Redovitim provjetravanjem protiv pneumokoka

Samo jedno bolesno dijete može proširiti zarazu pneumokokom na velik dio kolektiva. Dovoljno je da se nekoliko sati nalaze u istoj prostoriji

Pneumokok je bakterija koju ubrajamo među najopasnije uzročnike zaraznih bolesti dišnih putova u dječjoj dobi. Kako se prenosi kapljičnim putem kašljanjem, kihanjem ili govorom, infekcija tom bakterijom lako je zarazna u zatvorenim prostorima gdje se nalazi mnogo djece - jaslicama, dječjim vrtićima, školi. Rijetko koje dijete koje pohađa kolektiv bude pošteđeno kontakta s tom bakterijom, što ne znači da će svako dijete razviti bolest, ovisno o stupnju razvoja imunosnog, odnosno obrambenog sustava. Pneumokok najčešće izaziva upale srednjeg uha, teži su oblici bolesti upala pluća i meningitis, a najteži je oblik sepsa, otrovanje cijelog organizma.

Do zaraze može doći u svakoj životnoj dobi, ali je bolest, kada su u pitanju djeca, najopasnija u prvih pet godina života, osobito prve dvije godine, jer znamo da tada sustav obrane još nije dovoljno sazrio. Zimsko doba idealno je za infekciju jer djeca češće borave u zatvorenim prostorima, koji su često pregrijani i nedovoljno provjetravani. Da ne spominjemo nepotrebno izlaganje djece dimu cigarete. Samo jedno bolesno dijete može proširiti zarazu na velik dio kolektiva. Dovoljno je da se nekoliko sati nalaze u istoj prostoriji. Roditelji ponekad nisu toga dovoljno svjesni te u nedostatku drugog rješenja dovode bolesnu djecu u kolektiv i ugrožavaju zdravlje druge djece.

Kako prepoznati bolest

Simptomi bolesti ovise o tome koji je organ tijela zahvaćen upalom. Ako je riječ o upali srednjeg uha, simptomi su specifični za tu upalu. Povišena temperatura, bol u uhu, plačljivost, gubitak apetita. Upalu pluća karakterizira porast temperature, jak kašalj, bol u prsima, otežano disanje uz poremećeno opće stanje djeteta. Na meningitis upućuje jaka glavobolja uz obilno povraćanje. Prema dobi djeteta, kliničkoj slici, njegovom općem stanju i anamnestičkim podacima, liječnik će na temelju iskustva zaključiti o kojem je uzročniku riječ te u skladu s tim odrediti terapiju.
Moramo imati na umu da jedan te isti uzročnik može kod različite djece izazvati različitu kliničku sliku: infekcija pneumokokom kod jednog će djeteta izazvati tek blaži respiratorni infekt, a kod imunosno slabijeg upalu pluća. Treći, pak, uopće neće pokazivati simptome bolesti. Sve ovisi o stanju organizma i okolnostima u kojima dijete živi i boravi. Bakteriju dokazujemo uzimajući bris ždrijela i nosa, no problem je što se nalaz čeka nekoliko dana, a inkubacija, dakle vrijeme od kontakta s bakterijom do razvoja bolesti, traje otprilike 24 sata.

Dužinu liječenja određuje liječnik, ovisno o kliničkoj slici i težini bolesti. Kao i kod svake druge bolesti, moguće su komplikacije. Upala uha može se proširiti na okolnu kost, upala pluća može se komplicirati upalom porebrice s izljevom u prsište. Najteži je oblik moguće komplikacije sepsa, kada se bakterija krvlju proširi cijelim tijelom, što može završiti i tragično. Stoga je neobično važno slijediti upute liječnika za uzimanjem lijekova, simptomatske terapije, mirovanjem i boravkom u kući tijekom bolesti. Terapija uključuje lijekove na bazi penicilina ili azitromicina kod bolesnika alergičnih na penicilin.

PUNO TEKUĆINE, LAGANA PREHRANA I MED

Kao i kod svake druge teže respiratorne bolesti izazvane bakterijom, djetetu ćemo uz obavezni antibiotik pokušati olakšati simptome: u slučaju sekrecije iz nosa primjenjujemo kapljice za nos, kod upale uha kapi za uho ako liječnik tako odluči, sirup za kašalj u slučaju potrebe. Važno je djetetu nuditi dosta tekućine, toplih napitaka, laganu prehranu uz više voća i povrća, a djeci iznad dvije godine starosti možemo ponuditi i med. U slučaju povišene temperature ili bola u uhu dajemo lijekove koji skidaju temperaturu i ujedno umanjuju bol.

Kod prehlada je važno održavati prohodnost nosića i higijenu nosne šupljine pomoću kapi na bazi fiziološke tekućine. Nije dobro pregrijavati prostorije u kojima dijete boravi; treba ih dobro provjetravati. Šetnje na svježem zraku preporučujemo, ali u doba dana kada nije previše hladno. Važna je i pravilna prehrana te topli čajevi uz izbjegavanje gaziranih pića. Ne boravite sa svojom djecom, ako to nije nužno, u zatvorenim prostorima s velikim brojem ljudi i ne posjećujte liječnika zbog blažih respiratornih simptoma bez temperature kako ne biste izložili svoje dijete drugim težim bolestima.

Tekst: Mirjana Kolarek-Karakaš, dr. med. spec. pedijatrije
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: , , , , , , , , , , ,

Vezano uz temu

Kako prepoznati razliku između neugodnoga kašlja i upale pluća?

Iritantan kašalj, koji često graniči i s bolnim,…

Kućni test za određivanje uzročnika infekcije

Antibiotici su vrlo učinkovita vrsta lijeka. Međutim, oni…

Zvati hitnu ili pomoći djetetu sami?

NIje baš svaka bolest i ozljeda povod da…

Problemi s jelom

Imam bebu od 3 mj. koja je rođena…

Pročitajte i:

Bolovi i napetost u leđima - što pomaže?

Bolovi u leđima su suvremena boljka mnogih. Svakodnevno nosite hrpu stvari, nanašate djecu, pogrbljujete se,…

promjene u predmenopauzi

Ovako se mijenja ciklus kad prijeđete 40.

Nakon 40. mnoge se tjelesne i reproduktivne funkcije žene počinju s većim ili manjim intenzitetom…

Nova nada za osobe koje pate od migrena

Europska komisija ove je godine odobrila lijek za migrenu koji bi trebao donijeti olakšanje brojnim…

sto majke potajno ne vole

5 stvari koje gotovo sve majke potajno mrze

Možda se nećete složiti s našim izborom, ali ovih 5 stvari iako zvuče idilično, ustvari…