prvi seks nakon porođaja

Prvi seks nakon porođaja

Kada će žena nakon porođaja biti spremna za spolne odnose ovisi o tome kakav je porođaj imala, brzini njezina oporavka te njezinom vlastitom osjećaju i želji. U svakom slučaju odnosi se ne preporučuju u vrijeme babinja koje traje otprilike 6 tjedana

Poslijeporođajni oporavak još se u narodu naziva i babinje. To razdoblje oporavka možemo podijeliti na dva dijela: rani (prva 2-4 sata poslije porođaja) i kasni (od 1,5 do 2 mjeseca). U tom razdoblju će zacijeliti sve rane i organi koji su sudjelovali u trudnoći i porođaju.

Prvi organ koji je podnio najviše jest maternica koja je nakon porođaja kao otvorena rana jer je za nju bila pričvršćena posteljica. Površina rane nastavlja krvariti što objašnjava nastanak tzv. lohija – iscijedak iz maternice tijekom babinja koji je u početku krvav, zatim se vidi sukrvica koja naposljetku poprima smečkastu boju.
Nakon dva do tri tjedna babinja, iscjedak je sve slabiji, bjelkaste boje. Naime, nakon dva tjedna ušće maternice se zatvori, a iscjedak se sastoji od odljuštenog epitela rodnice, uz oskudnu sluz iz cerviksa (otvor maternice).

Dojenje pomaže oporavku

Beba svojim ustima, sisajući, već u prvim satima nakon porođaja stimulira majčine bradavice što kod majke izaziva intenzivne kontrakcije maternice. Rodilje to znaju opisivati kao ponovne trudove. No, upravo to prvo dojenje pomaže maternici da se što prije zgrči (smanji obujam) i time zatvori mnogobrojne krvne žilice te tako smanji krvarenje.

Kako dani prolaze postupno se maternica i grlić vraćaju na svoju prijašnju veličinu, a iscjedak se povlači. Stvara se sloj sluznice maternice (endometrij) koji štiti od vanjskih infekcija. Na kraju drugog mjeseca kod žene se obnavlja razina hemoglobina, jača imunološki sustav i ženino tijelo ponovno postaje snažno i spremno za kontakt s partnerom.

Prvi seks nakon porođaja

Ako je porođaj prošao bez ikakvih posebnih problema i ako partneri imaju želju, nakon šest do osam tjedana mogu se ponovo uspostaviti spolni odnosi. No, ima žena koje se neće tako brzo oporaviti. Katkad velika epiziotomija i mnogo šavi još uvijek bole i zatežu, lohije traju dulje vremena ili žena jednostavno osjeća da njezino tijelo nije spremno. Tada svakako valja pričekati zeleno svjetlo ginekologa.

Tekst: mr. sc. dr. Renata Obrad-Sabljak, spec. ginekologije i opstetricije

Foto: Thinkstock

Preporučujemo

Tagovi:

Vezano uz temu

Vrijeme je za seks nakon porođaja

Žena je nakon porođaja sasvim zaokupljena brigom oko…

seks nakon porođaja

U vašu spavaću sobu doselila se beba

Nakon djetetova rođenja nerijetko se mijenja i seksualni…

Pročitajte i:

stalni umor

Stalno ste umorni? Jutarnje navike vas možda sabotiraju!

Iako je nekvalitetan i prekratak san jedan od glavnih razloga umora, postoji još nekoliko drugih…

pretjeran unos soli

6 znakova da vi i djeca jedete previše soli

Sol svako jelo učini još ukusnijim, ali nije osobito zdrava. Doduše, tijelu treba određena količina…

alergija ili prehlada

Zajednički simptomi prehlade i alergije te kako znati o kojoj je dijagnozi riječ?

Sumnjive su vam te vaše ili djetetove prehlade u posljednje vrijeme i razmišljate da možda…

Joga za djecu: Podrška za sretnije sutra

Svjesnost o sebi, vlastitim osjećajima i onome iznutra što nas pokreće počinjemo učiti u ranoj…