Krv u stolici

P:
Moja kćerkica ima 2,5 godine, jako dobro jede, raznovrsnu hranu. Vesela je i ima redovnu stolicu, normalnu. Međutim, jutros kada je obavila nuždu, ne nosi pelene već pola godine, primjetila sam malo krvi na izmetu. Izmet je normalne smeđe boje. Kada sam je obrisala papirom, papir je bio malo krvav. Nikada do sada se takvo nesto nije desilo. Možete li mi, molim vas, reći što da radim? U čemu je problem, je li moguće da tako malo dijete ima hemoroide? Ona se ne žali na bol u trbuhu ili slično, ali jutros kada je kakila samo je rekla da je boli guza! Trebam li je odmah odvesti na pregled?

O:

Krv na stolici može biti različitog uzroka. Ako je kod vaše djevojčice prvi puta i samo jednom bilo krvi na stolici, a dijete je dobrog općeg stanja i bez drugih tegoba od strane probavnog trakta, treba samo pratiti. Ako se i dalje bude ponavljalo treba napraviti obradu.
U ranoj dječjoj dobi moguća su krvarenja iz debelog crijeva i čmara zbog različitih uzroka. Najčešće postoji ranica na čmaru, fisura, koja može nastati zbog različitih uzroka. Npr. mehanički – brisanjem oštrim papirom. Uvijek treba imati na umu da je sluznica kod beba i male djece nježna i vrlo osjetljiva. Oštećenje može nastati i zbog neodržavanja higijene, kada se ne obriše guza na vrijeme te nastupi infekcija gljivicama ili bakterijama. Također do oštećenja sluznice može doći i zbog prečestih brisanja neadekvatnim vlažnim maramicama koje sadržavaju tvari koje mogu narušiti zdravu floru stražnjeg crijeva. Tvrđa stolica je daljnji uzrok oštećenja nježne strukture crijeva i mogućeg krvarenje. U dobi do tri godine djeca piju dosta mlijeka koje često stvara tvrdu grudičastu stolicu. Opstipacija tj. zatvor može takaođer izazvati krvarenje iz debelog crijeva jer stolica koja stoji u debelom crijevu postane tvrda i može oštetiti sluznicu i izazvati krvarenje.
Hemoroidi, iako rijetki u dječjoj dobi, također mogu izazvati krvarenje. U većini slučajeva oni se i vide, ali postoje i hemoroidi koji se otkriju tek gastroenterološkom obradom.
Da bi se isključile druge bolesti treba obaviti pregled kod svog pedijatra, učiniti osnovne laboratorijske pretrage, pogledati stolicu na okultno (nevidljivo prostim okom) krvarenje, te učiniti daljnju gastroenterološku obradu.

Preporučujemo

Pročitajte i:

Imate pitanje? Kontaktirajte nas!