Sunce ubija loše bakterije

Otkrićem i proširenjem uporabe antibiotika, u drugi plan je palo nekad popularno suzbijanje loših bakterija sunčevim zrakama. No to ne znači da vi ovog ljeta ne možete iskoristiti svu ljekovitu moć sunca

Kao izvor topline i svjetlosti, Sunce je jedan od glavnih čimbenika razvoja života na Zemlji. Mnoge svjetske kulture prepoznale su njegove iscjeljujuće moći, a neke su mu zbog toga pridale i božanski status.

Od indijske ajurvede, egipatskih vrtova, preko grčke helioterapije do suvremenih naturopatijskih lječilišta, velika zlatna kugla pomagala je, a i dalje to nesebično čini, mnogima na putu do ozdravljenja. Čak su i njemački vojnici nakon Prvog svjetskog rata upotrebljavali upravo Sunčevu svjetlost kako bi dezinficirali i liječili rane. Koristili su otkriće za koje je 1903. islandsko-danski znanstvenik Niels Finsen osvojio Nobelovu nagradu - Sunčeva svjetlost ubija loše bakterije. Finsen je uspješno liječio određene tipove boginja i tuberkuloza, posebice tuberkulozu kože.

Otkrićem i proširenjem uporabe antibiotika do danas je njegov rad već djelomično i zaboravljen. No zahvaljujući suvremenoj znanosti, možemo pokušati donekle dokučiti tajnu velikog uspjeha terapije Sunčevom svjetlošću. Sunce emitira rendgenske, ultraljubičaste, vidljive, infracrvene zrake, pa čak i radiovalove.

Ultraljubičasto zračenje

Kada govorimo o sunčanim zrakama, uglavnom mislimo na ultraljubičasto zračenje (UV). Možemo ga podijeliti na tri osnovne vrste: ultraljubičasto C (UVC) zračenje koje uništava najveći broj mikroorganizama, ultraljubičasto B (UVB) zračenje koje pomaže u stvaranju vitamina D u našem tijelu te ultraljubičasto A (UVA) koje, među ostalim, stvara spontanu i neposrednu pigmentaciju kože povećanom proizvodnjom melanina. S ovom informacijom mogli bismo bezbrižno skakutati po žarko osunčanoj livadi upijajući sve dobrobiti koje nam sunce pruža.

No, kako to često biva, uvijek postoji neki "ali", ili u ovom slučaju, moguće opasnosti koje nas vrebaju. Znamo da se od industrijske revolucije iz dana u dan povećavaju zagađenja. Najproblematičnije posljedice za današnjeg malog čovjeka ozonske su rupe, tj. smanjivanja ozonskog sloja u atmosferi, koja mogu dovesti do jačeg Sunčeva ultraljubičastog zračenja štetnog za ljudsko zdravlje.

Više ljudi oboli ili umre zbog nedostatka sunca nego zbog pretjeranog izlaganja

Nastavak teme čitajte na sljedećoj poveznici.

 

Tekst: Željka Ciganović, magistra joge i savjetnica za prirodnu medicinu
Izvor: sensa.hr
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: , ,

Pročitajte i:

Tata + 3 kćeri = trening za 5!

Poznati hrvatski trener Dragutin Golub često spaja ugodno s korisnim te na zabavan i zanimljiv…

Očevi su sretniji i pod manje stresa od majki dok se brinu o djeci - Jeste li se ikada zapitali zašto?

Tate su često sretniji, manje pod stresom i manje umorni od mama kada se brinu…

Izostanak menstruacije: liječenje na prirodan način

Postoje biljke koje pomažu u regulaciji hormona kroz endokrinološki sustav, neke pomažu tijelu da se…

kako se boriti protiv prehlada

9 jednostavnih trikova za uspješnu obranu od virusa i bakterija

Čim je malo zahladilo mnogi su odmah pokleknuli najrazličitijim virozama i prehladama. Grlobolja, šmrcanje, začepljen…