Što se dogodi kad roditelji potpuno izbace tehnologiju i ekrane iz obiteljskog života?

Najlakše je upaliti crtiće ili dati im mobitel. Možda smo se nekada zaklinjali da to nećemo raditi, ali izazovi roditeljstva nas danas svako toliko doslovno natjeraju da tako ukrademo malo vremena za druge obaveze ili malo odmora. Opravdano je to ponašanje jer nam se čini da jeftino kupujemo malo vremena, ali cijena bi nas na kraju mogla neugodno iznenaditi. Majka, autorica i blogerica Molly DeFrank shvatila je da njezina djeca zbog različitih zaslona postaju nervozna, čangrizava, konfliktna, zatupljena i odlučila to promijeniti...

Jednoga dana kada se Molly vratila kući, a njezino je dijete radosno dočekalo na vratima i reklo samo: "Mama, mogu se igrati s tvojim telefonom?" u Molly se nešto prelomilo. "Ne", rekla je i sa suprugom odlučila da će djeci potpuno ukinuti televizor, mobitel, tablet…

Nakon nekoliko mjeseci snimila je ovu fotografiju svoje obitelji…

I napisala u svom postu:

Ova fotografija nije namještena.

Prije mjesec dana ukinuli smo našoj djeci sve ekrane. Zašto? Jer su se moje male bebe ponašale poput malih trolova. A mama nije htjela igrati tu igru.

Dopuštali smo im samo sat vremena dnevno, ali ipak, ekrani su očito gušili njihovu kreativnost, poticali mrzovolju, svađe i cviljenje. Nije mi to bilo zabavno. Tako da smo to doslovno prerezali. Prosvjedovali su žestoko doslovno minutu i tada smo svi krenuli dalje. Nisam mogla vjerovati koliko je to ustvari bilo lako. Ozbiljno, bilo je kao da su mi se moja djeca vratila.

Gledala sam kako moji mali ovisnici o zaslonima postaju kooperativniji u igri, odjednom kreativno stvaraju i čak su osmislili malu “školu”. Nisam mogla vjerovati koliko je to lagano prošlo.

Jednu subotu, tijekom detoksikacije od ekrana, moja su se djeca probudila jedno po jedno i vidjela mog supruga i mene kako čitamo u krevetu. Zgrabili su svoje knjige i pridružili nam se. Danas u restorane sa sobom nose hrpu svojih knjiga umjesto ipada. Moja kćer je u sedam mjeseci znatno napredovala u učenju čitanja.

Svi će imati koristi od gašenja ekrana

Ako su i vaša djeca često nervozna, čini vam se da se samo koncentriraju kako će se sjesti pred televizor gledati crtiće ili uzeti vama mobitel, tada je i kod vas vrijeme za uzbunu. Pokušajte ih odvojiti od ekrana, možda i na ovaj način kao što je to učinila ova majka, jer ćete sigurno ubrzo kod njih zamijetiti poboljšanja u ponašanju: veću kreativnost, razvoj mašte, oživjelu znatiželju prema svijetu, veće znakove napretka u učenju, bolji san, više zadovoljstva i sreće, bolje odnošenje prema drugima te zdravije stavove. Sve to mogli biste primijetiti i kod sebe jer i odraslima – dapače, prvo njima – nužna je ova vrsta detoksa.

Izvor: Boredpanda.com
Foto: Facebook Screeenshot

Preporučujemo

Tagovi: ,

Pročitajte i:

Dobar poklon za dijete - što kupiti, koliko komada, didaktičke namjene, praktičan ili zabavan?

Dobar poklon može nekoga iznenaditi i usrećiti i uvijek uspije kada razmislimo o tome što…

Finalist supertalenta: 'Nije bitno kojim sportom se baviš, već ako to radiš s ljubavlju, onda se snovi ostvaruju.'

Benjamin Iličić 18-godišnji je mladić koji se twirlingom bavi još od devete godine, a sada…

Sve je ljepše kad se bliži Božić

Možete li vjerovati da je sezona praznika pred nama? Zamislite; vani pada snijeg, ručak se…

princ Harry i vjvotkinja Meghan

Maleni Archie i tata Harry na igranju u parku susreli zanimljive prijatelje

Maleni Archie je s tatom Harryjem i mamom Meghan prvi puta bio u parku i…