Poštovana, moj sinčić je navršio 4 mjeseca, ima tešku srčanu grešku koja je operirana u dobi od 2 tjedna starosti i ustanovljen mu je gastroezofagealni refluks. Rođen je sa 2.620 g, sada teži nešto više od 4 kg. Dnevno jede 5-7 puta po otprilike 80-130 ml. Imamo puno problema s vraćanjem mlijeka s tim da nam još veći problem predstavljaju lijekovi koje mora piti radi srca. Npr. aspirin, koji bi se trebao piti nakon jela, "digne" mu želudac čak i 2 i pol sata nakon hranjenja pa mu ga dajemo prije jela iako znamo da to nije dobro. Uzima redovito zaštitu za jednjak, ali čini mi se da mu to nije od neke velike pomoći. Uzimao je lansoprazol, raniditin, famotidin... Znam da bi dijete trebalo piti tekućine, vode i čaja, ali kad mu dam i malo odmah mu sve izađe van pa mi se čini da nema smisla jer zajedno s vodom ili čajem izađe i mlijeko ili lijekovi pa plače.
Počela sam s nadohranom tako da mu dajem par žličica kašice od jabuke, mrkve, kruške, a sokove sam nakon što mi je prvi put izbacio van prestala davati. Navečer dobije žlicu prosenih pahuljica u mlijeko, ali ne čini mi se baš da ga to zasiti, a neki put zna i plakati jako nakon toga. Molim Vas da mi kažete otprilike kako bi mu trebala organizirati prehranu s obzirom da bilo kakvu tekućinu ne može nikako zadržati. Hranim ga polako i uz pauze kako bi mogao podrignuti, ali i dalje po cijele dane bljucka, ponekad i u velikim količinama (mlijeko bude sirasto i smrdi na kiselinu). Unaprijed hvala

Pošto se radi o bolesnoj bebi puno je teže preporučiti vam nešto sigurno čega se možete pridržavati. Najbolje je ovako kao što ste i vi već počeli isprobavati malo po malo i micati onu prehranu koja mu ne paše (npr. voćne sokove), a davati ono što mu odgovara. Probajte mu davati kašice sa rižinim pahuljicama koje malo zaguste, možete mu davati tako i mliječne obroke. U dobi od 4 mjeseca bi trebao imati 3 do 4 mliječna obroka i 2 do tri voćna,s pet može i jedan od povrća, a onda smanjiti mliječni. Tekućine dobije kroz mliječni, a i u voću ima tekućine. Možete mu ponuditi malo vode ili čaja na kapaljku, po par kapi, tek toliko da ipak dobije nešto tekućine.


Preporuka je također da se javite nutricionistu, mislim da ga ima pri svakoj Klinici za dječje bolesti da još u detalje prođete prehranu.