Osvježavajuće lagano jelo od tjestenine s lososom i šparogama

Sastojci za 2 odrasle osobe

150 - 250 g tjestenine, najbolje penne/špagete

1-2 žlice maslaca

1 režanj češnjaka, sitno nasjeckati (ne protisnuti)

1 mladi luk ili 2 manja, narezati na kolutove zajedno sa zelenim „perjem“

5 malih koktel rajčica ili 1 srednje velika, sitno nasjeckati a još bolje prethodno blanširati i oguliti kožicu

7 - 8 ili više zelenih „pitomih“ šparoga (iz uzgoja)

200 ml vrhnja za kuhanje (jedna čašica)

2 tanke kriške dimljenog lososa ili 1 komad svježeg, narezati na tanke trakice ili kockice

muškatni oraščić

Napomene

Količinu tjestenine odredite prema vlastitim potrebama i ukusu odnosno ovisno o tome da li vam je ovo predjelo ili glavni obrok.

Losos – kupite po mogućnosti divlji losos a ne onaj iz uzgoja. Također ga možete zamijeniti i škampima koje ste zarezali uzdužno na „leđima“ ili čak sitno narezanom piletinom.

Priprema

1. Pristavite vodu za tjesteninu i skuhajte je u puno posoljene vode. Njima obično treba oko 8 ili više minuta i tako će biti gotove istovremeno kad i umak.

2. Maslac stavite u tavu na laganu vatru, da se polako topi. Dodajte sitno nasjeckani (nikako protisnuti) češnjak i mladi luk narezan na kolutove.

3. Dodajte rajčice sitno nasjeckane ili prvo blanširane pa onda nasjeckane.

4. Šparoge narežite na kolutove, a vrhove, kojih 5 - 7 cm ostaviti na stranu. Kolutove dodajte u tavu da se polako kuhaju. Ako koristite svježi losos, dodajte ga u ovom trenutku. Dodajte i vrhnje za kuhanje i naribajte malo muškatnog oraščića te uz lagano miješanje kuhajte još nekoliko minuta.

5. Vrhove prerežite po duljini i stavite na maslac kada su kolutovi već omekšali (provjera vilicom). Okus je bolji ako su pomalo hrskavi. Ako koristite dimljeni losos, dodajte ga sada i posolite i popaprite te još kratko kuhajte kako bi jelo poprimilo okus po lososu.

Preuzeto sa stranice:kuharicazadjecu.blog.h

Recepte osmislila i pripremila:

novinarka Helena Kralj, autorica knjige "Tatina kuharica" i autorica bloga Marina kuharica za velike i male

Foto: Thinkstock