Trudnice i dojilje trebaju više!

Potrebe za nekim hranjivim tvarima i tekućinom mogu se u usporedbi s ostalim odraslim osobama za vrijeme trudnoće i dojenja čak udvostručiti!

U nekim razdobljima života i određenim životnim uvjetima uobičajena prehrana sama po sebi može biti nedovoljna za pokrivanje povećanih potreba za određenim hranjivim tvarima. Vrijeme trudnoće i dojenja spada među razdoblja kad je dovoljan unos hranjivih tvari posebno bitan.

U trudnoći

Za vrijeme trudnoće potrošnja nekih hranjivih tvari u vašem se tijelu poveća, zato je važno da ih konzumirate u dovoljnim količinama. Zdravim životnim stilom, redovitom, uravnoteženom i punovrijednom prehranom te unosom tekućina, vitamina i minerala u skladu s povećanim potrebama brinete se za zdrav rast i razvoj djeteta, a istodobno čuvate i svoje zdravlje i općenito dobar osjećaj. Dovoljan unos hranjivih tvari iznimno je bitan već od prvog trenutka kad saznate za trudnoću.

Za vrijeme dojenja

Zadovoljavanje povećanih potreba za hranjivim tvarima iznimno je bitno i u vrijeme dojenja. Ljudsko je mlijeko zdravih majki, naime, najbolja hrana za dojenče u prvih šest mjeseci njegova života i ima nenadoknadive prednosti pred drugim načinima hranjenja jer omogućuje optimalan razvoj djeteta, a istodobno stvara posebnu vezu između djeteta i majke.

Mogu li sok Frutek mama piti i ostali odrasli?

Vitamini i minerali sudjeluju u ključnim biološkim procesima u tijelu i zato imaju bitnu ulogu u oblikovanju i održavanju organizma. Većinom ih u tijelo unosimo hranom jer ih tijelo samo ne može proizvesti. A danas često konzumiramo nedovoljno raznoliku i punovrijednu hranu, zato sve više ljudi uobičajenom prehranom ne unosi dovoljno vitamina i minerala za zadovoljenje potreba organizma. Stoga pijenje prirodnog soka Frutek mama ne preporučujemo samo trudnicama i dojiljama, nego i drugim odraslim osobama.

 

 

 

A što s djecom i mladima?

Sok Frutek mama ima visok sadržaj folne kiseline (150 μg/100 ml). Kad bismo proizvod preporučili djeci i mladima, zbog visoke doze folne kiseline, mogao bi biti uvršten među lijekove. Zato djeci i mladima do 15 godina konzumiranje soka Frutek mama ne preporučujemo.

 

Povećana potreba za tekućinom

U vrijeme trudnoće vrlo je bitna i hidratacija tijela. Nedostatan unos tekućine uzrokuje općenito loš osjećaj, a može uzrokovati i zdravstvene teškoće. U vrijeme trudnoće dovoljan unos vode posebno je bitan jer su potrebe povećane. Ako preporučeni unos tekućine za odraslu ženu iznosi 2 litre, u vrijeme trudnoće on je povećan za 3 dl.

Budući da je osnova majčina mlijeka voda, potrebe za tekućinom nešto su povećane i kod dojilja. Tako preporučujemo da dojilja popije 2,5 do 3 litre tekućine na dan (700 ml više od uobičajenih preporuka za odrasle žene). Potrebe se dodatno povećavaju kod intenzivnog znojenja ili po vrućini.

 

Preporučujemo

Tagovi:

Vezano uz temu

folna kiselina

Počnite uzimati folnu kiselinu prije začeća

Planirate li trudnoću počnite uzimati folnu kiselinu. Što…

folna kiselina

Folna kiselina čim saznate da ste trudni!

Trudnice kod prvog pregleda i potvrde trudnoće dobivaju…

Natural Wealth

Folna kiselina, Prenatal i Omega-3 Natal iz Natural Wealtha®

U ranoj trudnoći, ali i prije začeća, najvažnija…

Prva tri mjeseca trudnoće

Prvo tromjesečje trudnoće izrazito je osjetljivo razdoblje jer…

Pročitajte i:

Tko je najbolji PR-ovac u hrvatskoj politici doznajte na Weekend Media Festivalu

Novinari koji prate rad hrvatskih političara ocjenjivat će političke PR-ovce s kojima su u svakodnevnoj…

babylove pelene

Dobre vijesti iz dm-a za roditelje mališana u pelenama

Jumbo pakiranja pelena babylove svih veličina imaju trajno dobru cijenu...

Youth Skin Biome

Skin Youth Biome ‒ prvi probiotik za kožu

Za blistavu kožu potrebno je mnogo više od tretmana ljepote. Prema medicinskim spoznajama, trebamo njegovati…

Nikad povoljnija prilika da se pretplatite na Men’s Health!

Pretplatite se na najbolji muški časopis na svijetu i ostvarite dodatnu pogodnost!