Očevi su sretniji i pod manje stresa od majki dok se brinu o djeci – Jeste li se ikada zapitali zašto?

Tate su često sretniji, manje pod stresom i manje umorni od mama kada se brinu o djeci. Zašto je to tako, možda već i sami naslućujete, posebice ako ste ženskog roda, no odgovore su sada dali i znanstvenici i postavili neka nova pitanja vrijedna promišljanja...

Postojeća istraživanja pokazala su da su majke umornije, pod većim stresom i na kraju nesretnije od očeva kad je riječ o brizi za djecu i ulaganju vremena u njih. Istraživači su se odlučili otkriti uzroke takvog stanja pa su promotrili aktivnosti oko skrbi o djeci, o kojim se tipovima aktivnosti radi i kako su podijeljene između roditelja. Cadhla McDonnell, doktorandica sociologije i demografije na Penn State Sveučilištu iz Pennsyivanije, smatra da rezultati sugeriraju rodnu podijeljenost aktivnosti. Iako su očevi općenito mnogo više uključeni u život svoje djece nego u prošlosti, roditeljstvo je i dalje pod utjecajem rodnih normi.

“Postoje mnoge vrste aktivnosti koje se mogu smatrati brigom o djeci, ali neke su napornije ili manje ugodne od drugih“, smatra McDonnell. “Obiteljski izlet na igralište utjecat će na roditelja drugačije od, primjerice, promjene pelena usred noći. U našoj studiji pokušali smo zabilježiti te varijacije i vidjeti jesu li povezane s razlikama u raspoloženju koje vidimo između majki i očeva."

Očinska skrb najčešće uključuje igru i sport i to vikendom

Istraživači su koristili podatke iz američkog popisa stanovništva. Podaci su uključivali informacije o raznim aktivnostima brige oko djeci, o tome tko je obavljao aktivnost i kakvog je bio raspoloženja. Istražitelji su podijelili aktivnosti u kategorije koje su uključivale fizičke (osnovne potrebe poput jela i spavanja), rekreacijske (poput igre i sporta), obrazovne (pomaganje kod domaćih zadaća ili sastanak s učiteljima) i upravljačke (planiranje posjeta liječniku ili prijevoz djece). Preostale dimenzije uključivale su i pitanja kada i gdje se aktivnost odvijala, tko je bio prisutan tijekom aktivnosti i koliko vremena je aktivnost trajala.

Pokazalo se da je očinska skrb o djeci najčešće rekreativna (igra i sport), odvija se tijekom vikenda, dok su aktivnosti majki češće uključivale novorođenčad i bile u kategoriji “solo roditeljstva”, bez pomoći partnera što proizvodi više stresa i manje sreće.

“Naša otkrića pokazuju da su neki aspekti roditeljstva ugodniji od ostalih i da način na koji se skrb o djeci raspodjeljuje između majki i očeva trenutno donosi više emocionalne nagrade za tate nego za mame“, rekla je McDonnell. “Ali iz naših podataka nemoguće je reći je li to rezultat osobnih izbora ili je to reakcija na vanjske društvene utjecaje poput posla.”

Zašto se čini da majke preuzimaju brigu o djeci u kontekstima koji manje nagrađuju emocije?

“Tradicionalno se briga o djeci smatra temeljem ženinog identiteta, svakako više od muškarčevog, što bi sugeriralo da bi majke mogle vidjeti više smisla u brizi oko djece”, rekla je McDonnell. “Ali to nije slučaj – i majke i očevi smatraju kako je briga o djeci vrlo smislena i nema razlike prema spolu.“, govori McDonnell. Zato smatra da bi se u budućnosti dodatna istraživanja mogla usredotočiti na to kako skrb o djeci može imati dodatne utjecaje na dobrobit roditelja oba spola.

“Iz drugih istraživanja znamo da roditelji imaju slabije životno zadovoljstvo od ne-roditelja, a to se posebno odnosi na žene“, kaže McDonnell. “Zanimljivo bi pitanje moglo biti kako je to povezano sa skrbi oko djece ovisno o spolu roditelja. Zašto se čini da majke preuzimaju brigu o djeci u kontekstima koji manje nagrađuju emocije? I kako bi parovi mogli dijeliti skrb o djeci na način koji podjednako nagrađuje oba partnera? To su sve važna pitanja.”

Razgovor o ovoj temi svakako je potreban, ne samo ženama i majkama, već i zajednici, društvu, a ponajprije je važan za dobrobit obitelji. Jer ako je jedan član obitelji nezadovoljan, legitimno je pitati može li takva obitelj biti sretna?

Izvor: Sciencedaily.com
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Pročitajte i:

prehlade

5 činjenica o prehladama kod djece

Začepljen nos, uporan kašalj, glavobolja – znamo koliko neugodna prehlada može biti. Budući da imunološki…

Što se dogodi kad roditelji potpuno izbace tehnologiju i ekrane iz obiteljskog života?

Najlakše je upaliti crtiće ili dati im mobitel. Možda smo se nekada zaklinjali da to…

pranje zubi ujutro

Treba li prati zubiće prije ili poslije doručka? Radite li vi to pravilno?

Velika većina zube pere dva puta na dan - navečer i ujutro. S tim se…

Kupuju li roditelji mobitelima vrijeme za sebe i malo mira od nestrpljive djece

Često se polazi od pretpostavke da današnja djeca razumiju tehnologiju bolje nego odrasli i da…