Recepti za veganski roštilj

Ražnjići od sejtana

Sastojci: za ražnjiće: 1 manja cvjetača, 1 manja brokula, 2 mrkve, 10 mahuna, 10 kocki sejtana; za preljev: 2 žlice sojina umaka, 2/3 šalice vode ili temeljca, 1 žlica limunova soka, 1 žličica limunove korice

Priprema: Prokuhati povrće u malo vode (svako odvojeno) nekoliko minuta. Posložiti naizmjence na štapiće povrće i sejtan. Pomiješati sve sastojke za preljev i preliti preko ražnjića.

 

Ražnjići od sojinih komadića, šampinjona i povrća

Sastojci: sojini komadići, luk i drugo razno povrće, sojin umak, šampinjoni, brašno

Priprema: Sojine komadiće prokuhati i ocijediti. Povrće kao što je npr. luk, paprika, tikvice, patlidžan nasjeckati i sve nabosti na štapić. Pripremiti marinadu od sojina umaka, papra, mljevene paprike, češnjaka i drugih začina po želji. Ražnjiće ostaviti da se malo mariniraju pa ih zatim peći na roštilju, vrućem ulju ili pohati.

 

Veganski roštilj

Sastojci: 1 šalica miješanog začinskog bilja i češnjaka u soku od limuna, 12 malih gljiva narezanih na listiće, 2 tikvice narezane na ploške, 1 glavica luka, 1 mali patlidžan narezan na ploške, 2 paprike narezane na komadiće, listovi salate (po želji)

Priprema: U veliku plastičnu vrećicu uliti marinadu. Dodati preostale sastojke i dobro promiješati. Zatvoriti vrećicu i marinirati u hladnjaku najmanje 30 minuta. Odvojiti povrće i sačuvati marinadu. Peći povrće na roštilju 10 - 12 minuta, jednom okrenuti i stalno premazivati preostalom marinadom. Povrće poslužiti na pladnju i ukrasiti listovima salate.

 

Vege ćevapi

Sastojci: 450 g sejtana, 150 g sojine šunke, 40 g luka, 4 g papra, 12 g soli, 100 g glutenskog brašna, 50 g krušnih mrvica, 50 g škrobnog brašna (Gustin i sl.), 50 ml ulja, mješavina začina za ćevape ili začini po želji

Priprema: Sejtan samljeti u multipraktiku. Sojinu šunku prokuhati. Pomiješati sejtan i sojinu šunku, dodati luk, ulje i začine. Postupno dodavati glutensko brašno, škrobno brašno i krušne mrvice, uz stalno miješanje dok se sastojci ne povežu. Oblikovati ćevape i kratko pržiti u fritezi da se ćevapi ne bi raspadali na roštilju ili pržiti dulje samo u fritezi.

 

Povrće na žaru

Sastojci (za 4 osobe): 1 glavica crvenog luka, 1 paprika 1 mlada tikvica, 1 poriluk, 2 rajčice, 1 patlidžan, 3 režnja češnjaka, maslinovo ulje, sol

Priprema: Povrće očistiti. Crveni luk narezati na četvrtine (probosti čačkalicom da se za vrijeme pečenja ne bi raspao), patlidžan na ploške, rajčicu na polovice, paprike ostavljamo cijele, poriluk i tikvice na ukošene kolute. Staviti peći na roštilj s jedne i druge strane dok ne omekša. Za vrijeme pečenja prskati maslinovim uljem. Gljive na roštilju peći tako da im odstranimo stručke, dakle, koristimo samo kapice. U udubljenje po želji staviti malo margarina, soli i papra. Skinuti s vatre u posudu i posuti sitno nasjeckanim češnjakom, preliti maslinovim uljem i posoliti.

Više recepata dostupno je na www.prijatelji-zivotinja.hr, www.zeleni-ponedjeljak.com i www.spremi-klopu.com.

Tekst: Prijatelji životinja
Foto: Profimedia

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

Povrtna pizza gotova za tren

Je li dobro uživati u brzoj hrani? Da,…

Složenac od oslića

Donosimo recept čija je količina prilagođena jednom prosječnom…

Larisina juha od povrća

U ovo jesensko vrijeme čestih virozica, povrtna juhica…

Spašene životinje na ZeGeVege festivalu

Svake godine sve popularniji i posjećeniji ZeGeVege festival…

Pročitajte i:

Kroketi s prokulicama koje će voljeti i klinci

Nadamo se da će, zahvaljujući ovom zanimljivom receptu, i oni koji ne vole ovo povrće…

Lazanje sa špinatom i lososom

Jedne zanimljive lazanje za one koji žele smanjiti unos mesa ili isprobati nešto drugačije

Integralne špagete bolognese sa seitanom

Tko kaže da špageti bolognese ne mogu biti vegetarijanski? Evo jednog takvog primjera u kojem…

Pileći odrezak u korici od kikirikija

U nedostatku ideje za subotnji ručak, predlažemo da malo začinite uobičajeno meso kikirikijem, jasno, ako…