vadenje krvi

Vađenje krvi uz manje stresa

Obavljanje krvnih pretraga nikome nije ugodno, posebice kad krv treba izvaditi malom djetetu. No, potrebno je znati da se krvnom pretragom mogu saznati važni detalji bolesti ili poremećaja koji mogu pomoći u određivanju dijagnoze i bolje terapije lijekovima. Što sve valja znati prije no što pođete na pojedinu pretragu krvi?

Uz današnji ubrzani način života, kada je vrijeme postalo vrlo dragocjeno te imamo vrlo malo slobodnog vremena, mnogi odgađaju obavljanje pretraga zbog uvriježenog mišljenja kako se one moraju obaviti isključivo ujutro. Na sreću, ne morate baš za svaku od pretraga požuriti na vađenje krvi rano ujutro niti na vađenje morate doći natašte.

Upravo nas je o tome informirala mag. med. biochem. Hana Breyer Priselac, iz Poliklinike Breyer.

Kod povišene temperature ili sumnje na infekciju najkorisnije je napraviti kompletnu krvnu sliku (KKS) i odrediti CRP - ove dvije analize dati će dobar uvid u stanje pacijenta i pomoći u donošenju odluke je li za liječenje potreban antibiotik ili je pak riječ o virusnom oboljenju. Upravo za ove dvije važne pretrage doba dana i prethodna prehrana nisu bitni, stoga se vađenje može napraviti i u poslijepodnevnim satima. Kada vaše dijete treba npr. CRP, KKS ili sličnu pretragu, najbolje je izvaditi djetetu krv kad je dijete sito i odmorno (koliko je u tom trenutku moguće) jer će tada i stres vezan uz uzimanje krvi lakše podnijeti.

Za mnoge pretrage potrebno je na vađenje doći ujutro, natašte, na primjer; prije vađenja krvi za određivanje masnoća (kolesterol, HDL-kolesterol, LDL-kolesterol, trigliceridi) savjetuje se da čak dva tjedna prije dolaska u laboratorij izbjegavate promjene u tjelesnoj težini, 48 sati prije vađenja krvi izbjegavate intenzivnu tjelesnu aktivnost i konzumaciju alkohola, 24 sata prije mjerenja izbjegavate masne obroke i konačno - 12 sati prije uzimanja krvi budete natašte.

Slično kao kod određivanja masnoća, prethodna prehrana utječe i na razinu šećera (glukoza, GUK, ŠUK) pa je nužno zadnji, večernji obrok, pojesti oko 19 sati te sljedeće jutro natašte otići na vađenje krvi, bez konzumacije sokova, čajeva ili sličnih napitaka, dozvoljena je isključivo voda.

Često je pitanje i variranje vrijednosti izmjerenog željeza u krvi, jer na njegovu razinu utječu brojni parametri. Tako osoba koja je na terapiji preparatom obogaćenim željezom treba pričekati tjedan do 10 dana po završetku terapije tabletama , tri dana nakon uzimanja intravenoznih preparata ili čak mjesec dana ako je primila željezo intramuskularno. Također 24-48 sati prije uzimanja uzorka krvi ne preporuča se uzimati vitamin C, piti sokove koji mogu utjecati na željezo (borovnica, crni ribizl, kupine, cikla) ni piti kupinovo vino, a na vađenje treba doći ujutro, natašte.

Za razliku od željeza, analizom feritina možemo steći uvid u zalihe željeza organizma, pri čemu nije potrebno voditi brigu niti o terapiji, ni o prehrani ni o dobu dana.

Hormoni štitnjače u krvi gotovo su posve jednaki ujutro i poslijepodne te na njih ne utječu obroci koje smo pojeli tokom dana.

Ukoliko trebate odrediti tumorske markere, gotovo svi ne ovise o dobi dana kao ni o prehrani (osim chromogranina A, biljeg za neke neuroendokrine tumore).

Isto tako, povišen beta-HCG će indicirati trudnoću jednako tokom cijelog dana, a tako je i s testovima na alergije.

Priprema za pojedine krvne pretrage i nije tako složen proces, potrebno se samo ispravno informirati, i time će odlazak u laboratorij i samo vađenje krvi biti manje stresan i naporan postupak.

Tekst: mag. med. biochem. Hana Breyer Priselac, Poliklinika Breyer, www.breyer.hr
Foto: Thinkstock

Preporučujemo

Tagovi:

Vezano uz temu

zdravlje obitelji

Briga o zdravlju čitave obitelji

Poznato je kako su za očuvanja našeg zdravlja…

Pročitajte i:

Kako odnosi utječu na zdravlje srca i krvnih žila

Istraživanje provedeno na Sveučilištu Utah pokazalo je da postoji uska povezanost kvalitete našeg ljubavnog odnosa…

Sunce ubija loše bakterije

Otkrićem i proširenjem uporabe antibiotika, u drugi plan je palo nekad popularno suzbijanje loših bakterija…

svađa u partnerskim odnosima

Psiholog objašnjava: Sačuvajte vezu usprkos svađama koje se uopće ne mogu razriješiti!

Već ste odavno shvatili da se svađe s partnerom ne isplate jer se mnogi konflikti…

nemojte ponovno koristiti plasticnu bocu

Zbog ovog razloga nemojte više puta koristiti plastičnu bocu!

Priča o plastici je već postala svakodnevna i svi znamo koliko je zabrinjavajuća. No, sigurno…