Podsjećamo: lak za nokte jedan je od najotrovnijih kozmetičkih preparata

Iako znamo da sve žene, od petogodišnje djevojčice do pedesetogodišnje gospođe, uživaju u lijepo nalakiranim noktima, osobito ljeti, činjenica je da ih, nanoseći lak, zapravo premazujete mješavinom različitih otrova. Pazite na upozorenja dr. Oza i birajte manje štetne varijante

Lak za nokte vjerojatno je najotrovniji kozmetički preparat, sadržava toksične tvari kao što su formaldehid, ftalati (otapala za boje, ali toksična za živce i žlijezde s unutarnjim izlučivanjem), aceton i toluen (oni drže boju u tekućem obliku, ali brzo isparavaju i ispunjavaju zrak otrovima, čime ugrožavaju vaš dišni sustav) te benzofenoni (koji su poznate kancerogene tvari i imaju učinak sličan estrogenu).

Ako lak nanosite u prikladno prozračnoj prostoriji, vjerojatno je sve u redu, ali nikako ga ne biste smjeli mijenjati nekoliko puta tjedno, kao što to rade neki. Osim toga, sredstvo za otklanjanje laka za nokte nemojte koristiti češće od dvaput mjesečno. Umjesto toga nanesite novi sloj laka. Znamo da ćete preokrenuti očima, ali aceton je toliko otrovan za oči, živce i pluća da bi bilo pametno otići u dućan i kupiti filtar koji će vam zaštititi pluća i mozak dok ga koristite.

Ako vam je sredstvo za otklanjanje laka uistinu potrebno, tada izbjegavajte ono s acetonom, jer isušuje nokte. Pukotine ili oštećenja na laku popravite ljepilom za nokte ili bezbojnim lakom.

A kad vas vaša djeca žicaju da im nalakirate nokte, sjetite se ove teme i nabavite im (ako baš želite) “lak” za djecu koji se ispire vodom i nema štetnih sastojaka. Njima je to ionako samo prolazni hir.

Izvor: sensa.hr
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: ,

Pročitajte i:

Očevi su sretniji i pod manje stresa od majki dok se brinu o djeci - Jeste li se ikada zapitali zašto?

Tate su često sretniji, manje pod stresom i manje umorni od mama kada se brinu…

Izostanak menstruacije: liječenje na prirodan način

Postoje biljke koje pomažu u regulaciji hormona kroz endokrinološki sustav, neke pomažu tijelu da se…

kako se boriti protiv prehlada

9 jednostavnih trikova za uspješnu obranu od virusa i bakterija

Čim je malo zahladilo mnogi su odmah pokleknuli najrazličitijim virozama i prehladama. Grlobolja, šmrcanje, začepljen…

roditelji na mobitelu

Mobitel i igra s djetetom ne idu zajedno

Roditelji koji se koriste mobitelom pred svojom djecom u anketama navode da se osjećaju manje…