Trebao bi nam jedan brz odgovor ako je moguće. Stariji sin (4 god) je bio u društvu djeteta koje je nekoliko dana imalo proljev i povraćanje. Nakon 2 dana moj sin je krenuo povraćat, dobio temperaturu, blago povišenu i nakon noćnog povraćanja uslijedio je jedan, ali jako jako obilan dnevni proljev, stolica je između kašaste i tekuće, žute je boje i smrdljiva. Drugu noć ponovno povraćanje, ali u manjoj količini no sljedeći dan pojačan taj proljev u mjeri da mu pobjegne u gaće: (temperature nema, imao ju je cca 24 h i to je završilo. 3. dan jeo je juhu i tražio je malo salamice, no nije pojeo nego jednu kriškicu i usred noći opet proljev taj i netom prije proljeva javi se ponašanje boli (grčenje, vjetrovi, cviljenje u snu..) nakon odlaska na wc bol prestaje te on spava neometano. Isto nam se večeras događa i s bebom od 7 mjeseci. Krenulo s obilnijim povraćanjem i sad očekujem i proljev, pretpostavka je da se beba zarazila od starijeg sina, za sada nema temperaturu, dežurni liječnik savjetuje samo gutljaj dva tekućine, ORS ne prihvaća nikako dapače od njega još veći poriv na povraćanje imao, popio nekih 10 ml čaja bebimil i zaspao. Strahujem od Rota virusa i zanima me po čemu mogu biti sigurna da se ne radi o Roti, da li je kod Rote temperatura stalno prisutna? Kako prepoznati znakove dehidracije kod bebe i kako ga tretirati obzirom na dohranu i AD mlijeko? Dođe li i kod njega do proljeva uz standardnu dohranu za njegovu dob ima li pozitivan učinak dodavanje rižolina u hranu ili možda da radije prekuham rižu pa mlijeko miješam s rižinom sluzi i možda i bananom? Koliko je uopće pametno zaustavljati proljev kad mi je poznata činjenica da se bas crijevni virusi najčešće izbacuju putem stolice i da se njihovo zaustavljanje može pokazati u vidu produžene bolesti? Ovo nam je drugo dijete, ali prvi susret s proljevom i povraćanjem u ovoj dobi (7mj). Srce nam se slama i nama kao roditeljima je teško gledati ih ovakve mada vjerujemo da je ipak običan virus u pitanju... veoma smo zahvalni na Vašem stručnom mišljenju. hvala

Radi li se točno o rota ili nekom drugom virusu, može se utvrditi jedino analizom stolice. Pretpostavka je da je u svakom slučaju proljev virusni, te sve ovo što radite je u redu. Napajanje, rehidracija dojenje dalje kod manje bebe ako je na prsima, ev. promijeniti formulu na specifičnu za proljev ako je na umjetnoj prehrani.


U slučaju da beba ne pije da je klonula i visoko febrilna (visoka temperatura) morate u bolnicu za zarazne bolesti gdje će se dati infuzija, rehidrirati dijete te učiniti obrada da se utvrdi uzročnik.