Sastojci za četiri porcije:

  • 5 srednjih krumpira
  • 200 ml mlijeka
  • 100 ml vode
  • sol
  • 3 luka
  • 1 režanj češnjaka
  • 3 žlice maslaca (60 g)
  • ½ jabuke
  • 300 g kuhanog kiselog kupusa
  • papar
  • muškatni oraščić
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • 3 žlice kiselog vrhnja
  • 2 jaja
  • 2 senfa
  • malo vlasca
recept za složenac od krumpira i kiselog kupusa
Sauerkraut, Image: 316790914, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: YAY Media AS / Alamy / Alamy / Profimedia

Priprema

1.Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.

2.Krumpire operite, ogulite i narežite na ploške. U lonac stavite vodu, mlijeko i malo soli pa skuhajte krumpir do pola.

3.Luk i češnjak oljuštite i nasjeckajte. Popržite luk i češnjak na maslacu.

4.Narežite jabuku na kockice.

5.Kupus ocijedite i stavite ga u namašćen vatrostalnu posudu.

6.Ploške krumpira pomiješajte s jabukom, posolite i popaprite te začinite muškatnim oraščićem. Promiješajte pa sve položite na kiseli kupus.

7.Pomiješajte vrhnje za kuhanje, kiselo vrhnje, ostatak mlijeka, jaja i malo senfa, posolite i popaprite. Mješavinu prelijte po krumpiru.

8.Složenac pecite u pećnici oko 40 minuta.

9.Prije posluživanja pospite nasjeckanim vlascem.

Tekst: M.B.

Foto: Profimedia