Podsjećamo: lak za nokte jedan je od najotrovnijih kozmetičkih preparata

Iako znamo da sve žene, od petogodišnje djevojčice do pedesetogodišnje gospođe, uživaju u lijepo nalakiranim noktima, osobito ljeti, činjenica je da ih, nanoseći lak, zapravo premazujete mješavinom različitih otrova. Pazite na upozorenja dr. Oza i birajte manje štetne varijante

Lak za nokte vjerojatno je najotrovniji kozmetički preparat, sadržava toksične tvari kao što su formaldehid, ftalati (otapala za boje, ali toksična za živce i žlijezde s unutarnjim izlučivanjem), aceton i toluen (oni drže boju u tekućem obliku, ali brzo isparavaju i ispunjavaju zrak otrovima, čime ugrožavaju vaš dišni sustav) te benzofenoni (koji su poznate kancerogene tvari i imaju učinak sličan estrogenu).

Ako lak nanosite u prikladno prozračnoj prostoriji, vjerojatno je sve u redu, ali nikako ga ne biste smjeli mijenjati nekoliko puta tjedno, kao što to rade neki. Osim toga, sredstvo za otklanjanje laka za nokte nemojte koristiti češće od dvaput mjesečno. Umjesto toga nanesite novi sloj laka. Znamo da ćete preokrenuti očima, ali aceton je toliko otrovan za oči, živce i pluća da bi bilo pametno otići u dućan i kupiti filtar koji će vam zaštititi pluća i mozak dok ga koristite.

Ako vam je sredstvo za otklanjanje laka uistinu potrebno, tada izbjegavajte ono s acetonom, jer isušuje nokte. Pukotine ili oštećenja na laku popravite ljepilom za nokte ili bezbojnim lakom.

A kad vas vaša djeca žicaju da im nalakirate nokte, sjetite se ove teme i nabavite im (ako baš želite) “lak” za djecu koji se ispire vodom i nema štetnih sastojaka. Njima je to ionako samo prolazni hir.

Izvor: sensa.hr
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: ,

Pročitajte i:

Kako odnosi utječu na zdravlje srca i krvnih žila

Istraživanje provedeno na Sveučilištu Utah pokazalo je da postoji uska povezanost kvalitete našeg ljubavnog odnosa…

Sunce ubija loše bakterije

Otkrićem i proširenjem uporabe antibiotika, u drugi plan je palo nekad popularno suzbijanje loših bakterija…

svađa u partnerskim odnosima

Psiholog objašnjava: Sačuvajte vezu usprkos svađama koje se uopće ne mogu razriješiti!

Već ste odavno shvatili da se svađe s partnerom ne isplate jer se mnogi konflikti…

nemojte ponovno koristiti plasticnu bocu

Zbog ovog razloga nemojte više puta koristiti plastičnu bocu!

Priča o plastici je već postala svakodnevna i svi znamo koliko je zabrinjavajuća. No, sigurno…