Podsjećamo: lak za nokte jedan je od najotrovnijih kozmetičkih preparata

Iako znamo da sve žene, od petogodišnje djevojčice do pedesetogodišnje gospođe, uživaju u lijepo nalakiranim noktima, osobito ljeti, činjenica je da ih, nanoseći lak, zapravo premazujete mješavinom različitih otrova. Pazite na upozorenja dr. Oza i birajte manje štetne varijante

Lak za nokte vjerojatno je najotrovniji kozmetički preparat, sadržava toksične tvari kao što su formaldehid, ftalati (otapala za boje, ali toksična za živce i žlijezde s unutarnjim izlučivanjem), aceton i toluen (oni drže boju u tekućem obliku, ali brzo isparavaju i ispunjavaju zrak otrovima, čime ugrožavaju vaš dišni sustav) te benzofenoni (koji su poznate kancerogene tvari i imaju učinak sličan estrogenu).

Ako lak nanosite u prikladno prozračnoj prostoriji, vjerojatno je sve u redu, ali nikako ga ne biste smjeli mijenjati nekoliko puta tjedno, kao što to rade neki. Osim toga, sredstvo za otklanjanje laka za nokte nemojte koristiti češće od dvaput mjesečno. Umjesto toga nanesite novi sloj laka. Znamo da ćete preokrenuti očima, ali aceton je toliko otrovan za oči, živce i pluća da bi bilo pametno otići u dućan i kupiti filtar koji će vam zaštititi pluća i mozak dok ga koristite.

Ako vam je sredstvo za otklanjanje laka uistinu potrebno, tada izbjegavajte ono s acetonom, jer isušuje nokte. Pukotine ili oštećenja na laku popravite ljepilom za nokte ili bezbojnim lakom.

A kad vas vaša djeca žicaju da im nalakirate nokte, sjetite se ove teme i nabavite im (ako baš želite) “lak” za djecu koji se ispire vodom i nema štetnih sastojaka. Njima je to ionako samo prolazni hir.

Izvor: sensa.hr
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: ,

Pročitajte i:

TEST: Koliko imate strpljenja?

Riješite naš TEST i saznajte koliko ste tolerantni prema bližnjima i djeci Imati strpljenja za…

Dario Šimić prvi put govori o sinu sa sindromom Down: 'Kao Davidovi roditelji, najviše se bojimo predrasuda'

U sklopu višegodišnje društveno-odgovorne akcije Same Chances by Story portal Story.hr donosi intimnu ispovijest bivšeg…

10 namirnica koje vaše zube štite od karijesa

Australski stomatolog Steven Lin, autor knjige The Dental Diet, tvrdi da bez obzira na to…

izrada djecje sminke

Izradite domaću šminku za igru ili za maškare

Bilo da se radi o maškarama ili dječjem rođendanu, djeca vole glumiti i igrati se…