Igra života

Upoznajte Igru života u kojoj uz malo mudrosti možete odraditi život na sasvim drugačiji način nego što je to u stvarnosti!

Pod božićnim drvcem većina djece najradije želi dobiti igračku. I dok mnogi odlaze u kupovinu božićnih poklona za djecu bez vizije što žele kupti, ‘odrađujući’ tek zadanu predblagdansku formu, psiholozi upozoravaju da igračke (i igranje) imaju jaku terapijsku moć te da osim što im je svrha zabaviti i razveseliti dijete, može puno toga učiniti za zbližavanje članova obitelji. Način na koji se dijete igra puno govori i o njegovom psihičkom i emocionalnom stanju.

Odrasli nerijetko ne razumiju što znači igranje. Za mnoge je to gubitak vremena, pa često možemo čuti 'umjesto da uči, on se igra'. Ali dijete koncentrirano i svrsihodno uči jedino kroz igru; ona razvija njegovu motoriku, način razmišljanja, unapređuje kontakte s drugima, uči ga kako rješavati probleme, ali i pomaže da dijete razumije svoje osjećaje te izgradi osobnost i kreativnost. Kaže se da je igra hrana za mozak. Ona stvara doživljaje koji utječu na povezivanje i razvoj moždanih stanica. I to već od najranije dobi. Kad dijete pokaže zanimanje za nešto, ono je jako motivirano i tada najviše nauči, što potvrđuje koliko je važno odabrati dobru igračku. A koja je to prava igračka? To je ona kojom se dijete rado igra, koju upotrebljava na različite načine i kojoj se stalno vraća.
Roditelji se često obra
ćaju za pomoć psiholozima i žale se da su im djeca nemoguća i neposlušna te da ne mogu izaći na kraj s njima. Kako bi doznali u kakvom je dijete emocionalnom stanju, psiholozi ga promatraju dok se igra. U psihologiji je igra dijagnostičko sredstvo broj jedan. Ako se vaše dijete voli igrati s borcima, ratnicima i drugim igrama koje vam se čine agresivnima, za psihologe ni to nije problem, jer - pojašnjavaju – biti nasilan i udarati nekoga sasvim je različito od igre demonstracije nasilja, a djeca instinktivno znaju prepoznati tu razliku i odrediti granice. Ipak, roditelji trebaju biti oprezni i promatrati na koji se način njihovi mališani igraju jer im to može biti jasan pokazatelj njihova unutarnjeg stanja.

5010994969790

Igra života je društvena igra koja simulira tijek ljudskog života (od školovanja, preko posla pa do umirovljenja). Kroz nju djeca upoznaju stvari koje se čovjeku dešavaju kroz život. Igrači naizmjenično okreću vrtuljak (zamjenu za kockice) i napreduju po poljima. Svako polje donosi neku radnju koju igrači moraju izvršavati. To su razna plaćanja te događaji u životu (diploma, ženidba, kupovina nekretnine…). Igra završava kada svi igrači dospiju u mirovinu. Tada se zbrajaju sve njihove (materijalne) vrijednosti koje su stekli u igri (životu). Pobjednik je onaj koji je i najbogatiji.

Tekst i foto: promo

Preporučujemo

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Neka vaš mozak što prije shvati da ste na odmoru

Za vrijeme praznika nikome nije u središtu interesa…

Najprodavanija društvena igra na svijetu od sada ima i hrvatsku verziju

U stvaranju licencne hrvatske verzije društvene igre poznate…

Svi van!

Mrzite to što vaše dijete tjedno provede xyz…

Dođite na 'Dan za obitelj' na Bundeku

Hrabri telefon uz „Dan za obitelj“ poziva djecu…

Pročitajte i:

Mediji na estonski: integrirana redakcija, rast lokalnih medija i pokretanje dnevnih novina za mlade

Raido Soom iz Postimees Grupe na Weekendu će govoriti o medijskom stanju u Estoniji i…

7 igara koje uče djecu o zdravoj prehrani uz sjajnu zabavu

Ove godine roditelji mogu još lakše poučiti djecu o važnosti uravnotežene prehrane, na način koji…

Men's Health u suradnji s renomiranim talijanskim brandom Replay pretplatnicima daruje vrijedan dar!

Pretplatite se na Men's health i na dar dobivate Replay majicu kratkih rukava...

Zagrebački hotel Esplanade prvi je u Hrvatskoj prepoznao WWF-ovu globalnu inicijativu 'Food Waste'

WWF i hotel Esplanade Zagreb ujedinili su snage kroz inicijativu smanjenja otpada od hrane čiji…