Mogući uzroci zadaha u velikih i malenih

Prati vas oblak češnjaka nakon ukusnog jela u restoranu i ne možete ništa protiv toga? Pozitivna stvar u toj neugodnosti je to što vas ovakav zadah muči jednu večer, nakon ručka ili drugo jutro, ali za par sati će već sve opet biti u redu. No, što kad je neugodan zadah stalno prisutan? Sa zadahom imaju problem i maleni, ali na sreću njegovi uzroci se mogu otkriti, katkad samo ublažiti, a u većinu slučajeva i potpuno ukloniti

Velik broj ljudi pa i djece ima problem s lošim zadahom i on nažalost opterećuje ne samo njih same, već i svakoga tko s njima dolazi u kontakt, a da ne govorimo o bližnjima koji su mu konstantno izloženi. Uzroci neugodna zadaha mogu biti razni: karijes, upala desni ili upala sluznice usne šupljine (stomatitis), kronični tonzilitis (gnojna upala krajnika) ili pak poremećaji u radu probavnog sustava. Čim kod liječnika opće prakse posumnjate o kakvom se poremećaju radi, svakako se konzultirajte i s liječnikom specijalistom.

Zašto najčešće nastaje? Napad bakterija

Neugodan zadah ili halitoza u 90% slučajeva nastaje u usnoj šupljini. Stvaraju ga bilijuni bakterija koje žive i gomilaju se u našim ustima. One se između ostalog hrane ostacima hrane u našim ustima i kao rezultat njihova objeda ostaju otpadni spojevi neugodna mirisa. Kako bi se te procese ublažilo za početak je potrebno redovito i temeljito prati zube četkicom i pastom, čistiti ih zubnim koncem te čistiti i jezik na kojem se bakterije posebno vole skupljati. Ako dijete ne želi ili još ne može samo temeljito oprati zubiće, obavezno mu vi pomognite.

Puno tekućine odnosno vode

U suhoj usnoj šupljini uvijek zaostanu ostaci hrane pa se opasne bakterije mogu lako razmnožiti. Zato je važno često piti, najbolje vodu, i ispirati usta nakon obroka. Pomažu i žvakaće gume bez šećera koje potiču stalno lučenje sline.

Sir ne, jabuka da!

Neposredno pred izlazak ili važan sastanak trebalo bi izbjegavati jesti namirnice poput jaja i sira koje sadržavaju spojeve sumpora. Limun, ali i voćne kiseline iz jabuka s druge strane ubijaju štetne bakterije. Najbolje je malo limunovog soka iscijediti u čašu s vodom i popiti ili jednostavno pojesti jabuku. Protiv mirisa češnjaka dobar je jogurt koji će ga neutralizirati.

Snaga zelenog klorofila

Žvakanje peršinovog lišća poznato je biljno rješenje za SOS zadah. Ova začinska biljka bogata je klorofilom koji zadah iz usta odmah zaustavlja. Kao alternativu potražite u ljekarni dražeje s klorofilom koje sprečavaju neugodan zadah. Eterična ulja vlasca također imaju sposobnost uništavanja bakterija u ustima.

Drugi uzroci

Katkad izvor zadaha ipak nije usna šupljina, već bolesti u području jednjaka ili želudaca. Njih je svakako potrebno rješavati kod liječnika specijalista. Možda niste nikada čuli za bijele nakupine u području mandula, ali i one mogu biti izvor snažnog zadaha. Radi se katkad o oku skrivenim bijelim kvržicama ostataka rane koja doslovno zaostaje i trune (katkad mogu narasti poput lješnjaka) a koja može ozbiljno zaudarati. Obratite se liječniku i porazgovarajte kako da riješite taj problem. Kod nejasnih uzroka zadaha trebalo bi se posavjetovati s internistom odnosno otorinolaringologom koji će u razgovoru s vama i pregledom ustanoviti gdje je izvor zadaha. Katkad je i problem u bolestima zubi i desni. Pokvareni zub može imati neugodan miris, a poznato je i da paradentoza (upala i povlačenje zubnog mesa) također može uzrokovati neugodan zadah.

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: ,

Pročitajte i:

Seks nakon porođaja

Za vas je seks prošlo svršeno vrijeme? Ne brinite, postoji mnogo načina pomoću kojih ćete…

Mit o vodi

Ovaj članak će jednom za svagda razjasniti priču o tome koliko vode dnevno trebamo popiti.…

Što vam poručuje osjećaj usamljenosti i zašto ga ne biste trebali zanemariti

Ako se ponekad osjećate usamljeno, svakako pročitajte ovaj članak, jer taj osjećaj može doista biti…

Nova studija potvrdila: šećer je okidač za pojavu Alzheimerove bolesti!

Nova su istraživanja još jednom potvrdila da zapadnjački način prehrane, baziran na šećeru i ugljikohidratima,…