Poremećaj rada probavne cijevi kod djece

P: Poštovani, lijepo Vas molim odgovor na pitanja. Ili pitanje. Dakle, poznajem ljude koji imaju dijete s poteškoćama u razvoju. Nije autistično, ali npr. ima 2 i po godine i još ne govori. Podvrgnuli su ga GAPS dijeti, iz prehrane isključili gluten (mada je stigao nalaz da nema intoleranciju na gluten), laktozu, škrob, žitarice, kravlje mlijeko i štošta još. Dnevni jelovnik djeteta izgleda otprilike ovako:
* Do podne - 2-3 keksića od oraha i kokosa (omjer 20 dkg oraha i 20 dkg kokosa, raspoređeno na tri dana) - 6 dcl soka od špinata i jabuke - 1 banana - 1 jaje
* U 12 sati - - Bistra juha u kojoj se kuhalo povrće
* U 14 sati - - 1 riba (Ili mali komadić mesa) - ponekad sićušne okruglice od bundeve i kokosa
* Večera - - 2-3 keksića od oraha i kokosa - Neograničeno rijetkog soka od voća i povrća

Dijete je trenutačno na bolničkom liječenju zbog atipične upale pluća.

Lijepo vas molim za brzi odgovor jer sam poprilično zabrinuta za dijetetovo zdravlje. Koliko ovakva prehrana, koja se ponavlja iz dana u dan već 5 mjeseci, može oštetiti dijetetov organizam?
Unaprijed zahvalna prijateljica djeteta.

O:

Poštovana prijateljice djeteta,

Kako nemamo cijelu anamnezu možemo samo djelomično odgovoriti na pitanje.

Vjerojatno je da dijete pati od poremećaja rada probavne cijevi, nažalost ne znamo o čemu se radi. U svakom slučaju, kako je dijete hospitalizirano zbog upale pluća, biti će lakše s liječnicima porazgovarati o mogućem problemu.

Novija istraživanja upućuju da neki oblici gastrointestinalnih smetnji mogu uzrokovati mnoge tegobe koje nisu usko vezane uz probavu, a kod liječenja autizma sve su bolji rezultati kada se kombinira s promjenama u prehrani.

Za dijete je bitno da dobiva sve potrebne aminokiseline, te dovoljnu količinu proteina. Prema opisanom, uzima ribu te se za esencijalne aminokiseline ne treba brinuti, ali treba vidjeti jeli količina dostatna.

Prehrana treba biti energetski (kalorijski) dostatna kako ne bi nastao zastoj u rastu i razvoju, te se povećala mogućnost dobivanja infektivnih bolesti. Također je bitno vidjeti jeli dijete pothranjeno uslijed čega slabi i imunološki sustav pa se bolesti poput upale pluća mogu lakše manifestirati.

Isključivanje većine složenih ugljikohidrata u dječjoj prehrani nije primjereno, budući djeca za rast i razvoj trebaju veliku količinu energije. Dio te energije zadovoljiti će iz masti, ali nikakako ne bi bilo dobro da dijete kroz duži vremenski period boravi u ketogenoj fazi.

U svakom slučaju, ciljanu, specifičnu prehranu u dijetoterapiji djece, treba isključivo provoditi uz savjet stručnjaka (fakultetski obrazovanog nutricionista koji se bavi dijetoterapijom) te uz nadzor liječnika kada se radi o ovako većim problemima.

Liječnik opće prakse uvijek može poslati patronažnu medicinsku sestru u vizitu kako bi se otklonile sumnje ako je obitelj ima.

Irena Švenda, magistar nutricionizma, mag. ing. bioprocesnog inž.

Tagovi: , , , , ,

Pročitajte i:

Imate pitanje? Kontaktirajte nas!