Smijeh liječi – smijete li se dovoljno?

Odrasli se dnevno nasmiju oko 17 puta, a mala djeca i do 300 puta. Zanimljiva je i činjenica da se žene smiju muškarcima dvaput češće nego muškarci ženama

Kada ste se zadnji put nasmijali iskreno i od srca? A kad ste se zadnji put naljutili na nekoga? Nemojte dopustiti da vaša životna statistika prevagne na stranu loših osjećaja. Možda će vam u toj odluci pomoći istraživanja koja kažu da smijeh ne samo da unapređuje kvalitetu života nego i znatno produljuje životni vijek. On jača naš imunitet, smanjuje porast glukoze u tijelu, i to bez dijete, ublažava bolove - kad se smijemo, mislimo samo na lijepe stvari.

Također, dokazano je da snižava visoki krvni tlak, poboljšava cirkulaciju, aktivira izmjenu tvari u metabolizmu, a uza sve to pridonosi mentalnom zdravlju i umiruje živčani sustav. Smijeh je uistinu lijek Mr. sc. Sandra Milotti Ašpan, prof. psihologije, na internetskoj stranici (www.zdravi-grad-porec.hr) tvrdi kako se smijeh od davnina koristi u medicini (kada nije bilo anestezije, liječnici bi nasmijavali pacijente prilikom operativnog zahvata kako bi im odvratili misli od bola), a poticaj za istraživanje smijeha kao terapije dao je američki novinar Norman Cousins, koji je poslije postavljene dijagnoze neizlječive bolesti kralježnice odbio uzimati lijekove protiv bolova i učinio nešto sasvim neobično. Odlučio je zatvoriti se u hotelsku sobu i puno se smijati. Čitao je viceve i gledao samo humoristične filmove. Rezultat je bio nevjerojatan - smijeh je počeo opuštati njegove mišiće i pokretati male zglobove kralježnice te su se na koncu zahvaljujući tomu kod njega počeli smanjivati bolovi. Norman se izliječio, a novonastala znanost nazvana je gelotologija, prema grčkom 'gelos', što znači smijeh. Koliko je smijeh važan pokazuje i činjenica da se od 18. svibnja do 17. lipnja svake godine obilježava mjesec smijeha.

 

VJEŽBAJTE SMIJANJE!

Zanimljivo je da oni s razvijenim smislom za humor sve događaje češće tumače kao izazove nego kao probleme i točnije procjenjuju svoje šanse za uspjeh. Smisao za humor povezan je i sa samopouzdanjem (razvijanjem smisla za humor potiče se i razvoj samopouzdanja - i obratno), ali i sa psihičkim stanjem. Prema istraživanjima, osobe s razvijenim smislom za humor manje su neurotične od onih koji tu osobinu ne posjeduju. No, kako postići to da se što više i češće smijemo? Sakupljajte dobre viceve, crteže, šale… Pričvrstite ih na hladnjak i neka vam uvijek budu blizu, poput podsjetnika. Kad čujete neki dobar vic, isti dan ga ispričajte barem pet puta. Ako vam u tome treba podrška, možda je za vas joga smijeha. Radi se o tečajevima gdje se polaznike potiče na smijanje bez nekog osobitog razloga (smijeh je zarazan pa se cijela grupa sve jače smije)- što vam može vam pomoći da prestanete uzimati stvari previše ozbiljno i što pozitivno utječe i na um i na tijelo.

KAKO SE SMIJETE?

•'Ha, ha, ha' smijeh je tipičan za otvorene i sretne ljude, koji su često snažne fizičke građe.
• 'He, he, he' smijeh naziva se zlobnim i tipičan je za zatvorene osobe i one koji prikrivaju osjećaje.
• 'Hi, hi, hi' smijeh odaje lukavost, to je smijeh zatvorenih usta.
• 'Ho, ho, ho' je smijeh kontroliranog iznenađenja (tipičan za Djeda Mraza). Zapravo je riječ o lažnom
smijehu što ga prakticiraju osobe koje su nepovjerljive prema sugovorniku.

Tekst: S.H.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: ,

Vezano uz temu

smijeh u obitelji

Učimo kako se nositi s ljutnjom

Ljutnja je sastavni dio naših života, a dijete…

Smijeh će vam pomoći da ostanete zdravi!

Opće je poznato da smijeh iscjeljuje duh, ali…

Tko bi rekao da papir može biti toliko smiješan!

Što je vaše dijete nasmijavalo dok je bilo…

Pročitajte i:

novi test krvi za otkrivanje raka dojke

Senzacionalno otkriće znanstvenika Sveučilišne klinike Heidelberg: Rano otkrivanje raka dojke uz jednostavan test krvi

Znanstvenici iz Heidelberga u Njemačkoj na tragu su senzacionalnog medicinskog otkrića – osmislili su test…

čokolada pomaže kod kašlja

Čokolada bolja za grlo od sirupa protiv kašlja

Prvo što nam na pamet padne kad nas napadne kašalj jest neki sirup za grlo.…

važnost aktivnosti za zdravlje

Što vježbanje odnosno nevježbanje čine vašem tijelu?

Ako je vaša novogodišnja odluka bila više kretanja i aktivnosti u svakodnevnom životu, a vi…

spol djeteta

Dečko ili curica? Tatino obiteljsko stablo odlučuje

Studije obiteljskih stabala kroz stoljeća ukazuju na to da muškarčevi geni igraju ulogu u tome…