Redovitim provjetravanjem protiv pneumokoka

Samo jedno bolesno dijete može proširiti zarazu pneumokokom na velik dio kolektiva. Dovoljno je da se nekoliko sati nalaze u istoj prostoriji

Pneumokok je bakterija koju ubrajamo među najopasnije uzročnike zaraznih bolesti dišnih putova u dječjoj dobi. Kako se prenosi kapljičnim putem kašljanjem, kihanjem ili govorom, infekcija tom bakterijom lako je zarazna u zatvorenim prostorima gdje se nalazi mnogo djece - jaslicama, dječjim vrtićima, školi. Rijetko koje dijete koje pohađa kolektiv bude pošteđeno kontakta s tom bakterijom, što ne znači da će svako dijete razviti bolest, ovisno o stupnju razvoja imunosnog, odnosno obrambenog sustava. Pneumokok najčešće izaziva upale srednjeg uha, teži su oblici bolesti upala pluća i meningitis, a najteži je oblik sepsa, otrovanje cijelog organizma.

Do zaraze može doći u svakoj životnoj dobi, ali je bolest, kada su u pitanju djeca, najopasnija u prvih pet godina života, osobito prve dvije godine, jer znamo da tada sustav obrane još nije dovoljno sazrio. Zimsko doba idealno je za infekciju jer djeca češće borave u zatvorenim prostorima, koji su često pregrijani i nedovoljno provjetravani. Da ne spominjemo nepotrebno izlaganje djece dimu cigarete. Samo jedno bolesno dijete može proširiti zarazu na velik dio kolektiva. Dovoljno je da se nekoliko sati nalaze u istoj prostoriji. Roditelji ponekad nisu toga dovoljno svjesni te u nedostatku drugog rješenja dovode bolesnu djecu u kolektiv i ugrožavaju zdravlje druge djece.

Kako prepoznati bolest

Simptomi bolesti ovise o tome koji je organ tijela zahvaćen upalom. Ako je riječ o upali srednjeg uha, simptomi su specifični za tu upalu. Povišena temperatura, bol u uhu, plačljivost, gubitak apetita. Upalu pluća karakterizira porast temperature, jak kašalj, bol u prsima, otežano disanje uz poremećeno opće stanje djeteta. Na meningitis upućuje jaka glavobolja uz obilno povraćanje. Prema dobi djeteta, kliničkoj slici, njegovom općem stanju i anamnestičkim podacima, liječnik će na temelju iskustva zaključiti o kojem je uzročniku riječ te u skladu s tim odrediti terapiju.
Moramo imati na umu da jedan te isti uzročnik može kod različite djece izazvati različitu kliničku sliku: infekcija pneumokokom kod jednog će djeteta izazvati tek blaži respiratorni infekt, a kod imunosno slabijeg upalu pluća. Treći, pak, uopće neće pokazivati simptome bolesti. Sve ovisi o stanju organizma i okolnostima u kojima dijete živi i boravi. Bakteriju dokazujemo uzimajući bris ždrijela i nosa, no problem je što se nalaz čeka nekoliko dana, a inkubacija, dakle vrijeme od kontakta s bakterijom do razvoja bolesti, traje otprilike 24 sata.

Dužinu liječenja određuje liječnik, ovisno o kliničkoj slici i težini bolesti. Kao i kod svake druge bolesti, moguće su komplikacije. Upala uha može se proširiti na okolnu kost, upala pluća može se komplicirati upalom porebrice s izljevom u prsište. Najteži je oblik moguće komplikacije sepsa, kada se bakterija krvlju proširi cijelim tijelom, što može završiti i tragično. Stoga je neobično važno slijediti upute liječnika za uzimanjem lijekova, simptomatske terapije, mirovanjem i boravkom u kući tijekom bolesti. Terapija uključuje lijekove na bazi penicilina ili azitromicina kod bolesnika alergičnih na penicilin.

PUNO TEKUĆINE, LAGANA PREHRANA I MED

Kao i kod svake druge teže respiratorne bolesti izazvane bakterijom, djetetu ćemo uz obavezni antibiotik pokušati olakšati simptome: u slučaju sekrecije iz nosa primjenjujemo kapljice za nos, kod upale uha kapi za uho ako liječnik tako odluči, sirup za kašalj u slučaju potrebe. Važno je djetetu nuditi dosta tekućine, toplih napitaka, laganu prehranu uz više voća i povrća, a djeci iznad dvije godine starosti možemo ponuditi i med. U slučaju povišene temperature ili bola u uhu dajemo lijekove koji skidaju temperaturu i ujedno umanjuju bol.

Kod prehlada je važno održavati prohodnost nosića i higijenu nosne šupljine pomoću kapi na bazi fiziološke tekućine. Nije dobro pregrijavati prostorije u kojima dijete boravi; treba ih dobro provjetravati. Šetnje na svježem zraku preporučujemo, ali u doba dana kada nije previše hladno. Važna je i pravilna prehrana te topli čajevi uz izbjegavanje gaziranih pića. Ne boravite sa svojom djecom, ako to nije nužno, u zatvorenim prostorima s velikim brojem ljudi i ne posjećujte liječnika zbog blažih respiratornih simptoma bez temperature kako ne biste izložili svoje dijete drugim težim bolestima.

Tekst: Mirjana Kolarek-Karakaš, dr. med. spec. pedijatrije
Foto: Profimedia

Tagovi: , , , , , , , , , , ,

Vezano uz temu

Kako prepoznati razliku između neugodnoga kašlja i upale pluća?

Iritantan kašalj, koji često graniči i s bolnim,…

Kućni test za određivanje uzročnika infekcije

Antibiotici su vrlo učinkovita vrsta lijeka. Međutim, oni…

Zvati hitnu ili pomoći djetetu sami?

NIje baš svaka bolest i ozljeda povod da…

Problemi s jelom

Imam bebu od 3 mj. koja je rođena…

Pročitajte i:

Koronavirus u Hrvatskoj: imunitet je ključ! Evo kako ga ojačati!

Koronavirus je stigao u Hrvatskoj. Danas je objavljeno kako je još jedna osoba stavljena u…

Intimna njega na prirodan način: u trudnoći je osobito važna

Svakodnevna pravilna higijena ključna je za održavanje prirodne ravnoteže i svježine intimnih dijelova tijela. Intimea Hygieia…

Nadutost i bol u trbuhu: je li vrijeme za pregled štitnjače?

Najčešće se uzrok svih problema povezanih s jajnicima, pa i endometrioze, bolesti koja se vrlo…

Dodatak prehrani koji ne deblja, a pomaže jačanju imuniteta

Doznajte nešto više o prirodnom dodatku prehrani koju mogu uzimati svi - djeca i odrasli,…