dojenje

Vratite energiju nakon dojenja

Vrijeme je da se okrenete sebi i posvetite svom zdravlju i jačanju imuniteta kako biste uživali u zimskim mjesecima

U pravilu dojenje ne smanjuje imunitet dojilje. Zdrava dojilja, koja ne pati od kroničnih bolesti i normalno se hrani, ne treba dodatne vitamine tijekom dojenja. Iscrpljene su većinom one žene koje su anemične iz nekog drugog razloga. Manjak željeza sam po sebi uzrokuje slabiji imunitet i sklonost infekcijama jer je željezo bitan sastojak važnih enzima, a ne samo hemoglobina. Taj problem važno je na vrijeme prepoznati i eventualno nadoknaditi preparatima željeza ako ne pomaže prehrana bogata željezom.

No svim mladim mamama iza kojih su mjeseci dojenja i stresa te kojima kronično nedostaje kvalitetnog sna i odmora, dobro će doći da osnaže svoj imunitet i povrate izgubljenu energiju. Nakon ljetnih mjeseci i duge sezone alergija koja dodatno iscrpljuje naš organizam te naglih smjena toplih i hladnih dana - naš je imunitet na koljenima, a sezona prehlada, viroza i gripe je u jeku. Zima donosi i manje sunca, manje vitamina te sve više rizika za naš obrambeni sustav. Upravo zbog toga, drage mame, vrijeme je da se malo okrenete sebi te posvetite svom zdravlju i jačanju imuniteta kako biste zimu dočekale spremne i pune energije, a ispratile je zdrave.

Zašto imunitet slabi?

Naš je organizam stalno izložen bakterijama, virusima, zračenjima, kemikalijama, ali ako nam je imunosni sustav oslabljen i ne može pobijediti te napasnike - razvija se bolest. Imunitet nam slabe česte infekcije, nedostatak sna s kojim muku muči gotovo svaka mlada mama, stres i zabrinutost, nepravilna prehrana, dugotrajna uporaba antibiotika, onečišćena životna sredina, težak fizički i mentalni rad… Osjećamo umor, muče nas alergijske reakcije, upale i česte infekcije koje su rezultat širenja organizama prisutnih u tijelu, poput gljivičnih infekcija, herpesa na usnama…

Redovito vježbajte

Rekreacijom biste se trebali baviti svaki dan, najbolje na otvorenom. Šećite sa svojom bebom, biciklirajte ili vježbajte barem pola sata na dan. Osim što ćete napraviti nešto dobro za svoje zdravlje i liniju, boravak na zraku pomoći će vam da se riješite nakupljenog stresa, a godit će i vašem djetetu. Još jedna pozitivna stvar kod vježbanja na otvorenom jesu Sunčeve zrake zahvaljujući kojima i vi i dijete dobivate vitamin D. Istraživanja pokazuju da i on štiti od prehlade, pa od rekreacije imate više koristi nego što ste mislili. Dokazano je da redovita tjelovježba povećava imunitet za čak 50 posto.

Osigurajte si dovoljno sna

Kvalitetan san nakon kojeg se budimo odmorni nužan je za dobar imunitet. Koliko god to bilo teško s malim djetetom, morate si osigurati dovoljno sna, oko osam sati dnevno. Spavajte kada vaš mališan spava, na spavanje odlazite prije ponoći jer svaki sat prije ponoći vrijedi kao dva, a kvalitetnije ćete spavati ako vam spavaća soba ima nižu temperaturu od prostorije u kojoj boravite preko dana (oko 18 Celzijevih stupnjeva).

Izbjegavajte stres

Stres, brige, tuga… djeluju loše na imunitet i sigurno ćete se lakše razboljeti ako se tako osjećate. Uz pozitivan pogled na svijet te balansiranje obaveza i pritisaka u svakodnevnom životu, viroze će vas teže zahvatiti. Pokušajte što manje uzimati k srcu svakodnevne probleme poput odnosa u obitelji i loših vijesti na poslu, poštedite se nepotrebnog umora, učinite nešto lijepo za sebe svaki dan…

Tekst: Lejla dervoz Rajić
Foto: Thinkstock

Preporučujemo

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Opremanje svih rodilišta u Hrvatskoj i unaprjeđenje uvjeta za mame i bebe

Zanimlijve informacije stižu sa press konferencije UNICEF-a: Hrvatska…

Dojenje je moguće i uz dijabetes

Mame koje imaju dijabetes tipa 1 ili 2…

Mala škola dojenja u Zadru

U srijedu, 19. lipnja 2019. godine u Multimedijalnoj…

Pročitajte i:

Što alergični na ambroziju ne bi smjeli jesti?

Tijekom perioda intenzivne cvatnje ambrozije, oni kojima to stvara probleme s disanjem, kihanjem, svrbeži očiju…

Kako odnosi utječu na zdravlje srca i krvnih žila

Istraživanje provedeno na Sveučilištu Utah pokazalo je da postoji uska povezanost kvalitete našeg ljubavnog odnosa…

Sunce ubija loše bakterije

Otkrićem i proširenjem uporabe antibiotika, u drugi plan je palo nekad popularno suzbijanje loših bakterija…

svađa u partnerskim odnosima

Psiholog objašnjava: Sačuvajte vezu usprkos svađama koje se uopće ne mogu razriješiti!

Već ste odavno shvatili da se svađe s partnerom ne isplate jer se mnogi konflikti…