seks nakon porođaja

U vašu spavaću sobu doselila se beba

Nakon djetetova rođenja nerijetko se mijenja i seksualni život roditelja. Kojim sve izgovorima se partneri služe ne bi li izbjegli seks i kako se boriti protiv njih?

Kad se u spavaću sobu doseli beba, odnosi između partnera često postaju hladniji što dovodi do problema. Kad jedan od roditelja izgubi zanimanje za seks, drugi postaje nezdovoljan. Isprike su zanimljive i ima ih napretek. Kako postupiti kad čujete pojedinu ispriku ili primjedbu?

Umoran/na sam (Izgovor oba partnera)
Pokušajte bolje organizirati posao i slobodno vrijeme, zamolite prijatelje da vam katkad pričuvaju dijete, a vi se posvetite romantičnom druženju. Osvijestite činjenicu da dijete ne mora i ne smije ugrožavati kvalitetu vašeg odnosa. Seks će vas opustiti i omogućiti vam da neko vrijeme svoj mozak prebacite u drugi mod i zaboravite na brige i probleme.

Ne posvjećuješ mi dovoljno vremena (Muški izgovor)
Ako sumnjate da bi se vaš partner mogao osjećati zapostavljenim, za početak razgovarajte. Beba neminovno donosi promjene u životu obitelji i to mora shvatiti. Ali ipak iskoristite trenutke nasamo s njim da ga pohvalite, da mu nježno govorite, tepate i utješite ga. Važno je da zna kako je vaša ljubav jaka i da se dolaskom djeteta ništa nije promijenilo u vašim osjećajima prema njemu. Također, se potrudite češće otvoreno pokazati da želite seks. Muškarci upravo to i žele, da se malo više potrudite oko njih kako bi se osjećali voljenima.

Ubijam se od posla (Muški izgovor)
Katkad muškarci s dolaskom bebe osjećaju prevelik pritisak ne samo psihičke, već i financijske i organizacijske prirode. Moguće je da sve to poljulja njegov osjećaj samopouzdanja. Zato ističite partnerove pozitivne strane, ali ne samo one vezane uz posao. Uvjerite ga da je odličan ljubavnik, iskreno se divite njegovom umijeću i recite mu da su vaša djeca stvorena i njegovom zaslugom. Recite mu da je dobar otac i da ste se iznenadili kako se dobro snašao u toj novoj ulozi. Recite mu da ne volite kad radi prekovremeno, da novci nisu najvažniji u životu i da novac ne može nadoknaditi zadovoljstvo i sreću obitelji.

Još mi je prerano (Ženski izgovor)
Važno je da kod ginekologa dobijete zeleno svjetlo. Ako imate strahove, recite to partneru, razgovarajte o svojim sumnjama, dilemama i opustite se jedan uz drugoga. Možda je i vama porođaj bio traumatično iskustvo. Tada je najvažnije da puno razgovarate i pričekate da vrijeme odradi svoje. Nemojte forsirati i tražite od partnera razumijevanje. Odvojite dovoljno vremena za predigru.

Sada si majka (Muški izgovor)
Iako ste se vi možda iz neodoljive partnerice transformirali u majku koja je koncentrirana 24 sata na dan na dijete, to ne znači da u vama ne čuči ona žena od prije. Niti Edipov kompleks, koji partner možda osjeća promatrajući vas odnedavno isključivo kao majku, nije snažniji od seksualnog nagona. Koristite za borbu protiv ovog kompleksa seksi donje rublje, zavodljivu glazbu ili neke seksi SMS poruke. Izludite ga toliko da shvati da to što ste postali majka njegovom djetetu, niste postali njegova majka.

Moram provjeriti dijete (Ženski izgovor)
Majčinski instinkt je jači od svih drugih osjećaja. Također, žena koja je nedavno rodila, osjeća se potpuno i nema toliku potrebu za seksom. No, nemojte dopustiti da dijete potpuno zasjeni druge segmente života ili da supruga isključujete iz brige o djetetu. To nije u redu i dijete treba i vas, ali i oca. Osim toga nema ništa ljepše nego vidjeti muškarca kako brine o djetetu, hrani ga ili mazi. To može imati vrlo snažno privlačno djelovanje na majku djeteta. Konačno i on je otac tog djeteta koje vam je darovano.

Ne želim da te boli (Muški izgovor)
Ako je vaš partner bio s vama na porođaju, mogao bi zapamtiti koliko ste se namučili. Vama je to prirodno, ali njemu može biti traumatično iskustvo. Uvjerite ga da je to prirodno i da je ta bol izdrživa jer inače žene ne bi rađale i ljudski bi rod izumro. Kad se potpuno oporavite od porođaja, polako krenite u odnose koji na početku mogu imati dulju predigru te laganiji tempo kako biste se opet "upoznali" i ispitali "novi" teren. Za njega je važno da zaboravi kako je seks doveo do porođaja koji je vas bolio.

Nisam raspoložena (Ženski izgovor)
Katkad žena pati od postporođajne depresije koja ubija želju. U tom slučaju upravo seks može pomoći. Tijekom seksa se oslobađaju hormoni koji neutraliziraju hormone depresije. Pokušajte se oduprijeti crnim mislima i prepustite se dodirima partnera.

Foto: Thinkstock

Preporučujemo

Tagovi:

Vezano uz temu

Vrijeme je za seks nakon porođaja

Žena je nakon porođaja sasvim zaokupljena brigom oko…

prvi seks nakon porođaja

Prvi seks nakon porođaja

Kada će žena nakon porođaja biti spremna za…

Pročitajte i:

stalni umor

Stalno ste umorni? Jutarnje navike vas možda sabotiraju!

Iako je nekvalitetan i prekratak san jedan od glavnih razloga umora, postoji još nekoliko drugih…

pretjeran unos soli

6 znakova da vi i djeca jedete previše soli

Sol svako jelo učini još ukusnijim, ali nije osobito zdrava. Doduše, tijelu treba određena količina…

alergija ili prehlada

Zajednički simptomi prehlade i alergije te kako znati o kojoj je dijagnozi riječ?

Sumnjive su vam te vaše ili djetetove prehlade u posljednje vrijeme i razmišljate da možda…

Joga za djecu: Podrška za sretnije sutra

Svjesnost o sebi, vlastitim osjećajima i onome iznutra što nas pokreće počinjemo učiti u ranoj…