Smijeh će vam pomoći da ostanete zdravi!

Opće je poznato da smijeh iscjeljuje duh, ali manje je poznato da liječi i tijelo. Uz prvi dan proljeća i Svjetski dan sreće, želimo vam što više razloga za smijeh svaki dan.

Japanski su znanstvenici došli na ideju istražiti učinak smijeha na zdravlje najmlađih i došli do spoznaje da smijeh ubrzava povlačenje alergijskih reakcija, kao što je osip. Djeci u dobi od dvije do tri godine s alergijskim osipom puštali su duhovite crtane filmove četiri puta dnevno po 20 minuta.
Nakon tjedan dana smijanja uz crtiće, došlo je do znatnog poboljšanja. To i nije neko čudo jer se koža i živčani sustav razvijaju iz istih matičnih stanica i ostaju u uskoj vezi i nadalje kroz život.

Smijeh i dobro raspoloženje čini nas zdravijima

Da bi bili sretni i time zdraviji, svatko od nas može nešto napraviti sam za sebe. Znanstvenici su sigurni da se sreća može stvoriti i taj potencijal za stvaranje sreće ima svatko. Jer 40% našeg osjećaja sreće dolazi od nas samih.
50% sposobnosti da osjećamo sreću je urezano u našim genima, dakle ta sposobnost nam je urođena. Samo 10% naše sreće ovisi o faktorima okoline. Na taj ostatak svaki čovjek može aktivno utjecati pozitivnim stavom, mišljenjem, uživanjem u životu i smijehom.
“Taj dio sebe možemo upoznati i možemo ga trenirati”, objašnjava Tobias Esch, suradnik Mind-Body-Institut u Potsdamu i docent na State-University New York, piše Focus.de. “Pozitivne misli imaju potencijal da nas liječe jer naši vlastiti hormoni koji se luče kad smo sretni pokreću i pozitivne procese u tijelu.” Posljedice pozitivnih misli nisu samo na duševnom nivou, nego i na tjelesnom zdravlju. Naime, tijelo luči manje hormona stresa, rizik za mnoge bolesti, primjerice i bolesti srca i krvožilnog sustava se smanjuje.

 

Samoizlječenje je potencijal koji svi imamo

Što je to sreća, svatko mora sam za sebe otkriti. Za to nikada nećemo naći univerzalnu formulu. Za vas je to možda dobitak na lotu ili rođenje djeteta, ekstremni sportovi ili uživanje u jedrenju?
Svejedno je što vas čini sretnima, važno je da to otkrijete i to iskoristite za još bolji osjećaj sreće. Možda će vama pomagati vježbanje joge ili tai-chi za oslobađanje od stresa, a možda ste vi upravo osoba koja će se stresa najbolje osloboditi trčanjem maratona. Možda ćete baš uživati na tečaju slikanja ili oblikovanja keramike jer ćete tu najbolje moći izraziti svoju kreativnost. Svejedno je, samo da pronađete to nešto.

Sljedeće što vam mora biti na pameti jest zahvalnost. Svaki puta kad nanovo osvijestimo za što sve u životu možemo biti zahvalni, svaki taj put ćemo osjetiti zadovoljstvo i sreću. Možemo biti zahvalni za prijatelje koje imamo, za stabilnost i zdravlje obitelji ili jednostavno za lijep i sunčan dan u prirodi. To će nam pomoći da napunimo baterije. Ako sve shvaćamo zdravo za gotovo i težimo samo prema gomilanju uspjeha i stvari, tada samo potičemo osjećaj nezadovoljstva.

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: ,

Vezano uz temu

smijeh u obitelji

Učimo kako se nositi s ljutnjom

Ljutnja je sastavni dio naših života, a dijete…

Štrumpfovi, UNICEF i Ujedinjeni narodi zajedno za ravnopravniji svijet

Popularni animirani likovi podržat će UNICEF i Fondaciju…

Tko bi rekao da papir može biti toliko smiješan!

Što je vaše dijete nasmijavalo dok je bilo…

beba

VIDEO: Za smijeh nije potrebno puno!

Klinci se od srca mogu smijati svemu i…

Pročitajte i:

Taj dosadan kašalj

Iako djeca puno lakše podnose bolesti i nerijetko veselo skakuću po kući pod temperaturom, kad…

Botulizam - prevencija i liječenje

Saznajte što je botulizam, kako ga bebe mogu dobiti i na koji način roditelji mogu…

Može li edukacija promijeniti prehrambene navike u djece?

Pretilost je bolest koja zahvaća brojnu populaciju diljem svijeta što dovodi do zaključka da je…

Rezultati globalnog istraživanja: Svako deseto dijete u svijetu rodi tinejdžerica

Prema podacima WHO, čak 41 posto od 208 milijuna slučajeva trudnoće u svijetu nisu bile…