Gorko zelje, konjska žućenica, popovo gumance, mliječnjak, radič, regrat, talijanska salata - samo su neka od narodnih imena koja se koriste za maslačak. No mnogi od nas ne znaju da ova biljka koja raste na livadama i čije sjemenke s užitkom otpuhujemo s klincima, ima izvanredna ljekovita svojstva i da je prava delikatesa u kuhinji!

shutterstock_281567342.jpg
Shutterstock Maslačak blagotvorno djeluje na bubrege i čisti jetru

Maslačak je prepun vitamina A, B2, C, D i G, te minerala kalija, natrija, kalcija, fosfora i željeza. Ima brojne prednosti:

  • blagotvorno djeluje na bubrege i mokraćni sustav
  • služiti kao dijuretik
  • čisti jetru
  • pomaže kod alergija
  • snižava kolesterol
  • za trudnice
  • za žene u postmenopauzi
shutterstock_1707135790.jpg
Shutterstock U pripremi jela možete iskoristiti i cvijet i listove maslačka

Raznovrsna upotreba u kuhinji

Maslačak raste posvuda i lako ga je ubrati. Svakako je dobro brati ga mladog u proljeće i to na mjestima za koje znate da nisu onečišćena prometnicama ili izmetom i urinom životinja. Najčešće se jede na salatu, no moguće ga je i ispržiti s jajima, napraviti umak za tijesto, umiješati u rižu, u juhu, pohati cvjetove ili ga uključiti u zdravi smoothie. Pored toga mnogi od maslačka rade i čaj, med ili pak kolače.

RECEPT ZA SMOOTHIE S MASLAČKOM

shutterstock_631510940.jpg
Shutterstock Ovaj jednostavan i brz recept za smoothie obiluje brojnim hranjivim tvarima

SASTOJCI:

  • 1 banana
  • 300 ml vode
  • 100 g šumskog voća
  • 100 g listova maslačka
  • 1 žlica javorovog sirupa

PREIPREMA:

U blenderu izmiksajte sve sastojke i poslužite sok djeci.