preuranjena menopauza

Ovo su znakovi da možda ulazite u prijevremenu menopauzu

Žene u prosjeku ulaze u menopauzu otprilike u dobi od 51 godine. Taj prosjek međutim obuhvaća i one žene koje će u nju ući nešto ranije i one koje će se s njom susresti kasnije. Ako vas brinu neke promjene na vašem tijelu možda s pravom sumnjate na rani početak menopauze

Ovo su samo neki tipični simptomi koji upućuju na rani početak menopauze. Ako vas brinu, najbolje je porazgovarati s ginekologom:

  1. Nepravilnosti u dolasku mjesečnice

Nepravilan ciklus neke žene prati cijeli život, ali on je, u slučaju onih žena kod kojih je inače pravilan, često pokazatelj da nešto nije u redu ili se mijenja. Tipično za početak menopauze je skraćivanje ciklusa odnosno mjesečnica počinje dolaziti prerano i onda iznenada više ne dođe. Ako vam se čini da vam je ciklus kraći, svakako ga pratite i posavjetujte se sa svojim ginekologom kako biste isključili druge uzročnike takvih promjena.

  1. Navale vrućine

Navala vrućine je možda najpoznatiji simptom menopauze. Neke žene imaju ovakve navale jednom dnevno, neke znatno češće. One se javljaju tijekom dana u uzrokuju naglo oblijevanje znojem, ali javljaju se i noću kad ometaju san. Porazgovarajte o tome s ginekologom jer postoje načini kako se ovaj neugodni simptom može ublažiti.

  1. Suhoća vagine

Ženski hormon estrogen odgovoran je između ostalog i za zdravu vaginalnu floru i vlažnost. Jednom kad razina tog hormona padne, mogli biste patiti od vaginalne suhoće. To je svakako jedan od najčešćih razloga za neugodan i bolni seks. Obavezno koristite lubrikante i uvijek se posvetite predigri.

  1. Promjene raspoloženja

Još jedan znak početka menopauze je nestabilno raspoloženje. Ono može biti vrlo različito iz dana u dan, ali ponekad i znatno varira tijekom dana. Budite svjesni toga i upozorite svoje prijatelje i kolege, ali i partnera jer bit će im korisno znati o čemu se radi i lakše će prilagoditi svoje ponašanje.

Tekst: M.B.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

Kako se nositi s čestim promjenama raspoloženja u trudnoći?

Tjelovježba pomaže regulaciji hormona, potiče metabolizam, otpušta endorfin…

Pročitajte i:

Tata + 3 kćeri = trening za 5!

Poznati hrvatski trener Dragutin Golub često spaja ugodno s korisnim te na zabavan i zanimljiv…

Očevi su sretniji i pod manje stresa od majki dok se brinu o djeci - Jeste li se ikada zapitali zašto?

Tate su često sretniji, manje pod stresom i manje umorni od mama kada se brinu…

Izostanak menstruacije: liječenje na prirodan način

Postoje biljke koje pomažu u regulaciji hormona kroz endokrinološki sustav, neke pomažu tijelu da se…

kako se boriti protiv prehlada

9 jednostavnih trikova za uspješnu obranu od virusa i bakterija

Čim je malo zahladilo mnogi su odmah pokleknuli najrazličitijim virozama i prehladama. Grlobolja, šmrcanje, začepljen…