Recepti za veganski roštilj

Ražnjići od sejtana

Sastojci: za ražnjiće: 1 manja cvjetača, 1 manja brokula, 2 mrkve, 10 mahuna, 10 kocki sejtana; za preljev: 2 žlice sojina umaka, 2/3 šalice vode ili temeljca, 1 žlica limunova soka, 1 žličica limunove korice

Priprema: Prokuhati povrće u malo vode (svako odvojeno) nekoliko minuta. Posložiti naizmjence na štapiće povrće i sejtan. Pomiješati sve sastojke za preljev i preliti preko ražnjića.

 

Ražnjići od sojinih komadića, šampinjona i povrća

Sastojci: sojini komadići, luk i drugo razno povrće, sojin umak, šampinjoni, brašno

Priprema: Sojine komadiće prokuhati i ocijediti. Povrće kao što je npr. luk, paprika, tikvice, patlidžan nasjeckati i sve nabosti na štapić. Pripremiti marinadu od sojina umaka, papra, mljevene paprike, češnjaka i drugih začina po želji. Ražnjiće ostaviti da se malo mariniraju pa ih zatim peći na roštilju, vrućem ulju ili pohati.

 

Veganski roštilj

Sastojci: 1 šalica miješanog začinskog bilja i češnjaka u soku od limuna, 12 malih gljiva narezanih na listiće, 2 tikvice narezane na ploške, 1 glavica luka, 1 mali patlidžan narezan na ploške, 2 paprike narezane na komadiće, listovi salate (po želji)

Priprema: U veliku plastičnu vrećicu uliti marinadu. Dodati preostale sastojke i dobro promiješati. Zatvoriti vrećicu i marinirati u hladnjaku najmanje 30 minuta. Odvojiti povrće i sačuvati marinadu. Peći povrće na roštilju 10 - 12 minuta, jednom okrenuti i stalno premazivati preostalom marinadom. Povrće poslužiti na pladnju i ukrasiti listovima salate.

 

Vege ćevapi

Sastojci: 450 g sejtana, 150 g sojine šunke, 40 g luka, 4 g papra, 12 g soli, 100 g glutenskog brašna, 50 g krušnih mrvica, 50 g škrobnog brašna (Gustin i sl.), 50 ml ulja, mješavina začina za ćevape ili začini po želji

Priprema: Sejtan samljeti u multipraktiku. Sojinu šunku prokuhati. Pomiješati sejtan i sojinu šunku, dodati luk, ulje i začine. Postupno dodavati glutensko brašno, škrobno brašno i krušne mrvice, uz stalno miješanje dok se sastojci ne povežu. Oblikovati ćevape i kratko pržiti u fritezi da se ćevapi ne bi raspadali na roštilju ili pržiti dulje samo u fritezi.

 

Povrće na žaru

Sastojci (za 4 osobe): 1 glavica crvenog luka, 1 paprika 1 mlada tikvica, 1 poriluk, 2 rajčice, 1 patlidžan, 3 režnja češnjaka, maslinovo ulje, sol

Priprema: Povrće očistiti. Crveni luk narezati na četvrtine (probosti čačkalicom da se za vrijeme pečenja ne bi raspao), patlidžan na ploške, rajčicu na polovice, paprike ostavljamo cijele, poriluk i tikvice na ukošene kolute. Staviti peći na roštilj s jedne i druge strane dok ne omekša. Za vrijeme pečenja prskati maslinovim uljem. Gljive na roštilju peći tako da im odstranimo stručke, dakle, koristimo samo kapice. U udubljenje po želji staviti malo margarina, soli i papra. Skinuti s vatre u posudu i posuti sitno nasjeckanim češnjakom, preliti maslinovim uljem i posoliti.

Više recepata dostupno je na www.prijatelji-zivotinja.hr, www.zeleni-ponedjeljak.com i www.spremi-klopu.com.

Tekst: Prijatelji životinja
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

12. ZeGeVege festival održivog življenja

Prijatelji životinja organiziraju veganski festival o načinu života…

Složenac od oslića

Donosimo recept čija je količina prilagođena jednom prosječnom…

Djeca na ulicama kako bi spasila svoju budućnost

Prosvjed za klimu održat će se i u…

3D printane palačinke na Vege pikniku na Bundeku

Grad Zagreb i Prijatelji životinja pozivaju sve u…

Pročitajte i:

recept za složenac od krumpira i kiselog kupusa

Zanimljiv recept za složenac od krumpira i kiselog kupusa

Kiseli kupus iznimno je zdrava namirnica i sada je njezino vrijeme. Ovaj složenac je prilika…

recept za prokulice s njokima

Isprobajte recept za mirisne pržene prokulice s njokima

Topli složenac od prokulica i njoka odlično je zimsko jelo. Zasitit će vas i opskrbiti…

recept za njoke s bundevom i parmezanom

Ovo je odlična alternativa 'pužićima' bez ičega - Njoki s bundevom i parmezanom

Imate li malene izbirljivce koji se često oduševljavaju kuhanim pužićima ili makaronima bez ičega (i…

recept za lazanje s bundevom

Vrijeme je za lazanje s bundevom

Lazanje volimo svi. Ovaj recept kao glavnu zvijezdu predstavlja bundevu u vegetarijanskoj varijanti, a onima…