Kako se trajno riješiti nepoželjnih dlačica?

Mnogim je ženama pojačana dlakavost, ponajprije na području lica, kozmetički ali i psihosocijalni problem. Postoje razni načini uklanjanja nepoželjnih dlaka, no koja je metoda najuspješnija? I nakon koliko će vremena dlake ponovo izrasti?

Pojačanu dlakavost mogu uvjetovati razni čimbenici. Uz hormonalne poremećaje uzrok mogu biti i neki lijekovi. Međutim, u više od 90 posto slučajeva prekomjerna dlakavost nema patoloških uzroka. Pretpostavlja se da je riječ o prirođenoj, pojačanoj osjetljivosti folikula dlake na muške spolne hormone, o pojačanoj proizvodnji vlastitih hormona ili, najčešće, o naslijeđenoj pojačanoj dlakavosti (tzv. mediteranskom tipu).

Ako postoji poremećaj menstrualnog ciklusa ili je riječ o ekstremnoj dlakavosti, potrebno je isključiti hormonalni poremećaj. Postoji nekoliko više ili manje djelotvornih načina uklanjanja dlaka: kozmetičke metode privremenog trajanja kao depilacija voskom, brijanje, čupanje ili primjena depilacijskih krema, zatim invazivnije metode trajnog karaktera kao što su elektroepilacija ili laser. Pritom treba razlikovati epilaciju, tj. potpuno uklanjanje dlaka iz folikula, od depilacije, tj. uklanjanja dlaka na površini kože.

Epilacija − trajno uklanjanje dlaka (elektroepilacija, laser i IPL)

Kako bi se postupak uklanjanja dlaka mogao nazvati "trajnim" (permanentnim), američka Agencija za prehranu i lijekove (FDA) traži da podrazumijeva učinak od najmanje tri mjeseca tijekom kojih nije potrebno primijeniti druge epilacijske metode.
Svi aparati za trajnu epilaciju zasnivaju se na principu ciljanog spaljivanja dlake i njezinih regenerativnih struktura. Cilj trajne epilacije mora biti destrukcija ne samo matičnih stanica i papile nego po mogućnosti i podloge dlake.

Elektroepilacija

Elektroepilacija je oblik trajnog uklanjanja dlaka. Temelji se na kombinaciji kemijske reakcije i istosmjerne struje ili kombinaciji izmjenične struje i termičkog efekta.
n obratite pozornost!
Elektroepilacijom se mora baviti iskusan terapeut. Vrlo je korisno ako se pacijent dva ili tri tjedna prije tog postupka obrije.
Pritom su moguće sljedeće komplikacije: ožiljci, bol, crvenilo i otok, aktiviranje virusa Herpes simplex, najčešće u području gornje usne, postupalna promjena boje kože, kraste i folikularne kvrge koje nastaju zbog opetovanih uboda iglom na istim mjestima.

Fotoepilacija (epilacija laserom i IPL-om)

Prva znanstvena izvješća o laserskoj epilaciji pojavila su se početkom devedesetih godina prošlog stoljeća. Dosadašnja iskustva pokazuju da je aleksandritni laser najučinkovitiji za odstranjivanje dlaka kod osoba koje imaju tip kože I-III. Kod pacijentica tamne puti (tip kože >III) i kod osunčane kože preporučuje se epilacija laserom Nd:YAG.

Laser i IPL uređaji

Lasersko odstranjivanje dlaka posljednjih je godina neupitno postalo metoda izbora za trajno odstranjivanje neželjenih dlaka svih područja tijela. Određeni tipovi kože ne podnose ostale oblike uklanjanja dlaka osim lasera, jer vosak ili aparat (po tipu epilady) mogu dovesti do ulaska infekta u folikul dlake, odnosno urastanja dlake. Najčešće se urasle dlake vide u predjelu prepona i unutarnjih strana bedara.

Aleksandritni laser

Najučinkovitiji je laser za fotoepilaciju tipova kože I-III. Određena medicinska istraživanja dokazala su znatno veću učinkovitost aleksandritnog lasera uz manji broj tretmana u odnosu prema IPL-uređajima, a rađena su kod pacijentica s pojačanom dlakavošću u sklopu sindroma policističnih jajnika. Također postoji medicinska studija koja dokazuje postojanost učinka laserske epilacije kod aleksandritnog lasera (dulje od 10 godina; smanjenje broja dlaka prosječno iznosi 87 posto). Nd:YAG laserom koristimo se kod pacijentica tamne puti (tip kože >III) i kod osunčane kože. Izbor uređaja za fotoepilaciju u prvom redu ovisi o tipu kože i boji dlaka. Broj tretmana potrebnih za trajno uklanjanje dlaka kreće se od 4 do 6.

IPL-tehnologija

IPL-tehnologijom (tzv. "blic" lampama) postižu se dobri rezultati u trajnom odstranjivanju dlaka. Potreban je veći broj tretmana u odnosu na epilaciju laserom. Razni su autori, neovisno jedni o drugima, izvijestili o dobrim rezultatima te epilacijske terapije. Na području lica stopa uklanjanja dlaka kreće se od 50 do 88,3 posto; u bikini-zoni stopa uklanjanja dlaka iznosi oko 80 posto. Broj potrebnih tretmana kreće se od 8 do 15.

Tekst: dr. Ivana Manola, spec. dermatologije i venerologije, Poliklinika Manola

Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: ,

Pročitajte i:

Tata + 3 kćeri = trening za 5!

Poznati hrvatski trener Dragutin Golub često spaja ugodno s korisnim te na zabavan i zanimljiv…

Očevi su sretniji i pod manje stresa od majki dok se brinu o djeci - Jeste li se ikada zapitali zašto?

Tate su često sretniji, manje pod stresom i manje umorni od mama kada se brinu…

Izostanak menstruacije: liječenje na prirodan način

Postoje biljke koje pomažu u regulaciji hormona kroz endokrinološki sustav, neke pomažu tijelu da se…

kako se boriti protiv prehlada

9 jednostavnih trikova za uspješnu obranu od virusa i bakterija

Čim je malo zahladilo mnogi su odmah pokleknuli najrazličitijim virozama i prehladama. Grlobolja, šmrcanje, začepljen…