Mihela: Do navršene prve godine djeteta zbog rizika od razvoja alergijskih reakcija na hranu treba izbjegavati jaja (tvrdo kuhani žumanjak uvesti iza 10. mjeseca, bjelanjak s godinu dana), kravlje i kozje mlijeko (osim visoke alergenosti te namirnice nisu nutritivno svojim sastavom prilagođene djeci do godinu dana starosti, preporuka je i iza godine dana dojiti ili koristiti industrijsko mlijeko za malu djecu), žitarice s glutenom, rajčicu, kikiriki, lješnjake, orah, citrusno voće i sokove, jagode, kiseli kupus i čokoladu. Poseban oprez potreban je u obitelji gdje je jedan ili oba roditelja alergičari, tada se te namirnice u prehranu djeteta uvode oko 2. godine starosti. Zbog opasnosti od gušenja tijekom prve godine djeteta treba izbjegavati lješnjake, bademe, orahe, kikiriki, grožđe, kokice, smoki, čips, velike komade svježeg voća ili povrća koji se mogu odlomiti, tvrde i gumene bombone, žvake, lizalice.