Što se dogodi kad roditelji potpuno izbace tehnologiju i ekrane iz obiteljskog života?

Najlakše je upaliti crtiće ili dati im mobitel. Možda smo se nekada zaklinjali da to nećemo raditi, ali izazovi roditeljstva nas danas svako toliko doslovno natjeraju da tako ukrademo malo vremena za druge obaveze ili malo odmora. Opravdano je to ponašanje jer nam se čini da jeftino kupujemo malo vremena, ali cijena bi nas na kraju mogla neugodno iznenaditi. Majka, autorica i blogerica Molly DeFrank shvatila je da njezina djeca zbog različitih zaslona postaju nervozna, čangrizava, konfliktna, zatupljena i odlučila to promijeniti...

Jednoga dana kada se Molly vratila kući, a njezino je dijete radosno dočekalo na vratima i reklo samo: "Mama, mogu se igrati s tvojim telefonom?" u Molly se nešto prelomilo. "Ne", rekla je i sa suprugom odlučila da će djeci potpuno ukinuti televizor, mobitel, tablet…

Nakon nekoliko mjeseci snimila je ovu fotografiju svoje obitelji…

I napisala u svom postu:

Ova fotografija nije namještena.

Prije mjesec dana ukinuli smo našoj djeci sve ekrane. Zašto? Jer su se moje male bebe ponašale poput malih trolova. A mama nije htjela igrati tu igru.

Dopuštali smo im samo sat vremena dnevno, ali ipak, ekrani su očito gušili njihovu kreativnost, poticali mrzovolju, svađe i cviljenje. Nije mi to bilo zabavno. Tako da smo to doslovno prerezali. Prosvjedovali su žestoko doslovno minutu i tada smo svi krenuli dalje. Nisam mogla vjerovati koliko je to ustvari bilo lako. Ozbiljno, bilo je kao da su mi se moja djeca vratila.

Gledala sam kako moji mali ovisnici o zaslonima postaju kooperativniji u igri, odjednom kreativno stvaraju i čak su osmislili malu “školu”. Nisam mogla vjerovati koliko je to lagano prošlo.

Jednu subotu, tijekom detoksikacije od ekrana, moja su se djeca probudila jedno po jedno i vidjela mog supruga i mene kako čitamo u krevetu. Zgrabili su svoje knjige i pridružili nam se. Danas u restorane sa sobom nose hrpu svojih knjiga umjesto ipada. Moja kćer je u sedam mjeseci znatno napredovala u učenju čitanja.

Svi će imati koristi od gašenja ekrana

Ako su i vaša djeca često nervozna, čini vam se da se samo koncentriraju kako će se sjesti pred televizor gledati crtiće ili uzeti vama mobitel, tada je i kod vas vrijeme za uzbunu. Pokušajte ih odvojiti od ekrana, možda i na ovaj način kao što je to učinila ova majka, jer ćete sigurno ubrzo kod njih zamijetiti poboljšanja u ponašanju: veću kreativnost, razvoj mašte, oživjelu znatiželju prema svijetu, veće znakove napretka u učenju, bolji san, više zadovoljstva i sreće, bolje odnošenje prema drugima te zdravije stavove. Sve to mogli biste primijetiti i kod sebe jer i odraslima – dapače, prvo njima – nužna je ova vrsta detoksa.

Izvor: Boredpanda.com
Foto: Facebook Screeenshot

Preporučujemo

Tagovi: ,

Pročitajte i:

VIDEO: Kad tate zaplešu balet sa svojim kćerima!

Prekrasno je vidjeti malene balerine koje uče plesati balet, ali kad im se pridruže tate…

Hilaria Baldwin: 'Nisam očekivala ovakav ishod kad sam danas došla na pregled'

Hilaria Baldwin, supruga američkog glumca Aleca Baldwina, na svom Instagram profilu objavila je vijest koju…

Marijana Mikulic

Marijana Mikulić: 'Život s troje djece čisti je ringišpil'

Svi znamo koliko su zdrava prehrana i tjelesna aktivnost važne, kako za fizičko, tako i…

Richard Gere

Richard Gere u 71. godini spreman za još jednu bebu

Nakon što je ove veljače sa 33 godina mlađom suprugom Alejandrom dobio sina, 70-godišnji glumac…