zbližavanje tata i beba

Vodič za buduće očeve

Osim vidljivih promjena, poput debljanja, koje pogađa buduće tate baš kao i mame, iza fasade samouvjerenosti krije se osjećajni, ponekad bojažljivi tata koji se sprema za novu ulogu.

Biti mama, složit će se svi, nešto je posebno, neprocjenjivo, prekrasno i u isto vrijeme zahtjevno, iscrpljujuće, ponekad zbunjujuće. No biti tata jednako je zahtjevna i izazovna uloga koja podrazumijeva mnoge promjene i nova iskustva.

S određenim promjenama, što fizičkima što psihičkima, budući očevi susreću se već tijekom ženine trudnoće, pa često baš poput supruge imaju određene trudničke simptome.
Naravno, nakon devet mjeseci slatkog iščekivanja i tehničkih priprema za koje su obično zaduženi - sklapanje opreme, organizacija prostora - moraju se pokazati i na porođaju. Od njih se s pravom očekuje da budu dorasli ulozi supruga koji zna kako i kada što reći. Uzbuđeni tate posebno u rađaonici moraju paziti kako ne bi izlanuli neku glupost koja će suprugu samo uzrujati.

No kada beba stigne, ponosni tate otkrivaju koliko strpljivi i nježni mogu biti. Koliko požrtvovni i predani moraju biti, koliko teško i iscrpljujuće ponekada to sve skupa zna biti, no jednako tako i koliko im i što dijete daje zauzvrat te koliko su bolji ljudi postali.

Iznenađujući simptomi koje tate mogu imati zbog trudnoće supruge

Vjerojatno ste već svi upoznati sa simptomima koje muče buduće mame: nesanicom, promjenama raspoloženja, jutarnjim mučninama… No prema nekim istraživanjima, čak 90 posto budućih očeva također iskusi trudničke muke. Imaju neopisivu želju za određenom hranom, ponekad ih preplave emocije, promijeni im se želja za seksom.

Evo nekoliko simptoma u kojima ćete možda prepoznati svojeg dragoga:

• Nervoza

Neki muškarci jednako predano poput žena dijele trudničke probleme te ne mogu spavati, nervozni su, imaju žgaravicu. Kako bi prevladali te negativne emocije, najbolje je da se povežu i porazgovaraju s drugim očevima te da se nikako ne izoliraju. Što se spremnije i informiranije budu osjećali, bit će sigurniji i imati jači osjećaj kontrole.

• Promjene raspoloženja

Mnogi muškarci tijekom ženine trudnoće također proživljavaju emocionalni vrtuljak.
Naime, uloga oca potpuno im mijenja život, pa ako intenzivno razmišljaju o zadacima koji su ispred njih, nije čudno što balansiraju između tuge, sreće i nervoze ili što ih na trenutke preplavi nevjerojatna blagost. Osim toga, znanstvenici su odavno otkrili kako se razina estrogena i progesterona kod majke u trudnoći poveća za čak tri puta, a čini se da dio feromona trudnice uspješno odašilju svojim muževima. Razina testosterona kod budućih se očeva smanjuje, a hormon prolaktin ili "mama hormon", kako ga katkad nazivaju, povećava se. Ti hormoni potiču roditeljski nagon i mozak muškarca polako se transformira u mozak tate.

• Promjena seksualnog apetita

Baš poput žena, i muškarcima novo stanje može biti poticajno i prava prilika za potpuno drukčiji užitak u seksu. Druge, pak, seks s trudnom ženom pomalo zastrašuje jer se brinu da bi mogli ozlijediti bebu, a i obveze im kucaju na vrata i smanjuju seksualnu želju.

• Debljanje

Neki muškarci tijekom ženine trudnoće nabace i do šest kilograma. Ovdje je možda riječ o žudnji za određenom hranom i grickalicama, ali vjerojatnije je da je riječ o višoj razini kortizola, hormona stresa koji ujedno regulira inzulin i šećer u krvi.

• Gniježđenje

Baš poput žena, i muškarci u očekivanju djeteta imaju fazu gniježđenja. Kod njih to, naravno, podrazumijeva građenje. I dok žene pred sobom vide bebu koju će umatati u mekane dekice i topla odijelca, pa pripremaju takve stvari, muškarci sklapaju svu moguću opremu za bebu.

• Poboljšana sposobnost slušanja

Možda baš neće obraćati pozornost na sve što mu govorite, no centri za slušanje definitivno mu se mijenjaju jer će uskoro biti ugođeni na zvuk bebina plača.
S obzirom na to da dijete treba danonoćnu njegu, majka priroda stavila je mozak roditelja u stupanj visoke pripravnosti. Mame će i dalje čuti bolje od očeva, ali i njihov se sluh malo izoštrio.

• Zaljubljivanje

Iako se prava čvrsta veza razvija nakon kontakta koža o kožu, očinska ljubav raste i prije bebina rođenja. Osjećaj ponovne zaljubljenosti novu dimenziju dobiva kada tata prvi put ugleda bebino lice.

Tekst: Antonija Biloglav

Foto: Thinkstock

Preporučujemo

Tagovi:

Vezano uz temu

Rodina radionica za buduće tate

Dragi tate, ovo je nešto samo za vas.…

tata i djeca

U čemu su to tate bolji od mama?

Neupitno je da se način na koji majke…

Otac preminule bebe zamolio neznance da 'fotošopiraju' njezinu fotografiju

"Moja je kćerkica preminula u dječjoj bolnici nakon…

Najbolji tata na svijetu - Dave Engledow

Najbolji tata na svijetu!?

Fotograf Dave Engledow je osmislio serijal fotografija "Najbolji…

Pročitajte i:

Tata + 3 kćeri = trening za 5!

Poznati hrvatski trener Dragutin Golub često spaja ugodno s korisnim te na zabavan i zanimljiv…

Očevi su sretniji i pod manje stresa od majki dok se brinu o djeci - Jeste li se ikada zapitali zašto?

Tate su često sretniji, manje pod stresom i manje umorni od mama kada se brinu…

Izostanak menstruacije: liječenje na prirodan način

Postoje biljke koje pomažu u regulaciji hormona kroz endokrinološki sustav, neke pomažu tijelu da se…

kako se boriti protiv prehlada

9 jednostavnih trikova za uspješnu obranu od virusa i bakterija

Čim je malo zahladilo mnogi su odmah pokleknuli najrazličitijim virozama i prehladama. Grlobolja, šmrcanje, začepljen…