recept za losos u zaciskom bilju pecen u masnom papiru

3 recepta za sočnu i mekanu ribu, meso i povrće umotane u paketiće od papira

Prilikom pečenja u smotuljku iliti škartocu sve meso, riba i povrće ostaju osobito sočni i nježni. A kad znamo i da se namirnice umotane u masni papir kuhaju u svom vlastitom soku i tako zadržavaju koncentraciju okusa, vitamina i minerala onda ni ne treba naglašavati da je to idealan način pripreme jela. A ne morate ni stajati uz peć. Može li bolje!?

1# Losos sa začinskim biljem

Sastojci za 4 osobe:

  • 100 g maslaca
  • začinsko bilje (kopar, bosiljak, mažuran)
  • 40 g sušenih rajčica (sitno sjeckana)
  • korica i sok 1 organskog limuna
  • 100 ml bijelog vina
  • sol i papar
  • 2 tikvice
  • 2 mrkve
  • 1 veliki gomolj komorača
  • 2 crvena luka (nasjeckan)
  • 4 fileta lososa (po 150 g)

Priprema
1. Zagrijte pećnicu na 250 stupnjeva. S maslacem pomiješajte začinsko bilje, rajčicu, limunovu koricu i sok i bijelo vino. Začinite solju i paprom.
2. Očistite i na komade narežite sve povrće.
3. Izrežite 8 komada masnog papira (40 x 40 cm) i stavite po dva zajedno (jedan na drugi). U sredinu stavite malo povrća.
3. Osušite riblje filete i stavite po jedan na povrće. Na ribu namažite mješavinu s maslacem. Zatvorite masni papir poput bombona i zavežite kuhinjskim koncem.
4. Stavite paketiće na lim za pečenje. Smanjite temperaturu pećnice na 200 stupnjeva i pecite paketiće u pećnici oko 20 minuta. Poslužite s pečenim krumpirom, baguetteom ili salatom.

2# Krumpirići i povrće s umakom

Sastojci za 4 osobe:

  • 700 g krumpira (manji krumpirići)
  • 2 žličice curryja
  • 3 žlice meda
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • sol
  • 800 g brokule
  • 8 ljutika
  • 400 g mrkve
  • 4 žlice limunovog soka

Za umak: malo svježe metvice i korijandera, 300 g grčkog jogurta, sol

povrce u masnom papiru

Priprema
1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Krumpir temeljito operite i osušite pa ih prepolovite po dužini.
2. Pomiješajte curry s medom i uljem i solju. Očistite brokulu i razdvojite ju na cvjetove. Oljuštite ljutiku i prerežite na pola po dužini. Očistite mrkvu i narežite ju na kolutiće.
3. Pomiješajte sve povrće pa ga začinite pripremljenom mješavinom s medom. Zatim sve ravnomjerno rasporedite na masni papir za pečenje i pokapajte limunom.
4. Preklopite povrće drugim masnim papirom pa zavrnite rubove oba sloja papira prema gore tako da je paket zatvoren. Pecite oko 40 minuta.
5. Operite, posušite i nasjeckajte listove metvice i korijandera. Pomiješajte s jogurtom i posolite.
6. Poslužite umak s pečenim povrćem.

3# Sočna piletina iz paketiću

Sastojci za 4 osobe:

  • 2 crvene i žute paprike
  • 2 luka
  • sol i papar
  • 200 g fete (kockice)
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 2 žličice slatke paprike u prahu
  • 4 komada pilećih prsa (150 g svaki)

Priprema
1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Operite papriku, prerežite je i očistite koštice. Narežite ih na kocke. Luk prepolovite i narežite na tanke trakice.
2. Pomiješajte papriku, luk i feta sir pa sve posolite i popaprite. Povrće sa sirom rasporedite na četiri velika papira za pečenje. Stavite pileća prsa na povrće. Zatvorite papir kao bombon i zavežite paketić kuhinjskim koncem. Stavite na lim za pečenje i pecite oko 25 minuta.
3. Poslužite s rižom ili ciabattom.

Tekst: I. Š.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: , ,

Pročitajte i:

recept za složenac od krumpira i kiselog kupusa

Zanimljiv recept za složenac od krumpira i kiselog kupusa

Kiseli kupus iznimno je zdrava namirnica i sada je njezino vrijeme. Ovaj složenac je prilika…

recept za prokulice s njokima

Isprobajte recept za mirisne pržene prokulice s njokima

Topli složenac od prokulica i njoka odlično je zimsko jelo. Zasitit će vas i opskrbiti…

recept za njoke s bundevom i parmezanom

Ovo je odlična alternativa 'pužićima' bez ičega - Njoki s bundevom i parmezanom

Imate li malene izbirljivce koji se često oduševljavaju kuhanim pužićima ili makaronima bez ičega (i…

recept za lazanje s bundevom

Vrijeme je za lazanje s bundevom

Lazanje volimo svi. Ovaj recept kao glavnu zvijezdu predstavlja bundevu u vegetarijanskoj varijanti, a onima…