Imamo bebu od 10 mjeseci. Normalno napreduje na težini i visini (na zadnjem pregledu sa 9 mjeseci imala je 7,5 kila i bila dugačka 76 cm. Rođena je sa 3 kile tako da je dr. rekla da je to u redu jer prati svoju liniju rasta i težine). Tijekom dana ima 2 mliječna obroka sa 3 dl mlijeka svaki, jedan voćni obrok od voća i keksa, voćni jogurt i ručak od povrća i mesa. Obroke pojede velike, ali između ne pije gotovo nikakvu tekućinu, oko 50 ml dnevno vode ili soka. Dojila sam ju do prije mjesec dana pa se zbog toga nisam brinula jer je plus ove obroke sisala još 2 puta što bi se moglo reći da je bila zamjena za tekućinu (sada odbija i ne želi više). Zanima me da li je normalno da joj ne treba tekućine, a ako nije što bi trebali poduzeti u vezi s tim problemom? Drugi problem je što ima stolicu 4 puta na dan, svaki dan. Normalne je boje i oblika, nije rijetka, i ne čini se ništa neobično no izgleda da ta hrana samo prođe kroz nju jer odmah nakon jela 15 minuta ima stolicu. Da li je to normalno i kako bi se to moglo smanjiti? Jede i stvari koje zatvaraju bananu, mrkvu, jabuku, ali ni to ne pomaže. Strah nas je da nije pokupila nekakvu bakteriju ili nešto takvo. Da li bi trebali nositi na analizu?

Što se tiče prvog pitanja, bilo bi dobro da beba pije po nešto čaja ili voćnog soka, nije jasno da li konzumira mlijeko u tekućem obliku. Vjerojatno u kašicama i juhicama ima također tekućine, pa zbog toga beba ne traži dodatno. U vašim je prsima sigurno bilo dovoljno tekućine.


Moguće je da beba ima nekoliko stolica na dan. Ako dobro napreduje, a stolice su normalne konzistencije nema potrebe raditi analizu. 15 min nakon hranjenja sigurno nije stolica od onoga što je pojela neposredno prije.