Šalica kave ujutro? Naravno, ali nikako ne na prazan želudac!

Za većinu nas kava je dio svakodnevne jutarnje rutine, a za mnoge prvo što popiju ujutro. Da je šalica kave za početak dana čak i poželjna i da je sama po sebi zdrava i dobra ako se umjereno konzumira, već znamo. No, jeste li znali da svoj omiljeni jutarnji napitak nikako ne biste trebali piti na prazan želudac?

Prženjem u kavi stvaraju se spojevi koji, slično kao i nikotin i alkohol, potiču proizvodnju kiseline u želucu. Dakle, kava doprinosi nagrizanju želučane sluznice, a posljedica su problemi s probavom. Šalica crne kave natašte može tako biti odgovorna za vašu žgaravicu i bolove u želucu. Ako ste već zamijetili osjećaj kiseline u ustima i želucu, ali niste ništa poduzeli, dugogodišnjom praksom ispijanja kave na prazan želudac možete si izazvati ozbiljne probleme sa zdravljem želuca.

Obavezno prvo doručak

Svatko tko ne želi odustati od svoje jutarnje šalice kave, to ni ne mora učiniti. Riješite ovaj problem za vašu probavu tako da prvo pojedete doručak ili bar neki zalogaj, a u kavu dodate malo mlijeka. Tako ćete biti slobodni uživati bez brige i straha od neugodnih nuspojava.

Kava vas neće razbuditi!

Još jedna zabluda je da nas kava ujutro može razbuditi, aktivirati i ‘probuditi’. Američki znanstvenici su otkrili da kava nema poseban stimulativan učinak na naše tijelo ujutro jer su u tom trenutku razine kortizola već ionako dovoljno visoke. Hormon stresa kortizol prirodno se oslobađa ujutro i tako stimulira naš metabolizam - što je ujedno i prirodni način razbuđivanja. Dodatni kofein iz kave djeluje na hormon stresa tako da ovaj treba duže da se vrati na normalnu razinu.

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Tagovi: ,

Pročitajte i:

Svjesno jedenje - alat za zdravo mršavljenje

Imate li zdrav odnos prema sebi i hrani ili hranom ‘popunjavate’ praznine koje tijekom svakodnevice,…

vegetarijanska sarma

VIDEO: Kako djeca sama kuhaju vegetarijansku sarmu za Božić?

Nema Božića bez sarme. A ova je zaista posebna. Ne samo da je vegetarijanska i…

smrzavanje gljiva

I ove namirnice mogu se zamrzavati...

Iako se trudimo što manje hrane ostavljati iza obroka ili pojesti sve ono čemu ističe…

istine o prehrani

15 zabluda o namirnicama i hrani

Slatkiši kvare zube, kava dehidrira, zelena salata je najzdraviji izvor vitamina, krumpiri debljaju... i druge…