nemojte ponovno koristiti plasticnu bocu

Zbog ovog razloga nemojte više puta koristiti plastičnu bocu!

Priča o plastici je već postala svakodnevna i svi znamo koliko je zabrinjavajuća. No, sigurno niste znali podatak da oko milijun plastičnih boca prođe kroz blagajne u minuti, a samo sedam posto ih se reciklira? Ostatak završava na odlagalištima smeća, u spalionicama ili još gore, u morima. Jasno je da bi bilo najbolje izbjegavati njihovo korištenje...

Najbolja alternativa plastičnim bocama odnosno ekološki prihvatljive su staklene boce ili one od nehrđajućeg čelika. Istovremeno plastična boca se često ne može izbjeći jer drugi oblik ne možete kupiti kad ste primjerice na putu ili želite kupiti piće na kiosku. Povremeno je to u redu, no trebali biste pritom uzeti u obzir jedno pravilo:

Nemojte ponovno puniti plastičnu bocu

U proizvodnji plastičnih boca koristi se BPA (bisfenol A) koji se djelomično oslobađa u tekućinu u boci i tako ulazi u tijelo. Ako češće koristite istu plastičnu bocu – za primjerice čuvanje smoothieja koji ste pripremili od zdravog voća i povrća da ga ponesete na posao – znajte da u plastičnoj stijenci nastaju male pukotine gdje se dodatno mogu taložiti bakterije. Takav napitak može vam stvoriti probavne poteškoće.

nemojte ponovno koristiti plasticnu bocu

I dok se mnogi danas fokusiraju da pomognu prirodi i razmišljaju ekološki pa koriste plastične boce više puta umjesto da kupuju nove, zdravija varijanta je uvijek boca od stakla ili nehrđajućeg čelika. Spomenimo usput da se isto odnosi i na slamke od plastike. Problem s BPA je taj da se on ponaša u tijelu poput ženskog hormona estrogena, oponaša ga, što može negativno utjecati na hormonsku ravnotežu.

Izvor: Freundin.de
Foto: Profimedia

Tagovi: , ,

Pročitajte i:

Svjesno jedenje - alat za zdravo mršavljenje

Imate li zdrav odnos prema sebi i hrani ili hranom ‘popunjavate’ praznine koje tijekom svakodnevice,…

kontracepcija dan poslije sa spiralom

Znate li da postoji jako dobra alternativa za pilulu dan poslije, a vrlo malo žena zna za nju!

Svi znamo za pilulu dan poslije odnosno spas nakon zaboravljene kontracepcijske pilule, pucanja kondoma ili…

TEST: Koliko imate strpljenja?

Riješite naš TEST i saznajte koliko ste tolerantni prema bližnjima i djeci Imati strpljenja za…

Dario Šimić prvi put govori o sinu sa sindromom Down: 'Kao Davidovi roditelji, najviše se bojimo predrasuda'

U sklopu višegodišnje društveno-odgovorne akcije Same Chances by Story portal Story.hr donosi intimnu ispovijest bivšeg…