Imam par pitanja vezana za dohranu, naime moj sin je star 6.5 mjeseci i prije mjesec dana smo počeli s dohranom jer je beba pokazivala veliki interes za hranu. Počeli smo s bananama i tjedno uvodili novu namirnicu. Do sada je probao jabuke, banane i kruške, rižine i kukuruzne žitarice, žgance i mrkvicu. Do tada sam ga isključivo dojila, a dojim ga i dalje. U početku bi pojeo skoro cijelu kruškicu i 70 ml rižinih pahuljica. S mrkvicom smo tek počeli. Zadnjih par dana, što god mu ponudim pojede par žlicica i počne odbijat i ljutiti se.
Također od kad smo počeli s dohranom ima problema s probavom. Napreže se i stenje i jedva izbaci nešto malo, stvrdnuto, ali ne plače i nije nervozan. Svakih 2 - 3 dana mu ponudim malo zašećerenog čaja od kamilice i to ga otvori, ali onda opet isto.. samo se vrtimo u krug. Poslije svakog obroka osim dojenja mu dajem da pije vode, a ponekad mu dam i soka od jabuke. Hranim ga na način da ujutro kad se probudi u 8 h podoj, oko 10 h - 11 h kada ide spavati ga opet podojim jer mi zaspi na prsima, kad se probudi oko 12 h - 13 h mu dam voćnu kašicu i par gutljaja vode, oko 14 h - 15 h ga opet podojim jer ide spavati, oko 17 h-18 h mu dam rižine ili kukuruzne pahuljice i poslije opet par gutljaja vode ili soka od jabuke i oko 20 h kada ide spavati opet podoj. S obzirom da pojede i od voćne kašice i od rižinih pahuljica samo par žličica malo ga i podojim. Ponekad ga podojim i između tih obroka ako pokaže interes. Sada kad uvodim i povrće to izgleda otprilike ovako...8 h podoj, 10 h -11 h vocna kasica, 13-14 h mrkvica, 16 h podoj, 17 h -18 h pahuljice i 20 h podoj. Naravno dobije piti poslije svakog obroka osim podoja i podojim ga još poslije svakog obroka jer pojede svega par žličica. Nisam sigurna da li ga hranim na dobar način, jer mi na više strana govore da pretjerujem, da treba prorijediti
obroke da između svakog obroka prođe 3 - 4 sata, da što više trebam izbacivat dojenje, da čekam da beba pokaže znakove gladi, a ne mu davat jest u točno određen sat. Hranim li ga prečesto, smije li uopće jesti žgance u ovoj dobi, što da radim sa probavom, zašto odbija jesti (moja mama tvrdi da nije gladan jer stalno jede).
Nisam napomenula da ima 8,6 kg, da je zdrava beba koja jako lijepo napreduje i nema nikakvih problema, trenutno mu izbajaju zubići, donje jedinice ali ni oko toga nema neke nervoze. Po noći se budi dojiti tako da i po noći doji 3 do 4 puta.


Sada ste počeli uvoditi raznu nadohranu i probava se mora prilagoditi na druge namjernice a

ne samo na vaše mlijeko. Ako beba nakon svega toga ima problema sa stolicom izbacit ćete

namjernice koje zatvaraju (rižu, mrkvu, bananu...) a davati više namjernice koje otvaraju

(kruška, šljiva...) te između obroka čaj od kamilice, mlaki, zaslađeni ili kakav sok od kruške

ili marelice.

Pokušajte pronači nešto što beba voli pa mu to možete davati češće. Sa 6 mjeseci može jesti

raznoliko, ali ga nemojte tjerati da jede ako nije gladan. Lijepo vam napreduje i vjerojatno

točno zna kada hoće jesti i što mu se sviđa.

Ritam hranjenja mi se čini u redu. Možda da probate sa 5 umjesto 6 hranjenja, npr- 3 dojenja

i 2 puta kašice, u jutro voćno-žitna, a poslije podne povrće žitarice i meso (piletina, puretina,

teletina).

Sada ste počeli uvoditi raznu nadohranu i probava se mora prilagoditi na druge namjernice a ne samo na vaše mlijeko. Ako beba nakon svega toga ima problema sa stolicom izbacit ćete namjernice koje zatvaraju (rižu, mrkvu, bananu...) a davati više namjernice koje otvaraju (kruška, šljiva...) te između obroka čaj od kamilice, mlaki, zaslađeni ili kakav sok od kruške ili marelice.


Pokušajte pronači nešto što beba voli pa mu to možete davati češće. Sa 6 mjeseci može jesti raznoliko, ali ga nemojte tjerati da jede ako nije gladan. Lijepo vam napreduje i vjerojatno točno zna kada hoće jesti i što mu se sviđa. Ritam hranjenja mi se čini u redu. Možda da probate sa 5 umjesto 6 hranjenja, npr- 3 dojenja i 2 puta kašice, u jutro voćno-žitna, a poslije podne povrće žitarice i meso (piletina, puretina, teletina).