Kad bi vaši mali klinci birali odjeću, pazili bi na sve ove detalje!

Doznajte kakva odjeća najviše veseli djecu, omogućuje im nesmetan razvoj, ugodan osjećaj na koži i poziva na igru ili pak na ugodan san

Jedna od mnogih misterioznih stvari koje su me mučile kad sam prvi put bila trudna bila je vrsta i veličina odjeće za bebu koju sam dobila. Hrpa brojeva koje ne znam što znače, a na nekoj se odjeći brojevi više nisu ni vidjeli. Meni je to sve bilo slično i nisam imala pojma kako je razvrstati da se mogu lakše snaći kad se beba rodi. Kamo sreće da je to bilo najteže što se roditeljstva tiče :) Od prijateljice koja je mama naučila sam što ti čudni brojevi znače i kad će mi trebati. Barem otprilike… Kasnije sam shvatila da su i ti brojevi nekad jako “odokativni” i da ovisi o vrsti materijala i odjeće koji je bolje odabrati. I da ako dijete nosi platnene pelene, najmanje brojeve možete odmah proslijediti dalje i prijeći na veći broj.
Sljedeći misterij vezan uz odjeću došao je na red kod prvog presvlačenja bebe. Kako izaći na kraj s tim sitnim ručicama i nogicama, kako sve to izvesti, a da ovaj mali paketić, još zbunjen od svega što ga je snašlo nakon izlaska iz trbuha, ne bude u dodatnom šoku. Dobili smo razne vrste odjeće; preklopne bodije, bodije s kopčanjem na boku, s kopčanjem po sredini, bez kopčanja, s kopčanjem na leđima (jao, jao!) pa se tako sjećam scene gdje suprug i ja mudro stojimo nad bebom na prematalici i pokušavamo je ubaciti u jedno takvo odijelce s hrpom drukera. Nismo ni slutili da to može biti tako komplicirano. Muž je odlučio sve takve maknuti iz daljnje upotrebe. Iskustvo nam je ubrzo pokazalo da se riješimo i sljedeće odjeće, jer vjerujemo da ih naše dijete ne bi odabralo:

  • onu koja teško prolazi kroz glavu (ma kako lijepo bodi izgledao ili nam ga je darovala draga osoba);
  • odjeću koja pri djetetovu puzanju ili hodanju, skakanju pada ili na bilo koji način ograničava nesmetano kretanje;
  • odjeću koju ne možemo prati na visokim temperaturama i skinuti mrlje od majčinog mlijeka ili hrane;
  • odjeću koja nije prozračna ili nije organskog podrijetla, koja se nakon pranja previše rastegne ili pak postane preuska (nije ni svaki pamuk jednako kvalitetan);
  • ona u kojoj se dijete brzo oznoji, jer je deblji sloj materijala (radije biramo slojevito odijevanje);
  • preintenzivne boje koje malu djecu mogu umarati.

 

Nova razina iskustva pokazala nam je da bi djeca do godinu, dvije (a često i dulje) najradije bila potpuno bez odjeće. Jer kad su gola ništa im ne smeta i tu je slobodu teško zamijeniti. No kako ne živimo u nekom plemenu iz podneblja s idealnom temperaturom zraka, odlučili smo birati odjeću u kojoj će dijete najmanje osjetiti da je ima na sebi. I naravno, omogućili smo kćeri da uvijek dio vremena nakon kupanja i presvlačenja bude gola na ugodnoj temperaturi.
Da bismo uspjeli u tom cilju, tražili smo što prirodnije materijale, čitali sastav odjeće i gledali da je što jednostavnija za presvlačenje. Potragu nam je olakšao brend Kuniboo® čija se pristupačna ponuda našla u Kauflandu, odjeća je izrađena od certificiranog organskog pamuka bez štetnih sastojaka, izuzetno udobna i lako se održava (juhuuu!!). Pritom nam je bila oku vrlo privlačna i moderna, nježna i bez napadnih boja koje bi kod djeteta moglo djelovati prenadražujuće za njegova osjetila.

 

 

Uživamo u kupanju svi od reda!

Naša mala Ovnica voljela se puno kupati, godila joj je topla voda, brčkanje ručicama i nogicama, a još više masažice nakon kupanja i druženje s mamom i tatom. Kupanja smo često pratili pjesmicama i na kraju je nježno omotali ručnikom za bebe s kapuljačom i tako omotanu bih je primila u naručje i stavila pred veliko ogledalo da se pogleda. Osmijeh nikad nije izostao, a tradicija se nastavila i dalje, samo s većim ručnicima i puno više kilograma u naručju :) Kasnije je sama tražila da je uvijek uzmem tako umotanu i stavim pred ogledalo… Dokaz kako neki mali ritual u njima uvijek iznova budi ugodne emocije.

 

Hrana na glavi, podu, zidovima i odjeći!

Moram priznati da mi je hranjenje djeteta bila bolna točka. Ne zbog pripreme hrane, nego čišćenja nakon obroka. Hrane je bilo posvuda, a izluđivalo bi me kad bi na mnogim slinčekima zauvijek ostale mrlje od kašica ili voća. Stoga, dragi roditelji, izaberite baš kao i kod odjeće, one slinčeke koji će se moći oprati na visokoj temperaturi i s kojih će mrlje stvarno otići. Ili se pomirite da će na svim fotkama koje usnimite (a tome nećete odoljeti) biti i mrlje. A moći ćete ih nakon što ih dijete preraste proslijediti nekoj drugoj mami, umjesto da ih bacite.

Spavati kao beba

Da se razumijemo, bebe ne spavaju baš tako puno, često se bude, plaču, žele sisati, jesti, maziti se… Zadnje što vam u cijeloj toj priči treba je odjeća koja ju grebe, steže ili se u njoj znoji. Ne možemo uvijek utjecati na to da beba spava cijelu noć (i s pola bi bili sretni do neba), ali ako se osjeća udobno u svom odijelcu za spavanje, to je velika stvar. Budite blizu, neka vas može dotaknuti, nanjušiti i neka je sretna u svojoj pidžamici.

 

Tekst: Ivančica Tarade
Foto: PR

Preporučujemo

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Osvojite poklon-bon i odjenite dijete od glave do pete

Sjajna je prilika da vi i vaša prijateljica…

Mame odabiru Kaufland

Kauflandu uručena nagrada „Odabrale mame“ i još jedan…

Pročitajte i:

Trenutno olakšanje simptoma suhe kože do 48 h uz Eucerin

Koža je jedan od naših najvažnijih organa i sa savršenim omjerom vode, masnoća i prirodnih čimbenika…

'Megaročkalica by Šuputica' – novi koncept proslave dječjih rođendana u Cinestar kinima

Koji je najvažniji dan u životu svakog djeteta? Njegov rođendan. I što pita čim proslava…

Podravka i Petar Grašo zajedno u blagdanskom spotu

Podravkine uspješnice u spotu Grašinog božićnog hita „Fritula“

Holidays with Eventastic are even better than fantastic!

Upoznajte mjesto na kojem ćete osjetiti toplinu i dobiti inspiraciju za uređenjem prostora, zabave ili…