Od obične prehlade do sinusitisa. Poduzmite mjere na prirodan način!

Prehlada se često razvije u upalu sinusa pa je vrlo važno već u početnoj fazi infekcije ili prehlade potražiti prirodnu pomoć i spriječiti upalu sinusa, za što je idealan GeloMyrtol®forte

U jesensko-zimskom razdoblju povećava se učestalost bolesti dišnih putova. Dani su kraći, više se zadržavamo u zatvorenim prostorijama, a tu se virusi lakše i brže šire. Najčešća je infekcija gornjih dišnih putova obična prehlada. Poznato je oko 200 virusa koji izazivaju prehladu. Ta neugodna bolest odraslog čovjeka pogađa prosječno 2 do 4 puta, a djecu od 6 do 8 puta na godinu. Prehlada se često razvije u upalu sinusa pa je zato vrlo važno već u početnoj fazi virusne infekcije ili prehlade potražiti prirodnu pomoć i tako spriječiti upalu sinusa.

Što su sinusi?

Sinusi su mali, zrakom ispunjeni prostori (šupljine) u lubanji. Nalaze se iza nosa, očiju i obraza. Obloženi su sluznicom koja je slična nosnoj sluznici što povezuje nazalni i paranazalni sinus. Stanice koje čine sluznicu imaju na površini cilije koje usklađenim pokretima čiste sadržaj sinusa. Sinusi se šire u nos, što omogućuje da iz njih isteče sluz i tako zrak može normalno kružiti. Sinusi imaju zadatak regulirati pritisak zraka koji nastaje prilikom disanja, a imaju i ulogu rezonatora pri govorenju i pjevanju. (Kod infekcije i otekline tkiva u nosu i gornjih dišnih putova, na primjer zbog prehlade, smanjuje se širina šupljine u dišnim putovima i tako se smanjuje ventilacija. Tada sluz iz njih ne može otjecati pa se zato povisuje pritisak u sinusima. Možete osjećati začepljenost i otečenost dišnih putova, ali se stanje obično poboljšava kad prehlada prođe.)

Obična prehlada može se razviti u sinusitis, tj. upalu sinusa

Akutni sinusitis druga je najčešća zarazna bolest koju dijagnosticiraju liječnici opće medicine. Oko 0,5% svih infekcija gornjeg dišnog sustava zakomplicira se zbog sinusitisa; učestalost akutnog sinusitisa kreće se od 15 do 40 epizoda na 1000 bolesnika godišnje, ovisno o mjestu infekcije. To je mnogo češće kod odraslih nego kod djece jer dječji sinusi još nisu potpuno razvijeni. Većinu slučajeva akutnog sinusitisa uzrokuju isti virusi koji uzrokuju i prehladu. Od sinusitisa češće obolijevaju žene jer su obično više u kontaktu s djecom.

Akutni sinusitis česta je tegoba - koji su njegovi znakovi?

Akutni sinusitis nastaje zbog širenja upale nosne sluznice, zato govorimo o istovremenoj upali nosa i sinusa - rinosinusitis. Kod virusne upale sluznice nosa i sinusa pojačano se izlučuje gušća sluz, otečena sluznica remeti drenažu sinusa, a virusi uzrokuju nepokretljivost cilija. Time se razvija neprohodnost nosa, zadržava sekret u prostorima nosa i sinusa, virusi i bakterije više se razmnožavaju i tako se omogućuje razvoj komplikacija akutne virusne upale sinusa. Simptomi akutnog sinusitisa jesu začepljen nos, povećano izlučivanje zelenožutog gnoja, osjećaj pritiska, težine i bolova u području zahvaćenih sinusa. Tjelesna temperatura može biti povišena, obično je prisutna i glavobolja. Bol se ponekad širi iz sinusa u druge dijelove i zahvaća uši, vrat, gornju čeljust i zube. Ostali su simptomi gubitak sposobnosti mirisa, suzenje očiju i umor.

prehlada

Možemo li spriječiti upalu sinusa?

Upala sinusa najčešće započinje kao obična prehlada, samo što traje neobično dugo. Ako smo oboljeli od prehlade, možemo spriječiti širenje upale iz nosa na sinuse i na srednje uho pomoću upotrebe mukolitika, koji šire dišne putove, razmekšavaju sekret i pomažu ga ukloniti. Liječenje treba započeti što prije, odnosno odmah kod prvih znakova pritiska u glavi, začepljenosti nosa i kašlja da bi se spriječila daljnja upala donjih dišnih putova.

Postoji 100% prirodno rješenje za sinusitis

Uljni preparati s dodacima eteričnih ulja učinkoviti su u rješavanju osjećaja slabe prohodnosti nosa, njegovanju suhe sluznice nosa i razgradnji zaraženog mukusa u plućima. U ljekarnama se može naći puno proizvoda i zato pazite da izaberete sasvim prirodno rješenje za svoje sinuse. Raspitajte se o proizvodima koji imaju klinički dokazanu učinkovitost i izvrstan sigurnosni profil. Fitoterapija (liječenje biljnim preparatima) odavno je poznata, a prije nekoliko godina i službeno je priznata kao znanstveno dokazana učinkovita pomoć u liječenju upale sinusa. Riječ je o preparatima na osnovi mirtola.

GeloMyrtol®forte

Na hrvatskom tržištu dostupan je 100% biljni lijek na bazi eteričnih ulja eukaliptusa, slatke narandže, mirte i limuna. Lijek njemačkog kvaliteta GeloMyrtol® forte na tržištu se nalazi više od 40 godina, provedeno je puno kliničkih studija koje dokazuju efikasnost i obezbjeđuju odličan sigurnosni profil. Lijek nema šećera, pa je siguran i za dijabetičare. GeloMyrtol® forte možete nabaviti u svakoj ljekarni bez recepta.

Jeste li znali?

Antibiotici uništavaju bakterije, a ne viruse! Zato ne tražite od svog liječnika da vam propiše antibiotike i ne upotrebljavajte stare antibiotike koje još imate kod kuće. Nećete se nimalo bolje osjećati, a osim toga nepravilna upotreba antibiotika uzrokuje širenje bakterijskih infekcija jer bakterije postaju imune na antibiotik, a vaš organizam također.

Jeste li znali?

Većinu slučajeva akutnog sinusitisa uzrokuju isti virusi koji uzrokuju i prehladu.

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Kućni test za određivanje uzročnika infekcije

Antibiotici su vrlo učinkovita vrsta lijeka. Međutim, oni…

Propuh i bosonogo dijete

Koliko je uistinu opasan propuh za bebu i…

Tko to tamo hrče?

Oko 10 do 20 posto dječje učestalo hrče…

Sačuvajte svoje zdravlje kad su djeca bolesna

Dosta vam je prehlada i viroza koje vaša…

Pročitajte i:

Vrijedan dar uz pretplatu na Sensu

Pretplatite se na magazin Sensa jer vas u veljači očekuje vrijedan dar, luksuzna toaletna voda…

Greška koju rade mnogi! Što to nikako ne smijemo staviti u spremnik za odlaganje papira?

dm poziva sve škole u Hrvatskoj da se do 9. ožujka 2020. uključe u eko…

Men’s Health i Biotrening vam daruju Fit Paket

Godišnja pretplata: 275 kn (1 broj GRATIS + DAR); plugodišnja pretplata: 125 kn (1 broj…

Valentinovo u Hilton hotelima u Zagrebu

Ako postoji istina u izreci "ljubav prolazi kroz želudac", onda je najbolji način proslave blagdana…