Imam bebu staru 7 mjeseci. Sa 3 mjeseca je počeo slabije jesti. Dok je pio samo mlijeko popio bi ga jedino kroz san. Već 3 mjeseca jede kašice, ali problem je u tome što neće da guta hranu nego je drži u ustima po 20 min. pa ispljune van. Bili smo kod doktora, ali pedijatrica kaže da je to do zubića. Vadili smo krvnu sliku i sve je uredu. Mjesec dana nije dobio nego samo 100 g na težini, a toliko se trudim da pojede. Ne mogu da odem nigdje jer jede na način da mu stavim kašiku hrane u usta pa mu zatvorim nos da proguta. Mlijeko popije jedino kroz san. Količina mlijeka koju popije u 24 sata je negdje oko 500 ml. Dva puta na dan, u jutro i navečer, jede keksolino na 150 ml mlijeka pa pojede povrtno-mesnu kašicu za ručak i poslije ručka voćnu kašicu, ali sve na način kako sam vam opisala. Može li to biti neki veći problem ili je to stvarno do zubića? Rođen je prirodnim putem težak 3800g i dugačak 52cm. Trudnoća je također bila uredna. Sad je star 7 mjeseci i težak je 7400g.
Koliko to može potrajati ako je do zubića jer ja sam stvarno već očajna, a pedijatrica se odnosi kao da nije ništa! Molim vas pomozite!

Što se tiče količine, vi djetetu uspijete dati hranu koja mu je potrebna. Međutim takvo je hranjenje iscrpljujuće i za vas i za dijete. Što se tiče težine dijete od 7 mjeseci svakako nije pothranjeno ako ima težinu od 7400 g, ali se mora paziti na prirast, pogledati njegovu krivulju rasta te ako ima nekih odstupanja svakako treba konzultirati specijalistu gastroenterologa. Treba pregledati dijete i vidjeti da li ima kakvih odstupanja i u psihomotornom razvoju.


Može postojati faza u tijeku izbijanja zubića kad se prehrana djeteta poremeti, ali to se relativno brzo stabilizira.


U svakom slučaju treba se češće kontorlirati težina te savjetovati s pedijatrom, pa ako se stanje ne poboljša treba napraviti dodatnu dijagnostiku.