Zbog visokog sadržaja vitamina i minerala i ostalim odraslim osobama u dobi iznad 15 godina preporučujemo obrok od 100 ml soka

Kao pomoć za dostizanje dnevnih potreba za tim vitaminima i mineralima u vrijeme prije začeća, u trudnoći i u razdoblju dojenja preporučujemo sok Frutek mama. U prvim mjesecima trudnoće dodatno konzumirajte i lijek s folnom kiselinom koji vam propiše liječnik.

Folna kiselina

Folna kiselina vrlo je bitna za razvoj embrija, zato bi je žene trebale konzumirati još kad počnu planirati trudnoću. Dovoljan unos folne kiseline bitan je, naravno, u svim životnim razdobljima jer taj vitamin ima mnogobrojne važne uloge u tijelu. Budući da je tijelo ne može samo proizvoditi, moramo je unositi prehranom. Dobar je izvor folata lisnato povrće, žitne klice, grah, oraščići, mlijeko, agrumi i grožđe.

Ako bi željele dovoljne količine folne kiseline unijeti u tijelo hranom, trudnice i dojilje na dan bi trebale pojesti približno 14 naranči.

Željezo

Potreba za željezom u razdoblju trudnoće povećava se jer se zbog prilagodbe na veću količinu krvi u krvotoku i potrebu za prijenosom kisika mora povećati količina hemoglobina. U prehrani je željezom najbogatije meso, a sadržavaju ga i mahune, punozrnate žitarice i povrće. Apsorpcija nehemskog željeza poboljšava se istodobnom konzumacijom vitamina C.

Trudnica ili dojilja trebala bi pojesti približno kilogram govedine ili 700 g špinata na dan da bi zadovoljila dnevne potrebe za željezom!

Vitamin C

Vitamin C bitan je u radu imunološkog sustava i sintezi kolagena. Nalazimo ga između ostaloga u bobičastom voću, agrumima, rajčici, brokuli, špinatu, krumpiru, cvjetači i paprici.

Za zadovoljavanje dnevne potrebe za vitaminom C trudnice i dojilje trebale bi svaki dan pojesti približno 200 g jagoda ili dvije naranče ili tri kivija.

Tiamin

Tiamin (vitamin B1) je poznat kao vitamin za bistar um jer je bitan za rad živčanog sustava. Sudjeluje i u metabolizmu ugljikohidrata. Najvažniji izvor tiamina u prehrani čovjeka predstavljaju punovrijedne žitarice, a inače je najbolji izvor tog vitamina kvasac.

Dnevne potrebe za vitaminom B1 zadovoljili bismo ako bismo pojeli približno 8 g osušenoga pivskog kvasca ili 500 g punozrnatoga pšeničnog kruha.

Vitamin B2

Vitamin B2 (riboflavin) bitan je za zdravu kožu i rad membrana sluznice. Prepoznata je i njegova uloga u funkcioniranju vida. Dobri prirodni izvori vitamina B2 su mlijeko i mliječni proizvodi, ribe i proizvodi od punovrijednih žitarica.

Dnevne potrebe za vitaminom B2 zadovoljavamo približno jednim kilogramom cipala.

Vitamin B6

Vitamin B6 neizostavan je u radu imunološkog i živčanog sustava, a osim toga poznat je i njegov utjecaj na smanjenje umora. U većim količinama nalazimo ga u mesu peradi, riba i nekom povrću, npr. kupusu i zelenom grahu. Nalazi se i u krumpiru, bananama i punovrijednim žitaricama.

Ako biste željeli dovoljnu količinu vitamina B6 unijeti hranom, morali biste pojesti približno 7 banana ili 600 g kuhanog krumpira.

Vitamin B12

Vitamin B12 važan je za zdravu krv jer sudjeluje u procesu stvaranja crvenih krvnih zrnaca. Prepoznata je i njegova uloga u moždanim funkcijama. Najbogatiji izvor vitamina B12 su jetra, no njih neka trudnice ne konzumiraju. Vitamin B12 nalazimo i u mesu, ribi, jajima, mlijeku i mliječnim proizvodima.

Sok Frutek mama sadržava onoliko vitamina B12 koliko ga približno ima u 6 jaja!

Cink

Cink je važan u procesu sinteze DNK-a te za normalnu plodnost i reprodukciju. Zato predstavlja obvezan sastojak u prehrani žena koje namjeravaju zatrudnjeti, a i njihovih partnera. U drugom i trećem tromjesečju trudnoće te za vrijeme dojenja potrebe za cinkom se prilično povećaju, a i apsorpcija cinka u tim je razdobljima učinkovitija. Dobri su prirodni izvori cinka meso, jaja, mlijeko i sirevi.

Dnevne potrebe za cinkom zadovoljili biste s približno 250 g govedine ili kilogramom pilećih prsa.

Ako zbog životnog stila ili drugih ograničenja ne konzumirate uravnoteženu i raznovrsnu hranu, za postizanje dovoljne količine bitnih hranjivih tvari možete si brzo, jednostavno i ukusno pripomoći sokom Frutek mama.