dvije komponente odgoja vazne za srecu

Za odgoj sretnog djeteta važne su samo ove dvije stvari

Što djeci treba da bi bila sretna? Pa, naravno ljubav, rekli bi svi roditelji. I sigurno ljubav i privrženost igraju veliku ulogu u sreći svakoga od nas. No, ljubav mora pratiti još nešto što će djeci omogućiti da jednog dana kroz život kroče kao samostalne i sretne odrasle osobe – treba im struktura.

U razgovoru za Quartz, psihologinja dr. Lisa Damour, među najprodavanijim autoricama i kolumnistica New York Timesa govori o važnosti strukture: “Mogu dobiti toplinu od svojih učitelja, ali strukturu mogu dobiti samo od roditelja.” Iako je ljubav važna, ona djeci ne može i neće uvijek pomoći da bi funkcionirala u odraslom životu. Za to je potrebna struktura, smatra Damour. Ako mora biti samo jedno od to dvoje, bolje je da ima strukture, smatra psihologinja.

Zašto je struktura toliko bitna za djecu

Možda se nećete složiti sa psihologinjom, no ona ističe kako se njezini zaključci temelje na istraživanjima. Ako djeca nemaju strukturu u svom životu, taj nedostatak može dovesti do anksioznosti u odrasloj dobi. Tu su zato roditelji koji trebaju biti dosljedni vođe, predvodnici strukture i konstanta u djetetovom životu.

Naravno, ljubav se ne smije zanemariti: “Moraju se osjećati voljenima i moraju znati pravila.", smatra dr. Damour. To je posao roditelja da djeci pruže te dvije komponente i to je ujedno i najbolje ako djeca imaju oboje. Najgore priče događaju se kada djeca rastu bez ljubavi i bez strukture jer su to djeca koja na kraju završe u delinkvenciji.

dvije komponente odgoja vazne za srecu

U pubertetu je struktura posebno važna, mada su tinejdžeri u sukobu s njom

Ta potreba za strukturom posebno je izražena u vrijeme puberteta kad su djeca sklona pružati otpor upravo toj strukturi. Ipak čvrsti roditelji će adolescentu biti važan oslonac, a popuštanje i nedosljednost u njima može stvoriti osjećaj nesigurnosti. "Biti tinejdžer znači da osjećaš kako sam nemaš kontrolu i onda si još i okružen ljudima koji nemaju kontrolu.", kaže Damour. "Jednostavno, ne želiš da ti roditelji nemaju kontrolu."

Damour, također majka tinejdžerice, roditeljima u svojoj praksi daje nekoliko brzih savjeta:

  • Pravila sigurnosti. Djeca će radije slijediti pravila ako ih razumiju i shvaćaju njihov smisao. "Zato što sam ja tvoj otac!" nije rečenica koja će motivirati tinejdžera.
  • Ne podcjenjujte snagu isprike. Tinejdžerima one poručuju da ih poštujete i pomažu u izgradnji povjerenja.
  • Stres je normalan dio odrastanja i on pomaže tinejdžerima da napreduju i postanu otporniji. Stres postaje problem kad dijete nema stanku i prilike za opuštanje.
  • S tehnologijom ih treba upoznati što je kasnije moguće i treba je držati podalje od njihovih soba. Igrice, društvene mreže, Internet i televizija oduzimaju dragocjeno vrijeme za san što je presudno za rast i razvoj mladog organizma. "Možda ćete izgubiti bitku, ali bolje je da je izgubite sa 17., nego sa 13. godina.”, zaključuje psihologinja Damour.

Izvor: Qz.com
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi:

Pročitajte i:

prehlade

5 činjenica o prehladama kod djece

Začepljen nos, uporan kašalj, glavobolja – znamo koliko neugodna prehlada može biti. Budući da imunološki…

Što se dogodi kad roditelji potpuno izbace tehnologiju i ekrane iz obiteljskog života?

Najlakše je upaliti crtiće ili dati im mobitel. Možda smo se nekada zaklinjali da to…

pranje zubi ujutro

Treba li prati zubiće prije ili poslije doručka? Radite li vi to pravilno?

Velika većina zube pere dva puta na dan - navečer i ujutro. S tim se…

Kupuju li roditelji mobitelima vrijeme za sebe i malo mira od nestrpljive djece

Često se polazi od pretpostavke da današnja djeca razumiju tehnologiju bolje nego odrasli i da…