šparoge s tjesteninom i lososom

Šparoge s lososom a la Mare

Osvježavajuće lagano jelo od tjestenine s lososom i šparogama

Sastojci za 2 odrasle osobe

150 – 250 g tjestenine, najbolje penne/špagete
1-2 žlice maslaca
1 režanj češnjaka, sitno nasjeckati (ne protisnuti)
1 mladi luk ili 2 manja, narezati na kolutove zajedno sa zelenim "perjem"
5 malih koktel rajčica ili 1 srednje velika, sitno nasjeckati a još bolje prethodno blanširati i oguliti kožicu
7 – 8 ili više zelenih "pitomih" šparoga (iz uzgoja)
200 ml vrhnja za kuhanje (jedna čašica)
2 tanke kriške dimljenog lososa ili 1 komad svježeg, narezati na tanke trakice ili kockice
muškatni oraščić

Napomene

Količinu tjestenine odredite prema vlastitim potrebama i ukusu odnosno ovisno o tome da li vam je ovo predjelo ili glavni obrok.
Losos - kupite po mogućnosti divlji losos a ne onaj iz uzgoja. Također ga možete zamijeniti i škampima koje ste zarezali uzdužno na "leđima" ili čak sitno narezanom piletinom.

Priprema
1. Pristavite vodu za tjesteninu i skuhajte je u puno posoljene vode. Njima obično treba oko 8 ili više minuta i tako će biti gotove istovremeno kad i umak.
2. Maslac stavite u tavu na laganu vatru, da se polako topi. Dodajte sitno nasjeckani (nikako protisnuti) češnjak i mladi luk narezan na kolutove.
3. Dodajte rajčice sitno nasjeckane ili prvo blanširane pa onda nasjeckane.
4. Šparoge narežite na kolutove, a vrhove, kojih 5 – 7 cm ostaviti na stranu. Kolutove dodajte u tavu da se polako kuhaju. Ako koristite svježi losos, dodajte ga u ovom trenutku. Dodajte i vrhnje za kuhanje i naribajte malo muškatnog oraščića te uz lagano miješanje kuhajte još nekoliko minuta.
5. Vrhove prerežite po duljini i stavite na maslac kada su kolutovi već omekšali (provjera vilicom). Okus je bolji ako su pomalo hrskavi. Ako koristite dimljeni losos, dodajte ga sada i posolite i popaprite te još kratko kuhajte kako bi jelo poprimilo okus po lososu.

 

Preuzeto sa stranice: kuharicazadjecu.blog.h

Recepte osmislila i pripremila:

novinarka Helena Kralj, autorica knjige “Tatina kuharica” i autorica bloga Marina kuharica za velike i male

Foto: Thinkstock

Preporučujemo

Pročitajte i:

recept za raviole sa špinatom i sirom u umaku od rajcice

Domaći ravioli sa špinatom i sirom u umaku od rajčice

Ima li bolje? Pripremati ih možete s klincima, dobit ćete ukusno i domaće jelo, a…

recept za losos u zaciskom bilju pecen u masnom papiru

3 recepta za sočnu i mekanu ribu, meso i povrće umotane u paketiće od papira

Prilikom pečenja u smotuljku iliti škartocu sve meso, riba i povrće ostaju osobito sočni i…

Šarena mediteranska pašta

Razno šareno povrće, svježi začini i brza priprema, dobitna su formula za ukusan i zdrav…

recept za tjesteninu s gljivama i koprivom

Tjestenina s gljivama i listićima koprive

Šampinjoni su odličan izvor vitamina D, a kopriva vitamina C i željeza. Prvo s djecom…