Povrtna pizza gotova za tren

Je li dobro uživati u brzoj hrani? Da, ako je pripremljena na zdrav način! Za to će se pobrinuti integralno brašno i povrće

MALI TRIKOVI ZA JOŠ BOLJE TIJESTO

Kako postići da tijesto za pizzu bude mekano i hrskavo? To najbolje znaju najveći ljubitelji pizze - talijanski kuhari. Evo nekoliko njihovih trikova:

  • Kada u smjesu od kvasca dodajete brašno, činite to postupno te lagano ručno miješajte.
  • Višestruki svjetski prvak u pečenju pizze, Talijan Alessandro Negrini, kaže da je tajna odlične pizze upravo u tijestu. Naime, da bi ono bilo mekano i hrskavo na krajevima, mora prethodno odležati u hladnjaku najmanje 24 sata prije pečenja kako bi sazrelo.
  • Negrini rijetko kad na svoju pizzu stavlja više od tri sastojka jer to stvara, kako kaže, 'kaos u ustima'.
  • Tijesto će lakše 'disati' ako sastojke nasitno nasjeckate ili naribate umjesto da stavljate krupne komade.

Povrtna pizza

  • šalica i pol mlake vode
  • dvije žličice suhoga kvasca
  • prstohvat šećera
  • četiri šalice integralnog brašna pomiješanog sa pšeničnim
  • žličica soli
  • četvrtinu šalice ulja
  • 200 g umaka od rajčice
  • 100 g mozzarelle
  • ulje
  • 100 g crvene paprike
  • 100 g žute paprike
  • 100 g patlidžana
  • 100 g šampinjona
  • 100 g
  • tikvica
  • origano i bosiljak

za TIJESTO

  1. U šalicu i pol mlake vode umiješajte dvije žličice suhoga kvasca i prstohvat šećera. Ostavite neka ostoji na sobnoj temperaturi oko pet minuta.
  2. U veću zdjelu dodajte četiri šalice integralnog brašna koje ste pomiješali sa pšeničnim i žličicu soli.
  3. Dodajte četvrtinu šalice ulja, smjesu kvasca i šećera te promiješajte i umijesite tijesto. Od tijesta oblikujte kuglu, pokrijte je krpom i ostavite na sobnoj temperaturi
    dok ne udvostruči volumen.

za NADJEV

  1. Razvaljajte tijesto i stavite ga na namašćen kalup ili papir za pečenje. Premažite ga umakom od rajčice, stavite polovicu mozzarelle te povrće (tikvice, patlidžane i gljive) koje ste prethodno kratko popržili na ulju.
  2. Potom posložite drugi dio mozzarelle. Po želji, pospite suhim bosiljkom i origanom. Pecite u pećnici zagrijanoj na 230 stupnjeva 15-20 minuta.
  3. Da je pizza gotova, znat ćete kada tijesto dobije zlatnosmeđu boju.

Tekst: Sandra Babić, kuhaj.story.hr
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: , , , , , ,

Vezano uz temu

Integralne špagete bolognese sa seitanom

Tko kaže da špageti bolognese ne mogu biti…

Složenac od oslića

Donosimo recept čija je količina prilagođena jednom prosječnom…

Larisina juha od povrća

U ovo jesensko vrijeme čestih virozica, povrtna juhica…

Recepti za veganski roštilj

Ražnjići od sejtana Sastojci: za ražnjiće: 1 manja…

Pročitajte i:

Tjestenina s lososom i graškom

Sastojci: 400 g tjestenine 100 g graška (zamrznutog) 300 g fileta lososa 1 vezica kopra 2…

Grah na marsejski

Sadržaj: po 2 limenke crvenog i bijelog graha (po 425 ml) ½ vezice bosiljka 4…

Popečci od oslića s umakom od jogurta

Malo drugačija priprema oslića zgodan je način da obogatite domaći jelovnik

Kroketi s prokulicama koje će voljeti i klinci

Nadamo se da će, zahvaljujući ovom zanimljivom receptu, i oni koji ne vole ovo povrće…