Loše navike spavanja kod tinejdžera

Znanstvenici su dokazali da je nedostatak sna najčešći tinejdžerski zdravstveni problem koji utječe na njih i njihovu okolinu. Koliko vaš tinejdžer spava noću?

Tinejdžerski uzrast pomiče se sve ranije i ovisno o djetetu prepoznat ćete da je nastupio negdje između devete i dvanaeste godine. Svjetska zdravstvena organizacija čak je uspjela procijeniti da djeca svakih deset godina ulaze u pubertet tri mjeseca ranije. Među brojnim fizičkim i psihičkim promjenama koje su u tom uzrastu očite, želja nam je obratiti vam pozornost na istraživanja koja su pokazala da se tipično tinejdžersko ponašanje koja se obično iskazuje kroz svadljivost, razdražljivost, bahatost prema roditeljima može objasniti vrlo jednostavnom pojavom – nedovoljnim spavanjem!

I sami znate da kad ne spavate dovoljno podložni ste velikom broju raznih poremećaja i padu imuniteta. Kod tinejdžera je ta pojava vrlo raširena i rijetki su oni koji ispune desetak sati sna koliko njihovo tijelo i um potražuju. U korist im ne idu niti škole koje započinju relativno rano, s obzirom na vrijeme odlaska na spavanje koje se često prolongira do poslije ponoći ili čak jutarnjih sati. Dapače, istraživači su prilično uvjereni da je nedostatak sna i loše navike spavanja najčešći tinejdžerski zdravstveni problem koji utječe na njih i njihovu okolinu. Prosječni tinejdžer spava samo oko šest sati iako bi u prosjeku ta brojka trebala biti između osam i pol do devet i pol sati sna. Lako je iz toga zaključiti zašto dobar dio njih ima:

  • smanjenu koncentraciju i pamćenje
  • emocionalnu nestabilnost i veću sklonost depresiji
  • povećano agresivno i neprimjereno ponašanje
  • veći rizik od nespretnosti i ozljeda
  • veću potrebu za nezdravom hranom
  • veće probleme s kožom
  • veću sklonost korištenju kofeinskih i energetskih napitaka
  • veći rizik od zloupotrebe droga itd.

Kako pomoći djetetu i unijeti ravnotežu u obitelj

Pratite koliko spava noću vaše dijete i potrudite se objasniti mu kako sve ispod osam sati spavanja je neprihvatljivo jer mu može ugroziti zdravlje i praćenje škole na primjeren način. Motivirajte ga da više vodi računa o svome zdravlju i vlastitim primjerom brige o sebi i dobrim raspoloženjem. Smislite neke zgodne nagrade koje će biti dodatni poticaj da uhvati zdrav ritam spavanja i buđenja. To podrazumijeva da u isto vrijeme ide na spavanje i buđenje u isto vrijeme. Vikendom naravno može imati više slobode, ali bolje je da kod buđenja ne bude razlika veća od dva sata od uobičajenog vremena. Neka dijete samo osmisli svoju rutinu odlaska na spavanje – slušanje glazbe, čitanje ili kupka… Jasno, čitanje ili gledanje nečega što može izazvati strah ili razbuđivati nije preporučljivo. Sat vremena prije spavanja bolje je da ne gleda ni u kakve ekrane jer emitiraju plavičasto svjetlo koje sprječava sintezu hormona potrebnog za zdrav san. Večeru neka uzme bar dva do tri sata prije spavanja. Ni vježbanje se ne preporuča prije spavanja, ali je itekako preporučljivo da se bavi nekom vrstom fizičke aktivnosti svakodnevno ili što češće jer i to potiče zdravu rutinu spavanja.

Tekst: Ivančica Tarade
(Izvor: Tinejdžeri: Praktični vodič za roditelje; Ana Kandare Šoljaga, Znanje)
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

PLIVA je obilježila Svjetski dan zdravlja

Svjetskim danom zdravlja 7. travnja obilježava se osnivanje…

Festival mentalnog zdravlja na Zrinjevcu

Ovogodišnja tema Festivala mentalnog zdravlja bavi se depresijom,…

Postporođajna depresija nije sramota

Puno emocija tijekom trudnoće, još više emocija tijekom…

Pročitajte i:

Mladi ljudi ignoriraju simptome moždanog udara koji bi im mogli spasiti život

Iako se moždani udar uvijek povezuje sa starijom dobi, procjenjuje se kako ga 10 posto…

Zašto sve češće kod mladih djevojaka dolazi do poremećaja menstrualnog ciklusa?

Većina djevojaka i žena doživi neki vid poremećaja ciklusa kada prolazi kroz zahtjevno razdoblje života.…

Tamne zavjese, mrljice i bljeskovi u očima - kada se hitno javiti oftalmologu?

Kako izgledaju simptomi problema s očnom pozadinom i zašto je važno što prije na pregled?

Jeste li zadovoljni svojim izgledom nakon trudnoće?

Tjelesni izgled ne govori mnogo o kvaliteti osobe, a ljubav prema sebi dolazi iz glave,…