Potrebe za nekim hranjivim tvarima i tekućinom mogu se u usporedbi s ostalim odraslim osobama za vrijeme trudnoće i dojenja čak udvostručiti!

U nekim razdobljima života i određenim životnim uvjetima uobičajena prehrana sama po sebi može biti nedovoljna za pokrivanje povećanih potreba za određenim hranjivim tvarima. Vrijeme trudnoće i dojenja spada među razdoblja kad je dovoljan unos hranjivih tvari posebno bitan.

U trudnoći

Za vrijeme trudnoće potrošnja nekih hranjivih tvari u vašem se tijelu poveća, zato je važno da ih konzumirate u dovoljnim količinama. Zdravim životnim stilom, redovitom, uravnoteženom i punovrijednom prehranom te unosom tekućina, vitamina i minerala u skladu s povećanim potrebama brinete se za zdrav rast i razvoj djeteta, a istodobno čuvate i svoje zdravlje i općenito dobar osjećaj. Dovoljan unos hranjivih tvari iznimno je bitan već od prvog trenutka kad saznate za trudnoću.

Za vrijeme dojenja

Zadovoljavanje povećanih potreba za hranjivim tvarima iznimno je bitno i u vrijeme dojenja. Ljudsko je mlijeko zdravih majki, naime, najbolja hrana za dojenče u prvih šest mjeseci njegova života i ima nenadoknadive prednosti pred drugim načinima hranjenja jer omogućuje optimalan razvoj djeteta, a istodobno stvara posebnu vezu između djeteta i majke.

Mogu li sok Frutek mama piti i ostali odrasli?

Vitamini i minerali sudjeluju u ključnim biološkim procesima u tijelu i zato imaju bitnu ulogu u oblikovanju i održavanju organizma. Većinom ih u tijelo unosimo hranom jer ih tijelo samo ne može proizvesti. A danas često konzumiramo nedovoljno raznoliku i punovrijednu hranu, zato sve više ljudi uobičajenom prehranom ne unosi dovoljno vitamina i minerala za zadovoljenje potreba organizma. Stoga pijenje prirodnog soka Frutek mama ne preporučujemo samo trudnicama i dojiljama, nego i drugim odraslim osobama.

A što s djecom i mladima?

Sok Frutek mama ima visok sadržaj folne kiseline (150 μg/100 ml). Kad bismo proizvod preporučili djeci i mladima, zbog visoke doze folne kiseline, mogao bi biti uvršten među lijekove. Zato djeci i mladima do 15 godina konzumiranje soka Frutek mama ne preporučujemo.

Povećana potreba za tekućinom

U vrijeme trudnoće vrlo je bitna i hidratacija tijela. Nedostatan unos tekućine uzrokuje općenito loš osjećaj, a može uzrokovati i zdravstvene teškoće. U vrijeme trudnoće dovoljan unos vode posebno je bitan jer su potrebe povećane. Ako preporučeni unos tekućine za odraslu ženu iznosi 2 litre, u vrijeme trudnoće on je povećan za 3 dl.

Budući da je osnova majčina mlijeka voda, potrebe za tekućinom nešto su povećane i kod dojilja. Tako preporučujemo da dojilja popije 2,5 do 3 litre tekućine na dan (700 ml više od uobičajenih preporuka za odrasle žene). Potrebe se dodatno povećavaju kod intenzivnog znojenja ili po vrućini.