Zašto maslačak ne bi bio dio zdravog obiteljskog menija?

Maslačak je samonikla biljka koja je izrazito zdrava. Iskoristite vrijeme na izletu u prirodi pa s djecom naberite i listove i cvjetove. Sve se može iskoristiti u prehrani, bilo na slano, bilo na slatko...

Gorko zelje, konjska žućenica, popovo gumance, mliječnjak, radič, regrat, talijanska salata… samo su neka od narodnih imena koja se koriste za maslačak. No mnogi od nas ne znaju da ova neobična biljka, koja raste na livadama i čije sjemenke s užitkom otpuhujemo s klincima, ima izvanredna ljekovita svojstva i da je prava delikatesa u kuhinji!

Vitamini i minerali

Maslačak je prepun vitamina A, B2, C, D i G, te minerala kalija, natrija, kalcija, fosfora i željeza. Ima brojne prednosti:

  • blagotvorno djeluje na bubrege i mokraćni sustav
  • služiti kao dijuretik
  • čisti jetru
  • pomaže kod alergija
  • snižava kolesterol
  • za trudnice
  • za žene u postmenopauzi

Raznovrsna upotreba u kuhinji

Maslačak raste posvuda i lako ga je ubrati. Svakako je dobro brati ga mladog u proljeće i to na mjestima za koje znate da nisu onečišćena prometnicama ili izmetom i urinom životinja. Najčešće se jede na salatu, no moguće je koristiti ga kao i špinat: ispržiti s jajima, napraviti umak za tijesto, umiješati u rižu, u juhu…, pohati cvjetove ili ga uključiti u zdravi smoothie. Pored toga mnogi od maslačka rade i čaj, med ili pak kolače.

 

Recept za smoothie s maslačkom:

U blenderu izmiksajte 1 bananu, 300 ml vode, 100 g šumskog voća, 100 g listova maslačka i 1 žlicu smeđeg šećera ili javorova sirupa.

Tekst: I.Š
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: , ,

Pročitajte i:

Seks nakon porođaja

Za vas je seks prošlo svršeno vrijeme? Ne brinite, postoji mnogo načina pomoću kojih ćete…

Mit o vodi

Ovaj članak će jednom za svagda razjasniti priču o tome koliko vode dnevno trebamo popiti.…

Što vam poručuje osjećaj usamljenosti i zašto ga ne biste trebali zanemariti

Ako se ponekad osjećate usamljeno, svakako pročitajte ovaj članak, jer taj osjećaj može doista biti…

Nova studija potvrdila: šećer je okidač za pojavu Alzheimerove bolesti!

Nova su istraživanja još jednom potvrdila da zapadnjački način prehrane, baziran na šećeru i ugljikohidratima,…