksima, skriva se i par keksića od kojih je “bolja polovica” odjevena u čipkastu haljinicu a druga polovica nosi leptir mašnu.

3

Sastojci

Tijesto:

  • 210 g brašna
  • mrvicu soli
  • 180 g maslaca sobne temperature
  • 50 g šećera u prahu
  • 2 žličice ekstrakta od vanilije (po želji)

Priprema

  • U zdjeli pomiješajte brašno i sol.
  • U drugoj zdjeli izmiksajte maslac tako da bude kremasti (otprilike 1 minutu) i gladak, bez grudica. Upravo zbog toga je bitno da margarin odstoji na sobnoj temperaturi kako bi to lakše postigli.
  • Maslacu dodajte šećer u prahu pa opet miksajte koju minuticu da bude glatko.
  • U ovoj fazi prema želji možete dodati i 2 žličice ekstrakta od vanilije ili neki drugi ekstrakt prema želji.
  • Smjesu od maslaca i šećera nježno umiješajte u brašno i zamijesite tijesto.
  • Tijesto ćete zamijesiti u svega par minuta, jako je nježno i mekano pod prstima.
  • Prema želji u tijesto ili dio tijesta možete dodati i malo kakaa pa ispeći keksiće od kakaa.
  • Mijesite ga čim manje kako vam nakon pečenja keksi ne bi bili žilavi.
  • Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i stavite na hlađenje u hladnjak na nekih sat vremena.
  • Kad je tijesto odstajalo u hladnjaku, zagrijte pećnicu na 180° C.
  • Kalup namastite i pobrašnite ili najbolje da ga obložite papirom za pečenje
  • Na brašnu vrlo kratko promijesite tijesto hladnim rukama.
  • Zatim na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto i pomoću izrezivača izrezujte oblike.
  • Kekse u obliku cupcakesa možete izrezati pomoću izrezivača a kekse u obliku malih tortica jednostavno rezati nožem.

Kako izrezujete kekse, stavljajte ih na papir za pečenje i na kraju kalup s pripremljenim keksima stavite na 15-tak minuta u hladnjak kako bi tijesto postalo čvršće zbog čega će keksi prilikom pečenja zadržati svoj oblik.

Kekse pecite nekih 8 do 10 minuta.
Znati ćete da su keksi gotovi dok vrlo lagano porumene. Kekse izvadite iz kalupa i ostavite ih da se hlade prije ukrašavanja.

2

Priprema royal icinga

Za royal icing trebate:

  • bjelanjke
  • šećer u prahu

10-15 sekundi miksajte bjelanjke bez šećera tek toliko da se zapjene i onda sam dodajte šećer u prahu, žlicu po žlicu i nožem testirajte gustoću royal icinga.

Koristite kvalitetniji šećer u prahu kako bi vam royal icing bio lijepo gladak i da ne bi bilo grudica na keksima kad ćete ih ukrašavati.

Kad ste zadovoljni gustoćom royal icinga, možete ga podijeliti u zdjelice i prema želji obojiti. Najbolje su boje u gelu. Iako se neke intenzivnije nijanse vjerojatno ne bi mogle dobiti ovim bojama no kad nemate druge, sve dobro dođe.

Kad ste sve pripremili, napunite vrećice za ukrašavanje (ili najobičnije vrećice za zamrzavanje ako nemate ove za ukrašavanje) i spremni ste za najzabavniji dio.

Ukrašavanje royal icingom

Kekse ukrašavajte tek kad su dobro ohlađeni i prije nanošenja royal icinga ih očistite a onda dalje pustite mašti na volju.

Obrubite kekse gušćim royal icingom a onda ih ispunjavajte rjeđim royal icingom pa ih ostavite da se suše pola sata i onda dalje crtajte po njima.
Royal icing se dosta brzo suši tako da dok sve kekse obrubite i ispunite oni prvi su već suhi i možete nastaviti dalje raditi na njima.
Važno je i da izravnate moguće neravnine kad ispunite keks a to ćete napraviti brzim povlačenjem keksa lijevo desno.
I to je to.. dalje sve ovisi o vama i o tome kakve ste kekse zamislili.

Preuzeto sa stranice: http://happinessishomemade95.blogspot.com/

Recepte osmislila, pripremila i fotografirala: autorica bloga Happiness is homemade Emina Bistrović

Preporučujemo

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Losos sa špinatom

Losos je bogat proteinima, omega-3 masnim kiselinama te…

Domaći sok od naranči i mrkve

Ovaj recept za savršeni domaći osvježavajući napitak vrlo…

Šareni cupcake-ovi

Žuti, zeleni, plavi, ružičasti, tirkizni, ljubičasti ili snježno…

Medaljoni s mozzarelom

Imate li u hladnjaku svinjeće medaljone, mozzarelu i…

Pročitajte i:

Chia puding od čokolade i svježeg voća

Zdravija varijanta pudinga od čokolade mogla bi se svidjeti vašim mališanima!

Torta od jagoda i sira

U samoj sezoni jagoda, ne propustite iskušati jagode na različite načine - kroz voćnu salatu,…

Pinca

Rotkvice, mladi luk, svježi hren, kod nekih šunka i jaja a kod nekih francuska salata.…

Torta od mrkve i jabuke

Sastojci: ¾ šalice pirova brašna ¼ šalice škrobnog brašna 1 prašak za pecivo 2 žličice…