Napadaji panike i kako se s njima nositi?

Napad panike je osjećaj jake uplašenosti i straha koji se javljaju iznenada, a koji su vrlo nelagodni i koji sa sobom nose niz psihosomatskih simptoma.

Panični se napadaji manifestiraju kao tjelesne reakcije na stvarnu opasnost, iako ona u ovom slučaju ne postoji.
Takvi napadaji se javljaju u situacijama kojih se osoba plaši od prije i javljaju se bez nekog uzroka. Kada se javi napadaj panike razvijaju se fobije ili iracionalni strahovi o situaciji koja je dovela do napada. Takve fobije i strahovi u velikoj mjeri utječu na način života jer osobe kojima se javljaju počinju izbjegavati sva takva mjesta i situacije, što otežava život.
U većini slučajeva se napadaji panike javljaju samo jednom u životu, a u nekim određenim slučajevima mogu dovesti do paničnih poremećaja.
Panični poremećaji se sastoje od opetovanih napadaja koji se jave najmanje jednom na mjesec. Najčešće se javljaju kod žena između 30 i 50 godine i kod muškaraca između 20 i 40 godine. Žene su te koje dvostruko više pate od paničnih napadaja, a najčešće im se javljaju u određenim fazama hormonalnog ciklusa, uglavnom tjedan dana prije mjesečnice, za vrijeme trudnoće i nakon poroda.

Karakteristike paničnog napadaja su akutna reakcija straha koja je intenzivna i koja ima brojne popratne simptome. Takva vrsta napada može i ne mora imati provokativnu situaciju ili vanjski razlog.

Neki od uobičajenih simptoma su jaka uznemirenost, poremećena ravnoteža, uspuhanost i osjećaj gušenja, podrhtavanje mišića cijelog tijela, nesvjestica ili vrtoglavica, trnci ili obamrlost, strah od smrti, preskakanje ili lupanje srca, ubrzan puls, drhtavica ili znojenje, navala topline, bolovi u prsima, slabost ili mučnina, zamućen ili poremećen vid i osjećaj gubljenja razuma.
Strah od neobjašnjenih fizičkih simptoma koji prate ovakvu vrstu napadaja je isto tako simptom paničnog napadaja. Osobe, nažalost, ne mogu predvidjeti kada će im se dogoditi sljedeći napadaj zbog čega su između napadaja vrlo uznemirene jer žive u strahu od sljedeće takve situacije.

Ne moraju se doživjeti svi simptomi paničnog napadaja jer je svaki panični napadaj individualan, a mogu se javiti i neki simptomi koje nisam navela.

Iako su napadaji panike vrlo neugodni i često izazivaju strah, oni su fizički bezopasni i mogu se kontrolirati pomoću nekoliko metoda opuštanja ili pomoću lijekova.
Ako se nađete u takvoj situaciji, za početak je važno da ste svjesni da vam se neće dogoditi ništa strašno. Na taj ćete način ublažiti posljedice straha od paničnog napadaja koji je često glavni uzrok za panični napadaj.

Iracionalni ili stvarni strahovi se javljaju kod svake osobe, a problemi nastaju u trenutku kada ih prate simptomi koji strah pretvaraju u napadaj panike.
Strah je uzrok napadaja panike, a sve reakcije koje ga prate su posljedica. Kako bi osoba uspješno prevladala napadaje, potrebno je da se suoči sa strahom i upozna sve simptome koji ga prate kako bi ih znala kontrolirati.
Potrebno je vizualizirati i shvatiti strah, kao i događaje koji potiču napadaje panike. Kada se prepoznaju uzroci koji dovode do napada panike, jednostavnije se i lakše kontroliraju. Kada se ne zna zbog čega se javljaju napadi panike, tada ih je teže prevladati i čine se ozbiljnijima.

 

 

Kada se osvijesti strah, u trenu paničnog napada se može shvatiti što dovodi do njega, a budući da se radi o iracionalnom strahu, lakše se nositi s njim.

Kada se prepozna uzrok paničnog napadaja, na njega se može djelovati u dva koraka. Neka osoba zamisli najgoru moguću situaciju jer su često strahovi veći od same ozbiljnosti situacije. Nikako strah nemojte zanemarivati i tjerati se da razmišljate na drugačiji način jer će u tom slučaju strah biti samo još veći. Radije vizualizirajte najgoru moguću situaciju i vidjet ćete da ona i nije tako strašna.
Suočite se sa situacijom koja izaziva paničan napad, jer najgore što možete napraviti je izbjegavanje takvih mjesta i situacija. Kada se suočite sa situacijom, ubrzo ćete shvatiti kako za strah ne postoji stvarni razlog.

Kod kontroliranja i prepoznavanja samog straha od pomoći vam može biti psihoterapeut koji će vam pomoći da lakše prepoznate strah i da se lakše s njim suočite.

Ponekad, kada osoba i zna uzrok straha, panični napadaji se mogu i dalje javljati. U takvim je slučajevima potrebno naučiti kontrolirati simptome koji prate panični napad. Napadaji panike se najčešće tretiraju tehnikama opuštanja poput joge, opuštanja u prirodi i meditacije jer su upravo to najbolje tehnike za postizanje unutarnje ravnoteže.

Droga, kofein i alkohol i sl. pogoršavaju napadaje panike, zbog čega ih je potrebno izbjegavati. Tjelesna aktivnost kao što su redovite tjelovježbe mogu pomoći smanjiti napadaje panike.

Ako su pak napadi panike praćeni drugim poremećajima poput zloupotreba droge, depresije ili alkoholizma, takve je poremećaje potrebno zasebno liječiti.

Kada se napadaji panike jave, potrebno je:

  • Opustiti mišiće tako da opustite i zategnete svaki skup mišića. Usredotočite se na opuštanje tijela kako bi olakšali nelagodu i umanjili tjeskobne misli.
  • Dišite polako i duboko jer upravljanje promjenama u disanju može biti ključno za smanjenje simptoma napadaja panike, a sporo i duboko disanje će umiriti duh i tijelo.
  • Skrenite pažnju na nešto drugo, jer ćete tako izbjeći simptome paničnih napadaja. Pjevajte u sebi omiljenu pjesmu, pustite glasnu glazbu, rješavajte matematičke zadatke ili pogledajte humorističnu seriju.
  • Obratite se liječniku ako imate izrazito teške napadaje panike koje ne možete kontrolirati i razgovarajte s liječnikom koji će vam odrediti terapiju uz koju ćete jednostavnije i lakše kontrolirati napadaje.

Važno je znati da lijekovi koje prepisuje liječnik ublažavaju posljedice, ali ne i uzrok napadaja. Psihoterapija možda ima i najvažniju ulogu jer pomaže prebroditi panične napadaje.
Napadima panike se može upravljati uz dosljednost, strpljenje i upornost, a nakon nekog vremena se mogu prepoznati i početni simptomi nakon čega se napadaji panike zaustaviti.

 

Tekst: Ana Zibar
Izvor: www.zenskisvijet.com

Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

Svatko ima snagu izdignuti se iznad životnih problema

PN Zagrebački prof. psihologije Bojan Klapčić osmislio je…

Kratka opuštajuća meditacija za vas i dijete

Dijete može primjenjivati ovu vježbu svjesnog disanja kad…

Prirodna borba protiv uši na vlasištu

U jaslicama, vrtićima i školama često se javljaju…

Kako prepoznati baby blues ili postporođajnu depresiju?

Po rođenju djeteta, neke će majke osjetiti cijeli…

Pročitajte i:

Kako odnosi utječu na zdravlje srca i krvnih žila

Istraživanje provedeno na Sveučilištu Utah pokazalo je da postoji uska povezanost kvalitete našeg ljubavnog odnosa…

Sunce ubija loše bakterije

Otkrićem i proširenjem uporabe antibiotika, u drugi plan je palo nekad popularno suzbijanje loših bakterija…

svađa u partnerskim odnosima

Psiholog objašnjava: Sačuvajte vezu usprkos svađama koje se uopće ne mogu razriješiti!

Već ste odavno shvatili da se svađe s partnerom ne isplate jer se mnogi konflikti…

nemojte ponovno koristiti plasticnu bocu

Zbog ovog razloga nemojte više puta koristiti plastičnu bocu!

Priča o plastici je već postala svakodnevna i svi znamo koliko je zabrinjavajuća. No, sigurno…