važnost aktivnosti za zdravlje

Što vježbanje odnosno nevježbanje čine vašem tijelu?

Ako je vaša novogodišnja odluka bila više kretanja i aktivnosti u svakodnevnom životu, a vi ste već mjesec dana nakon potpuno zaboravili na nju, onda ste samo potvrdili beskorisnost takvih odluka koje se donose baš u to vrijeme godine. A bili ste na dobrom tragu jer aktivnost je presudno važna za tjelesnu i mentalnu vitalnost i dugovječnost

Odlučite danas biti aktivniji i krenite danas. Ako ste već zaustili da nemate vremena zbog obaveza, djece, posla, umora… za to iskoristite dnevnu rutinu. Američki znanstvenici su potvrdili kako i sitnice kao što je hodanje po stepenicama može imati ogromne koristi za formu, puno veće no što se do sada smatralo. Stoga za početak vožnju liftom zamijenite penjanjem po stepenicama… Evo kako sport i aktivnost djeluju na tijelo odnosno koliko tijelo gubi kad zaboravite na sport:

10 dana neaktivnosti - mijenja se aktivnost mozga

Znanstvenici već godinama znaju da tjelesna aktivnost ima isključivo pozitivne efekte na mozak. Jedna je studija iz 2013. otkrila kako redovit sport može pomoći u sprečavanju gubitka memorije koji dolazi s godinama. S druge strane studija objavljena u časopisu Frontiers pokazuje kako već i mala pauza s treninzima utječe na smanjenje aktivnosti mozga. U sklopu studije ispitanici su, višegodišnji trkači na duge staze, napravili desetodnevnu pauzu od trčanja. Na kraju tog razdoblja izmjereno im je smanjenje prokrvljenosti hipokampusa, dijela mozga odgovornog za pamćenje i emocije.

2 tjedna bez sporta

Samo 14 dana bez sporta i osjetit ćete kako vam je već teže penjati se stepenicama. Također će vam biti teže ponovno početi s treninzima, a oslabjet će i kondicija. Posljedice su to smanjenja VO2max-a, maksimalnog unosa kisika u organizam tijekom intenzivnog treninga. VO2max u samo dva tjedna pauze može pasti za 10%, nakon četiri tjedna čak i 15%, a nakon tri mjeseca oko 20%. Dakle, nije nimalo mudro potpuno prestati s treninzima izdržljivosti jer već manji treninzi mogu puno pomoći da se kondicija ne istopi tako brzo. Također, ako prestanete s redovitim aktivnostima to će se odraziti na tlak i šećer u krvi. Oni oboje rastu kad nema rekreacije što posebno s oprezom trebaju uzeti dijabetičari ili visokotlakaši.

važnost aktivnosti za zdravlje

 

4 tjedna bez sporta - smanjuju vam se mišići

Ovo razdoblje dovoljno je da vam se mišići značajno smanje. Dobra stvar u svemu jest ta da mišići odnosno njihova snaga sporije propadaju od kondicije. Naime, znanstvenici su otkrili da je grupa muškaraca koja se bavila treninzima snage nakon 24 tjedana pauze ipak pokazala zavidnu razinu snage, što se ne bi moglo reći i za njihovu kondiciju.

8 tjedana bez sporta - počinju se taložiti masnoće

Tko se prestane baviti sportom, prirodno ponovno počne generirati masnoće. Znanstvenici su 2012. ustanovili da su natjecateljski plivači, nakon 5 tjedana pauze od treninga, imali 12% porasta tjelesnih masnoća te se udebljali i povećali opseg struka. Kasnija studija iz 2016. je samo potvrdila već poznate činjenice. Tada su vježbači taekwondoa napravili pauzu od treninga u trajanju od 8 tjedana. Također su im se povećale tjelesne masnoće i smanjili im se mišići.

Jasno je da se isplati pronaći vrijeme za redovito bavljenje sportom posebice ako znate da već i mali treninzi ili samo puno kretanja mogu puno pomoći u održanju postignute forme i kondicije te spriječiti gomilanje masnoća.

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi:

Pročitajte i:

TEST: Koliko imate strpljenja?

Riješite naš TEST i saznajte koliko ste tolerantni prema bližnjima i djeci Imati strpljenja za…

Dario Šimić prvi put govori o sinu sa sindromom Down: 'Kao Davidovi roditelji, najviše se bojimo predrasuda'

U sklopu višegodišnje društveno-odgovorne akcije Same Chances by Story portal Story.hr donosi intimnu ispovijest bivšeg…

10 namirnica koje vaše zube štite od karijesa

Australski stomatolog Steven Lin, autor knjige The Dental Diet, tvrdi da bez obzira na to…

izrada djecje sminke

Izradite domaću šminku za igru ili za maškare

Bilo da se radi o maškarama ili dječjem rođendanu, djeca vole glumiti i igrati se…