Poklonite djeci ljubav, pažnju i opuštanje

uvijek će biti neki mail na koji se treba još danas odgovoriti, i uvijek će biti rublja za izglačati, ručka za kuhati i prašine za pobrisati, ali odrastanje naše djece su trenuci koji prolaze jako brzo i nećemo moći nadoknaditi te trenutke niti ih ponoviti. Život juri s nama i kraj nas i koliko god svi bili zaposleni roditelji, izdvojite vrijeme koje ćete provesti sa svojim djetetom, u šetnji, parku, kroz zajedničku igru... Sjednite s njima u pijesak, zaprljajte se svi skupa, gacajte po lokvama kada kiša pada, pišite, crtajte i bojajte zajedno, čitajte priče, kuhajte i pecite kolače, stvarajte zajednička sjećanja i uspomene...

Djeca trebaju puno pažnje i ljubavi, trebaju naše vrijeme, ne da smo samo "tu negdje blizu" već da izdvojimo vrijeme koje ćemo kvalitetno provesti s njima – kroz igru, priču ili zajedničku komunikaciju. Kao vrlo mlada postala sam majka, danas 20-godišnjeg sina, koji je upravo na ovaj način izrastao u jedno prekrasno stvorenje, iako su svi mislili da će mu zbog rastave braka nešto nedostajati u životu. Zaista se nemojte kriviti ako se nađete pred životnom prekretnicom koja je u vaš život donijela iskustvo razvoda. Idealni uvjeti su da djeca rastu u sretnim obiteljima, gdje se otac i majka vole i međusobno podržavaju, poštuju i razumiju, no nije uvijek tako, i nemaju svi mogućnost odrastati u takvim uvjetima. Na žalost, sve je više takvih situacija i ne moraju djeca patiti zbog toga. Teže će im biti da gledaju dva nesretna roditelja kako se ne vole i svađaju, nego da gledaju roditelja s kojim ostaju, naravno kada prođe vrijeme prilagodbe, oprosta i prihvaćanja, koji je u miru sa sobom. Danas nerijetko roditelji ostaju u dobrim odnosima, što je vrlo zdravo za daljnji odgoj djeteta i tako djeca lakše prebrode razdvajanje od onog roditelja s kojim više ne žive.

Djeca uče ono što vide. Ako im pružamo ljubav, pažnju, razumijevanje i podršku, bilo da smo samohrani roditelji ili roditelji u braku, ona će iz toga naučiti da je jedino ispravno postupati tako kako mi postupamo s njima. Kada pak gledaju svađu, nepoštivanje i omalovažavanje, smatrat će da je to u redu, i gradit će svoje obrasce ponašanja i svoja uvjerenja na temelju onoga što se događa u njihovu domu. Tako će se odnositi i prema drugima oko sebe.

Danas kraj toliko tehnike i svijeta koji napreduje iz minute u minutu, modernih igračaka, telefona, tableta, igraćih konzola i sličnih čuda tehnike, teško je djeci odvući pažnju i zabaviti ih na drugačiji, rekla bih čak zdraviji način. Jest da su djeca postala vrlo napredna i vrlo inteligentna i ne treba im puno da "pohvataju" kako sve to funkcionira i da im je to sve vrlo zabavno i da se kroz sve te igre razvijaju motoričke i intelektualne sposobnosti, ali pokušajmo ipak našoj djeci vratiti one stare društvene igre i zanimacije pri čemu će učiti povezivati se sa sobom i s drugima.

Uvijek ćemo imati posla, i u uredu i kod kuće. I uvijek će biti neki mail na koji se treba još danas odgovoriti, i uvijek će biti rublja za izglačati, ručka za kuhati i prašine za pobrisati, ali odrastanje naše djece su trenuci koji prolaze jako brzo i nećemo moći nadoknaditi te trenutke niti ih ponoviti. Život juri s nama i kraj nas i koliko god svi bili zaposleni roditelji, izdvojite vrijeme koje ćete provesti sa svojim djetetom, u šetnji, parku, kroz zajedničku igru… Sjednite s njima u pijesak, zaprljajte se svi skupa, gacajte po lokvama kada kiša pada, pišite, crtajte i bojajte zajedno, čitajte priče, kuhajte i pecite kolače, stvarajte zajednička sjećanja i uspomene.

Navečer prije spavanja opustite se zajedno uz neku laganu muziku gdje ćete s djetetom zatvoriti oči i maštati i vizualizirati ono što dijete želi ostvariti i što ga usrećuje. Pri tom mu pomozite da razvija svoju kreativnost i maštu i svakako ne zaboravite na emocije, potaknite dijete da vam ispriča i opiše kako se osjećalo. Neka to budu vaši novi rituali pred spavanje.

 

A jutro započnite uz pozitivne misli. Sastavite zajedno svoje omiljene afirmacije poput:

Danas je novi dan i biram biti sretan/sretna.
Dan u školi mi prolazi u novim učenjima na zabavan i zanimljiv način.
Imam dobre i odane prijatelje.
Ja sam sjajan/sjajna.
Uživam u svojim školskim aktivnostima…

… i slične rečenice koje će potaknuti vaše dijete da dan započne pozitivnim mislima i emocijama, a također i vas.

Naši roditelji možda nisu znali kako, možda nisu imali vremena, i njihovo djetinjstvo je bilo puno teže od našeg, kao što je to sada drugačije djetinjstvo naše djece. Ali nam je zato toliko svega više dostupno, i savjeta i knjiga i emisija i blogova i portala za odgoj djece, radionica, igraonica i sličnih stvari, i bilo bi šteta da to sve ne iskoristimo i pomognemo im da rastu sretno i zadovoljno.

Iako ponekad nemamo snage ni volje ni za što i umorni smo i pobjegli bi od stvarnosti, ne zaboravimo da bez obzira na to što su maleni i ne razumiju, oni osjete našu tugu i nemir, ali i sreću i radost. Za pažnju i ljubav uvijek nađite trenutak, pa i ako je to samo zagrljaj i "volim te", ali neka bude cijelim srcem, djeca će to znati cijeniti i uzvratit će vam na isti način.

Pružite svojoj djeci najviše što možete, u emotivnom smislu, jer za pružiti ljubav i pažnju nisu potrebni novac i skupe stvari, potrebno je samo srce, a ono ne košta ništa. Na taj način djeca uče biti voljena, voljeti sebe i svijet oko sebe i takva djeca izrastaju u osobe zdrave, snažne i jake osobnosti. I postaju tople i suosjećajne osobe, one osobe koje će znati razlikovati dobro od lošeg, osobe koje će cijeniti i poštivati sebe i druge i tako stvarati bolji i ljepši svijet.

 

Upisi u novi ciklus radionica za djecu – RELAX KIDS - u Zagrebu i Samoboru!

Nakon uspješno održanih nekoliko ciklusa radionica za djecu Relax Kids u Zagrebu od ove jeseni radionice Relax Kids kreću i u Samoboru. Radionice su namijenjene djeci različitih životnih dobi od 4-16 godina, podijeljene su u nekoliko grupa i osmišljene tako da prate djetetovu dob, rast i razvoj.

Relax Kids programom djeca osvještavaju svoje ponašanje i osjećaje te uče tehnike koje im omogućavaju da se lakše nose sa svakodnevnim izazovima te stvore sliku o sebi kao samopouzdanoj i sigurnijoj osobi. Na radionicama vaša djeca mogu biti bezbrižna te razvijati životne vještine, svladavati izazove na novi i poticajni način. Relax Kids program pomaže djeci da lakše postanu svjesna svojih emocija, razviju svijest o svom tijelu i prostoru, te da istovremeno povećaju svoje samopouzdanje i samopoštovanje. Program provodi Mirjana Petković, prvi licencirani Relax Kids Coach u Zagrebu.

 

Ogledne Relax Kids radionice

11. 9. 2017. ponedjeljak od 18-19h uzrast od 5-9 godina, Dalmatinska 17/1, Prostor imaginacije, Zagreb
13. 9. 2017. srijeda od 16-17h uzrast od 13-16 godina Dalmatinska 17/1, Prostor imaginacije, Zagreb
15. 9. 2017. petak od 17-18h uzrast od 5-9 godina, Wisdom Tree Centar, Milivoja Matošeca 3a, Zagreb
12.09.2017. utorak od 18-19h uzrast od 5-9 godina, Samobor

Više na www.lakoca-zivljenja.hr i e-mail info@lakoca-zivljenja.hr

Tekst: Mirjana Petković, Life & Relax Kids Coach & Heal Your Life® Teacher; www.lakoca-zivljenja.hr
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Kako odgojiti sretno dijete?

Većini roditelja na pitanje “Kakvo dijete želite odgojiti?”…

Program za opušteniju i zadovoljniju djecu i obitelji

U razgovoru s Mirjanom Petković otkrivamo vam detalje…

Emocionalni vrtlog druge trudnoće

U svakom trenu smo osjećali da je to…

Osvojite dnevnik-bojanku Oboji svoje snove

Dvoje najbržih darujemo s novoizašlim dnevnikom-bojankom kako bi…

Pročitajte i:

Zbog čega ne biste smjeli vrtjeti djecu držeći ih za podlaktice?

Ne postoji roditelj koji nije zavrtio svoje dijete oko sebe držeći ga za ruke. Ipak,…

Kako liječiti najčešći poremećaj vida kod djece?

Poremećaji vida mogu se uspješno liječiti u dječjoj dobi, ako se dijagnosticiraju na vrijeme, a…

smijeh u obitelji

Učimo kako se nositi s ljutnjom

Ljutnja je sastavni dio naših života, a dijete se tek upoznaje s tim osjećajem. Pomozite…

Svi van!

Mrzite to što vaše dijete tjedno provede xyz sati pred zaslonima TV-a, tableta, kompjutera i…